Historiebloggen

Vad har utspelat sig på dagens datum genom historien? På Passagens historieblogg får du veta!

http://blogg.passagen.se/historiebloggen/

Beata, Beatrice

2 december

Namnsdagar

Beata

kommer från det latinska beatus vilket betyder salig eller lycklig. Beata dök upp i Sverige redan på 1300-talet och var länge ett vanligt namn inom adeln. Den franska formen Beate var vanligt på 1700-talet och namnet har funnits i den svenska almanackan ända sedan 1774. I dag är det dock inte många som heter Beata. Antalet namnbärare är runt 2 500, omkring 900 har det som tilltalsnamn.

Beatrice

är antingen ett italienskt eller franskt namn vars ursprung är det latinska Beatrix som betyder den lyckosamma, den lyckobringande. Många är helgonen som hetat Beatrice, men mest känt är namnet kanske genom skalden Dantes (författaren bakom bland annat ”Den gudomliga komedin”) ungdomskärlek, Beatrice Protinari. Svenskt drottningnamn blev Beatrice genom den medeltida kungen Erik Magnussons gemål, Beatrix av Brandenburg. Sedan mitten av 1800-talet har Beatrice använts i Sverige. Namnet började bli populärt på 1960-talet och har nu tagit sig upp bland de 100 vanligaste förnamnen. Vanligast är det i Norrland. I Sverige finns det i dag runt 8 300 Beatrice, omkring 3 700 har det som tilltalsnamn. Vidare finns det också runt 200 kvinnor som heter Beatrix.

I backspegeln

För 5 år sedan…

Den 2 december 2008 går för första gången sedan Svenska Dagbladets guldmedalj (bragdguldet) började delas ut 1925, priset till en funktionshindrad idrottare. Skytten Jonas Jacobsson har tagit guld i varje Paralympics sedan 1980, men det är inte för lång och trogen tjänst han får priset. I OS i Beijing 2008 tog han tre nya guld till medaljsamlingen. Nu funderar medaljören på att ställa upp i OS 2012 och då tävla mot icke funktionshindrade.

Andra händelser den 2 december

1804 kröns Napoleon till kejsare av påven Pius VII. Det är Napoleon själv som sätter på sig kejsarkronan vid en praktfull ceremoni i Paris.

1907 sluts ett avtal mellan Belgien och Kongostaten. Kongostaten blir nu en belgisk koloni. Staten som grundades av den belgiske konungen Leopold II på 1880-talet hade tidigare officiellt varit en oavhängig stat i personalunion med Belgien. I och med att Kongo nu blir belgisk koloni och hamnar under belgisk lag så hoppas man att den tidigare mycket kritiserade exploateringen av landet och dess befolkning skall upphöra.

1908 utbryter revolution på Haiti och president Alexis Nord tvingas fly på ett franskt fartyg. Känns händelserna igen!

1918 förklarar sig Armenien självständigt från Turkiet. Det bland annat efter att den armeniska befolkningen, under det första världskriget, av turkarna utsatts för ett världshistoriens största folkmord. Man räknar med att mellan en till två miljoner armenier dukade under.

1919 tar Röda korset sig an den svåra sjukvårdssituationen i Norrland. Tidigare har organisationen koncentrerat sitt arbete på hungersnöden i Wien. I norra Sverige råder inte hungersnöd utan sjukvårdsbrist. Ödebygderna saknar i stor sett läkare, sköterskor, barnmorskor och även enklare sjukvårdsutrustning. Avståndet till en läkare kan vara 10-20 mil på vägar som knappt är framkomliga. Epidemier som difteri, scharlakansfeber, paratyfus och spanska sjukan sprider sig snabbt. Främst riktar sig Röda korsets insatser till Norrbottens ödebygder, men även områden i Västerbotten, Ångermanland, Dalarna och Jämtland kommer få hjälp.

1926 tas de första spårvagnarna av aluminium i bruk i Cleveland i Ohio.

1927 visas Fords nya bilmodell, Modell A, upp för första gången på Waldorf Astoria hotellet i New York och på 35 andra ställen i USA och Kanada. Bilen skall ersätta den enormt populära Model T som slutade produceras i maj 1927. Under månaderna mellan det att produktionen av T-Forden avslutades och fram till denna dag har Ford fått förhandsorder på 400 000 A-Fordar som ingen kund någonsin sett. Den billigare versionen ”Phaethon” kostar 395 dollar medan ”Tudor Sedan” går på 495 dollar. Fram till dess att produktionen lades ned i augusti 1931 skulle nästan fem miljoner A-Fordar ha lämnat det löpande bandet i Detroit.

