Historiebloggen

Vad har utspelat sig på dagens datum genom historien? På Passagens historieblogg får du veta!

http://blogg.passagen.se/historiebloggen/

Per

1 augusti

I dag har Schweiz nationaldag. Den 1 augusti 1291 tillkom nämligen landets äldsta förbundsurkund i samband med att ett försvarsförbund förnyades mellan de tre kantonerna Schwyz, Uri och Unterwalden.

Namnsdagar

Per

är en svensk form av det grekiska Petrus som i sin tur härstammar från det armeniska Kefas som betyder klippa. I fornsvenskan skrevs namnet Pädher. Per kom in i almanackan 1901. Fram till dess stod det Petri fängelse i almanackan, syftande på en Bibelberättelse om hur Petrus fick hjälp av en ängel att ta sig ur kung Herodes fängelse. Antalet namnbärare är drygt 191 400, runt 87 600 har det som tilltalsnamn. Omkring 16 000 stavar namnet Pär. Grattis säger vi till bland andra skådespelarna Per Myrberg och Per Moberg!

I backspegeln

För 40 år sedan…

Den 1 augusti 1973 vinner den 17-årige brottaren Frank Andersson juniorvärldsmästerskapen i lätt tungvikt som går av stapeln i Miami. Samma dag har filmen ”American Graffiti” (”Sista natten med gänget”) premiär i USA. I de ledande rollerna ses bland andra Ron Howard, Richard Dreyfus och Harrison Ford. Och Samma dag firar Jerry Garcia sin 31-årsdag med en konsert på Roosevelt Stadium med Grateful Dead. Garcia blir minst sagt glatt överraskad när en jättekaka körs in på scenen, innehållande en naken tjej.

För 25 år sedan…

Den 1 augusti 1988 har Martin Scorseses kontroversiella film om Jesus, ”Kristi sista frestelse” premiär i USA. David Bowie dyker upp i filmen som Pontus Pilatus och filmmusiken är skriven av Peter Gabriel.

För 5 år sedan…

Den 1 augusti 2008 sker en solförmörkelse i Sverige. Hur mycket av solen som är skymd beror på var i Sverige man befinner sig. I Luleå är 69 procent av solen täckt när solförmörkelsen når sin klimax klockan 11:45, men i Lund får man nöja sig med en 39-procentig solförmörkelse klockan 11:37.

Andra händelser den 1 augusti

År 30 f Kr begår fältherren och politikern Marcus Antonius självmord i Egypten efter att ha förlorat ett sista avgörande slag mot den unge Octavianus (som senare blev kejsare Augustus). Antonius älskarinna, den egyptiska drottningen Cleopatra, följde honom i döden, men först den 30 augusti.

1873 tas den första cable streetcar (ungefär spårvagn) i bruk i San Francisco i Kalifornien.

1894 avslutar Henry Perky och William Ford en cirka 6 000 kilometer lång resa över Atlanten - i en roddbåt. De ankommer denna dag till England efter att ha lämnat New York den 6 juni.

1918 arbetar 1 000 000 kvinnor i de amerikanska fabrikerna. Ett krig skapar alltid emancipation på arbetsmarknaden.

1924 inleds reguljär flygtrafik på rutten Malmö-Hamburg.

1926 blir jordägare i Sovjetunionen tvungna att betala skatt i pengar istället för som hittills, i natura.

1929 anländer Gammelsvenskbyborna med Sassnitz-färjan till Trelleborg. De 885 invandrarna har varit på resa sedan 22 juli, då Röda korset inledde transporten till Sverige. Ett turkiskt fartyg har fört dem över Svarta havet från den ryska hamnstaden Cherson till Turkiet. Därefter har de åkt tåg genom Europa. Gammelsvenskbyborna är jordbrukare och kommer från den södra delen av Ukraina, strax norr om floden Dnjeprs utlopp i Svarta havet. De bodde ursprungligen på det svenska Dagö vid Finska viken, men tvingades flytta till Ukraina då ön blev ryskt territorium på 1700-talet. Då ryssarna nu hotar med kollektivisering av jordbruken och området har drabbats av missväxt i flera år har de beslutat att utvandra till Sverige. I Trelleborg möts de av stor välkomstkommitté. Trelleborg arbetarsångförening sjunger bland annat ”Du gamla du fria” och Stenhammars” ”Sverige” och en nationalinsamling för svenskbyborna har ordnats.

