Historiebloggen

Vad har utspelat sig på dagens datum genom historien? På Passagens historieblogg får du veta!

http://blogg.passagen.se/historiebloggen/

Harald, Hervor

1 april

I dag är det som synes den 1 april. I de anglosaxiska länderna kallas dagen All Fool’s Day, Alla dårars dag, och till gagnet om än inte till namnet är dagen känd på liknande sätt över hela den indoeuropeiska språkvärlden. I hela västerlandet skojas det vilt denna dag. Varifrån traditionen kommer vet man inte, men detta med att skoja en viss dag har man gjort länge i till exempel Indien.

Om månaden april kan Bondepraktikan berätta: ”April månad kallar man mig, att plöja och så lär jag dig, jag låter slå nu in median, att jag min sundhet hava kan”.

I april bör man dessutom enligt folktron bruka en god dryck som ”giver människan ett sunt liv”. Man skall äta sött och gärna få i sig färskt kött.

Namnsdagar

Harald

är ett gammalt nordiskt namn sammansatt av ord för här och härskare. Närmast betyder namnet härförare. Harald är bekant bland annat genom kungen Harald Hårfager som betraktas som Norges förste kung och den danske kungen Harald Blåtand (egentligen Harald Gormsson, död omkring år 985), som är en av hjältarna i Frans G Bengtssons ”Röde Orm”. Harald infördes i almanackan i början av 1700-talet och var som populärast vid sekelskiftet. Antalet namnbärare är omkring 17 600, runt 3 300 har det som tilltalsnamn. Grattis kan vi säga till tv-programledaren Harald Treutiger!

Hervor

är ett isländskt namn vars första del kommer från ett ord som betyder strid, tänk på ordet här i betydelsen krigshär. Betydelsen av den andra delen –vor är däremot oklar. Namnet började användas i Sverige i början av 1800-talet men har aldrig varit speciellt vanligt. Antalet namnbärare är knappt 500, runt 200 har det som tilltalsnamn.

I backspegeln

För 60 år sedan…

Den 1 april 1953 i Stockholm utexamineras Sveriges första manliga sjuksköterska, Allan Härsing heter han.

För 5 år sedan…

Den 1 april 2008 går Posten och Post Danmark samman. Svenska staten blir största ägare med 58 procent och får en extrautdelning på 1,4 miljarder kronor. Tanken är att fusionen skall göra bolagen bättre rustade att möta hårdnande konkurens inom EU från bolag som DHL och Schenker.

Andra händelser den 1 april

1904 avlägsnas krucifix och andra religiösa symboler från domstolsalarna i Frankrike.

1906 tänds den första AGA-fyren vid Gåsfeten sydsydväst om Ronneby.

1918 bildas Royal Air Force, RAF, i England. Tidigare ingick det engelska flygvapnet som en del av armén då under beteckningen Royal Flying Corps, RFC.

1922 grundar Johan Hansson bokförlaget Natur och Kultur. Samma dag vinner det svenska landslaget i varpkastning VM-guld.

1924 i München avkunnas domarna i högförräderiprocessen mot bland andra Adolf Hitler för hans försök att göra en statskupp i november 1923. Domarna blir förhållandevis milda. Hitler, som har blivit en av Tysklands populäraste personer, och hans medåtalade döms till minimistraffet fem år. Hitler började direkt diktera ”Mein Kampf” i fängelset.

1925 skrämmer filmen kallad ”Lost World” biobesökare över hela USA. Filmen som är baserad på en roman av den engelske författaren Sir Conan Doyle, Sherlock Holmes skapare, handlar om en Brontosaurus som flyr från en annan tidsålder och skapar panik och kaos bland 1900-talets invånare.

1930 har Josef von Sternbergs film ”Blå Ängeln” med Marlene Dietrich och Emil Jennings i huvudrollerna urpremiär i Tyskland.

1935 inleder hälsobyråer med speciella avdelningar för ”arvs- och rasvård” sin verksamhet i Tyskland.

1965 spelar The Rolling Stones för utsålda hus på Kungliga tennishallen i Stockholm. Bandet får mördande kritik i de flesta svenska tidningar. Det bedöms som slafsigt och musikaliskt sett inte alls i nivå med The Beatles.

1969 föreslår regeringen att förbudet mot nöjestillställningar på långfredagen, påskdagen och juldagen upphävs.

1970 startar officiellt färg-tv-sändningar i Sverige. Samma dag beslutar riksdagen om en 18-årsgräns för köp av mellanöl.

1975 visar en undersökning i USA att drivgasen freon i sprayflaskor är en hälsofara.

1977 grips i Sverige 30 personer med anknytning till den ökända västtyska terroristligan Bader-Meinhof. De misstänks för att ha planerat att kidnappa förra socialdemokratiska statsrådet Anna-Greta Leijon.

1978 lämnar radioreportern Sven Jerring sin tjänst på Sveriges Radio efter mer än 50 års trogen tjänst.

1979 utropar Irans religiöse och politiske ledare ayatolla Khomeini den iranska islamiska republiken, redan innan resultatet från folkomröstningen om man skall ha republik eller monarki blivit klart. Därmed avskaffas den 2500-åriga monarkin i landet.

1984 skjuts soulstjärnan Marvin Gaye till döds av sin egen far. Gaye var bland annat känd för sin version av ”I Heard It Through The Grapevine” och den sensuella ”Sexual Healing”.