1942 genomför fysikern Enrico Fermi en kontrollerad kärnsprängning i Chicago. Fermi tillhör de vetenskapsmän som arbetar med Manhattanprojektet. Det vill säga, amerikanarnas utveckling av en atombomb.

1951 vinner 17-årige Ulf Schmidt Kungens kanna i tennis.

1952 framhåller flygvapenchefen Bengt Nordenskiöld i ett tal i Göteborg vikten av att Sverige skaffar sig egna atomvapen. Samma dag förbereder sig den före detta amerikanske soldaten George Jorgensen, som har åkt till Danmark 1950, för att återvända till USA - som Christine Jorgensen. Han, eller, hon har genomgått mer än 2 000 hormoninjektioner och sex operationer av könsbyteskirurger. Och samma dag håller den nye presidenten Dwight D Eisenhower sitt kampanjlöfte när han anländer till Korea för att försöka få till stånd ett slut på striderna i det krigshärjade landet.

1967 ligger ”Daydream Believer” med The Monkees överst på den amerikanska Billboardlistan.

1971 invigs det nya kongress- och konserthuset Finlandia av president Kekkonen i Helsingfors. Huset är ritat av en 1900-talets stora modernister inom arkitekturen, Alvar Alto.

1972 når The Temptations första platsen på den amerikanska Top 40 med ”Papa Was A Rolling Stone”.

1979 stormas och bränns den amerikanska ambassaden i Tripoli i Libyen ner.

1980 börjar efter ett uppmärksammat inslag i tv:s ”Studio S” en våldsam debatt i medierna om videovåldet. I programmet visas bland annat scener från den av somliga (i dag) kultförklarade filmen ”Motorsågsmassakern”.

1982 blir den 61-årige tandläkaren Barney Clark den första någonsin att få ett konstgjort hjärta inopererat. Hjärtat är tillverkat av plast och aluminium och operationen äger rum i Salt Lake City USA.

2007 får Vladimir Putins parti Enade Ryssland med Putin själv som förstanamn på valsedlarna över 63 procent av rösterna i parlamentsvalet.

Födelsedagar

Monica Seles

föddes 1973 och är en före detta tennisspelare från det forna Jugoslavien. 1989 blev hon professionell och 1991, 1992 och 1993 vann hon Australian Open, 1990 och 1992 vann hon dessutom US Open. Våren 1993 var Seles med om en otäck händelse, då hon blev knivhuggen i ryggen under en match i Hamburg av en 38-årig tysk man som ville hindra henne från att vinna över hans idol Steffi Graff. Hon blev som tur var inte allvarligt skadad. Gratulerar på 40-årsdagen!

Maria Callas

föddes 1923 som Maria Anna Sofia Cecilia Kalogeropoulos, dog 1977 och var en grekisk-amerikansk sångerska född i Brooklyn,inriktad främst på de stora italienska operorna. Callas som var en sopran blev berömd mindre för sin stämmas skönhet än för sin oerhörda vokala och sceniska utstrålning. Hon var även en 1900-talets största operadivor. Callas medverkade i filmer som bland annat ”Medea” (1969). Callas skulle ha blivit 90 år i dag!

Inger Davidsson

föddes 1944 som Inger Vinblad och är en politiker (Kd), tidigare mellanstadielärare. År 1991 blev hon riksdagsledamot och civilminister i den förra borgerliga regeringen vilket hon var till regeringsskiftet 1994. Davidsson har under åren också varit ordförande i kulturutskottet, ledamot i utbildningsutskottet och suppleant i Nordiska rådets svenska delegation.

Rick ”Sav” Savage

föddes 1960 som Richard Savage och spelar bas i den engelska hårdrocksgruppen Def Leppard som var en riktig hitspruta, främst under 1980- och 1990-talen. Bandet har under åren sålt över 65 miljoner album världen över. Bland Def Leppards största hits märks ”Pour Some Sugar On Me”, ”Rock It” (båda 1987), ”Let’s Get Rocked” (1992) och ”Two Steps Behind” (1993). År 2008 kom gruppens senaste platta ”Songs from the Sparkle Lounge”.

© MATS K MEDIA PROCESS