1936 invigs det elfte OS i Berlin. Spelen skulle bli en enorm propagandauppvisning för nationalsocialisterna.

1944 gör den 15-åriga Anne Frank den sista noteringen i sin dagbok. Tre dagar senare gjorde SS tillsammans med den holländska säkerhetspolisen en räd mot det gömställe i Amsterdam i Holland där Anne Frank och hennes familj sedan två år tillbaka hade gömt sig. Anne Frank dog i koncentrationslägret Bergen-Belsen på våren 1945.

1947 startar VM i skytte i Stockholm. Sverige blir bästa nation med sju individuella segrar och sex lag.

1955 lanseras ölburken i Skandinavien av AB Plåtmanufaktur. TT, Tuborg och Carlsberg blir de första märkena som finns att köpa på burk.

1960 utnämns Elvis Presley till samhällets fiende nummer ett av den östtyska tidningen Junge Welt (Unga världen). Samma dag släpper Chubby Checker ”The Twist”. Sången inspirerade till en av de stora dansflugorna under 1960-talet.

1964 toppar ”A Hard Days Night” med The Beatles den amerikanska Billboardlistan. Och… Samma dag rapporterar Billboard att munspelet fått en renässans genom artister som Stevie Wonder, Bob Dylan, The Rolling Stones och The Beatles. Och samma dag spelar Rod Stewarts Steam Packet (Hans första grupp) den första av två kvällar som förband till The Rolling Stones på The London Palladium.

1968 har Mick Jaggers första film ”Performance” urpremiär.

1970 ligger syskonparet Carpenters för fjärde veckan i rad överst på den amerikanska Top 40 med ”(They Long To Be) Close To You”.

1971 hålls konserten för Bangladesh i Madison Square Garden i New York. George Harrison, Ringo Starr, Eric Clapton, Bob Dylan, Leon Russel, Ravi Shankar och Billy Preston uppträder. Liveupptagningen från konserten blev en stor försäljningsframgång. Sammanlagt drog konserten och skivan in elva miljoner dollar till de svältande i Bangladesh.

1977 gifter sig ”nästan” amerikanskan Chrissie Hynde (blivande grundaren och frontkvinnan i The Pretenders) med Sid Vicious. Hynde erbjuder Vicious två pund för att han skall göra det, så att hon inte deporteras från England.

1981 gör musikkanalen MTV sin debut i USA. Den första video som körs är mycket passande ”Video Killed The Radio Star” med Buggles.

1990 bryter fredssamtalen samman mellan Iran och Kuwait. Samtalen har gällt att försöka lösa tvisten om oljeintäkter och ett omstritt landområde vid Persiska viken. Samtalen bryter samman sedan Kuwait avvisar långtgående krav från Irak. Kuwait vägrar bland annat att avskriva ett lån på 1,8 miljarder kronor som Irak fått under kriget mot Iran.

Hur denna dag firas i andra delar av världen:

I USA kallar man dagen för Moby Dick Day. Författaren Herman Melville föddes denna dag 1819 i New York och 32 år senare skrev han mammutverket ”Moby Dick”. Den komplexa, men mycket medryckande och dramatiska romanen berättar historien om sjökaptenen Kapten Ahabs sjukliga fixering och sökande efter Moby Dick, den stora vita valen som en gång gjorde honom till krympling. Berättelsen berättas av sjömannen Ishmael. I boken möter vi även bland annat Ishmael’s kamrat, Oueequeg, en valharpunerare från Polynesien och vi får lära oss allt som finns att veta om valfångst på 1800-talet. 1956 gjorde regissören John Houston en mycket berömd filmatisering av boken.