1986 får Bofors en order från Indien på 400 artilleripjäser. Affären som är värd över åtta miljarder kronor är den enskilt största någonsin i svenskt näringsliv.

1987 blir amerikanen Steve Newman den förste att ensam gå runt jorden. Den drygt 24 000 långa sträckan har tagit honom fyra år (och ett antal skor kan man förmoda) att avverka.

1991 efter 36 år går Warszawapakten i graven. De forna kommunistländerna upplöser härmed sitt militära samarbete.

Födelsedagar

Otto von Bismarck

föddes 1815 som Otto Euduard Leopold von Bismarck, dog 1898 och var en tysk statsman, det enade Tysklands skapare, furste 1871 och hertig av Lauenberg 1890. Bismarcks uppväxtmiljö var gammalpreussisk och feodal, och han förblev en ståndsmedveten junker i hela sitt liv. Han var först diplomat men utnämndes av Vilhelm I till preussisk ministerpresident 1862. Förvissad om att Tyskland endast kunde enas genom ”blod och järn” genomdrev han med en diktatorisk hänsynslöshet den härreform som möjliggjorde segrarna över Danmark 1864 och Österrike 1866, milstolpar på vägen till Tysklands enande under preussiskt styre, vilket fullbordades genom segern över Frankrike 1871. Som Tyska rikets förste rikskansler ledde han utrikespolitiken med framgång i två årtionden och hävdade Tysklands ledarställning utan att äventyra freden. I sin huvudsakligen konservativa inrikespolitik vände sig Bismarck mot katolikerna (kulturkampen) och mot socialdemokraterna (socialistlagarna). Utrikespolitiskt strävade han efter att konsolidera det tyska riket genom ett omfattande allianssystem, som syftade till ett nära samgående med Österrike-Ungern utan att bryta vänskapen med Ryssland. Till följd av oenighet med Vilhelm II tvangs han att avgå våren 1890. Bismarck var en stor talare och en utmärkt stilist. Han har författat berömda memoarer, ”Tankar och minnen” (1-2, 1898-1901, sv 1898-1902), ”Kejsaren och jag” (1921, sv samma år). Hans hårda framfart (”järnkanslern”) frammanade i Tyskland en tro på kraftens och hänsynslösheten egenvärde, vilken i längden skulle visa sig ödesdiger.

Milan Kundera

föddes 1929 och är en tjeckisk författare. Han gick i exil 1968 och bor numera i Frankrike (fransk medborgare sedan 1981). Kundera framstår som en av de främsta företrädarna för sin nations litterära utveckling i dess senaste etapp, där han står som en bittert sofistikerad ironiker med skildringar av politiska och erotiska skeenden. Bland hans romaner märks ”Skämtet” (1967, sv 1970), ”Livet är någon annanstans” (1973, sv 1976), ”Avskedsvalsen” (1973, sv 1978), ”Skrattets och glömskans bok” (1978, sv 1981), ”Varats olidliga lätthet” (1984, sv samma år, filmatiserad 1987 med Lena Ohlin i en av huvudrollerna), ”Odödligheten” (1990, sv 1991), ”La Lenteur” (1994), ”Identiteten” (1996, sv 1999) och .”Ridån” (2005, sv 2007).

Rudolph Isley

föddes 1939 i Cincinnati i USA som Rudolph Bernard Isley och var med i R&B-gospel-gruppen The Isley Brothers (de är bröder) som bildades i början av 1950-talet. År 1957 flyttade gruppen till New York och spelade in sin första skiva (även andra familjemedlemmar tillkom efterhand). Gruppen hade sin första hit 1962 med en version av Top Notes ”Twist And Shout”. Bland The nIsley Brothers övriga hitar kan nämnas ”This Old Heart Of Mine (Is Weak For You)” (1966), ”It’s Your Thing” (1969), ”That Lady (Part 1)” (1973),”Fight The Power Part 1” (1975). Isley lämnade officiellt gruppen 1989 just innan plattan “Spend the Night, för att istället ägna sig åt sin livsdröm att bli präst.

Jimmy Cliff

föddes 1948 som James Chambers i Somerton i Jamaica och är en sångare, kompositör och skådespelare, en av de stora stilbildarna inom reggaen. Han slog igenom med hiten ”Wonderful World, Beautiful People” 1969. År 1972 hade Cliff huvudrollen i filmen ”The Harder They Come” som gjorde reggaen känd utanför Jamaica. Från filmen fick han två stora hitar: ”The Harder They Come, The Harder They Fall” och ”You Can Get It If You Really Want”. Därefter har Cliff medverkat i ytterligare fyra filmer, sjungit duett med Elvis Costello och sjungit på anti-apartheidsingeln ”Sun City” (1985). Hans senaste hit hette ”I Can See Clearly Now” från filmen ”Cool Runnings” från 1993. Cliffs senaste platta ” ”Black Magic” kom 2004.

Mats Ronander

föddes 1954 i Sundsvall (uppväxt i Örebro) och är en låtskrivare, sångare, gitarrist och producent. På 1970-talet började han sin karriär i gruppen Nature. Senare spelade han i Wellander & Ronander. Han solodebuterade 1981 med plattan ”Hård Kärlek”. Vid denna tid var hans band även förband till Eric Clapton. Mellan 1985 och 1992 var Ronander gift med sångerskan Sanne Salomonsen som han också jobbade ihop med. Han har även spelat med ABBA, Ulf Lundell och Tomas Ledin.

© MATS K MEDIA PROCESS