Födelsedagar

Herman Melville

föddes 1819, dog 1891 och var en amerikansk författare. Melvilles debutroman ”Typee” (1846, sv 1879) är en delvis dokumentär Söderhavsskildring, som han hämtat stoff till från sina år till sjöss, bland annat på valfångstfartyg. Hans mästerverk är den stora romanen ”Moby Dick eller den vita valen” (1851, sv 1943), en kraftfullt realistisk och starkt symbolmättad bok av stor prosalyrisk skönhet. Strax före sin död fullbordade Melville den korta romanen ”Billy Budd” (sv 1955) Djupdimensionerna i Melvilles författarskap undgick samtiden och det var först på 1900-talet som han allt tydligare kommit att framstå som den store amerikanske klassikern. Hans verk lockar ständigt till nya tolkningsförsök.

Yves Saint Laurent

föddes 1936 som Yves Henri Donat Mathieu Saint Laurent, dog 2008 och var sedan mer än 40 år tillbaka en av de främsta franska haute couture modeskaparna. Sedan 2002 ägs Yves Saint Laurent av Gucci-gruppen.

Rolle Stoltz

föddes 1931 som Frank Roland Stoltz, dog 2001 och var en före detta legendarisk ishockeyspelare (Djurgårdare) och landslagsman (218 A-landskamper, 1 B-landskamp) som under lång tid efter den aktiva karriären kunde höras som ishockeykommentator i tv. Radarparet Stoltz och Lars Gunnar Björklunds ishockeyreferat under 1970-talet kan nog i dag betraktas som klassiska. Vem kommer inte ihåg Stoltz lakoniska kommentarer, till exempel när Tre Kronor låg under med 5-0 mot Sovjet (inte ovanligt på den tiden) och det bara var två minuter kvar av den tredje perioden: ”Äh, om bara grabbarna börjar åka skridskor så…”. Stoltz skulle ha blivit 80 år i dag!

Jerry Garcia

föddes 1942 Jerome John García, dog 1995 och var en gitarrist och sångare i den legendariska amerikanska gruppen The Grateful Dead som bildades 1965 som The Warlooks i Palo Alto, Kalifornien. Gruppen slog igenom med den psykedeliska vågen som svepte fram genom San Francisco 1967 under den så kallade The Summer of Love. The Grateful Dead blev inte minst kända för sina livekonserter där Garcia gled ut i de mest häpnadsväckande gitarrimprovisationer som kunde pågå nästan i en evighet. Något som gruppens fans; The Deadheads absolut inte hade något emot. Bland The Grateful Deads många album kan nämnas ”The Grateful Dead” (1967), ”Live Dead”, ”Workingman’s Dead”, American Beauty” (alla 1970), ”Blues For Allah” (1975), ”Terrapin Station” (1977) och ”In The Dark” (1987). Det sistnämnda albumet blev lite ironiskt även gruppens största kommersiella framgång, den nådde sjätteplatsen på den amerikanska LP-listan.

Joe Elliot

föddes 1959 som Joseph Thomas Elliott och är sångare i hårdrocksbandet Def Leppard från Sheffield, England. Gruppen bildades 1977 och hade mycket svårt att få skivkontrakt på grund av att hårdrock vid den tiden var totalt ute och det var punk som gällde för hela slanten. Det hela slutade med att Def Leppard själva bekostade en EP som sålde så pass bra att ett skivbolag vågade satsa på dem. Hitar som de haft därefter är bland annat ”Animal” (1987), ”Hysteria”, ”Pour Some Sugar On Me”, ”Love Bites” och ”Armagedon” (alla 1988). Senaste plattan ” Songs from the Sparkle Lounge” kom ut 2008.

6

? 1999, Dag för dag - en produktion från Mats K Media Process

© MATS K MEDIA PROCESS