Historiebloggen

Vad har utspelat sig på dagens datum genom historien? På Passagens historieblogg får du veta!

http://blogg.passagen.se/historiebloggen/

Urban

25 maj

Namnsdagar

Urban

härstammar från latinets urbanus som betyder stadsbo eller den belevade. I almanackan står namnet till minne av S:t Urbanus som var påve i Rom på 200-talet. Han är vinets skyddshelgon men skyddar samtidigt mot dryckenskap. Urban har funnits i Sverige sedan 1400-talet. Som populärast var det mellan 1940 och 1970. Med namnet Urban ansågs det förr att sommaren var här. ”Urban, Wilhelmina och Beda, de tre skola sommaren leda” hette det, och som vädret var dessa dagar skulle det förbli resten av sommaren. Antalet namnbärare är drygt 12 200 runt 5 600 har namnet som tilltalsnamn.

I backspegeln

För 100 år sedan…

Den 25 maj 1913 avslöjas den österrikiske översten Alfred Redl som spion och begår självmord. Det sätter punkt för den största spionaffären i den österrikisk-ungerska monarkins historia. Redl hamnade i finansiella svårigheter på grund av sina homosexuella böjelser och skaffade sig i 14 år pengar på att förråda militära hemligheter till Ryssland. Efter förhör med Redl under vilket han erkänner lämnar de officerare som har förhört honom kvar en pistol. Som väntat skjuter han sig.

För 70 år sedan…

Den 25 maj 1943 testar det tyska flygaresset Adolf Galland det första reaktionsdrivna flygplanet Messerschmitt Me 262. Med sina 800 kilometer i timmen går det 200 km fortare än det snabbaste amerikanska jaktplanet. General Galland är mycket nöjd och vill att det skall börja serietillverkas. Hitler däremot kräver att planet skall sättas in som bombplan, vilket fordrar en ny konstruktion.

För 5 år sedan…

Den 25 maj 2008 uppger den amerikanska rymdstyrelsen NASA att rymdsonden Phoenix har gjort en lyckad landning på planeten Mars. Sonden som har kostat 450 miljoner dollar, är utvecklad för att undersöka om förhållandena i Mars permafrostområden är så pass gynnsamma att liv i någon form kan eller har kunnat existera där.

Andra händelser den 25 maj

1810 förklarar sig Argentina självständigt från Spanien. Därför firar man nationaldag där i dag. Argentinas självständighet blev dock inte godkänd av Spanien förrän 1816.

1844 tar amerikanen Stuart Perry patent på bensinmotorn.

1907 beslutar riksdagen att bygga Inlandsbanan.

1926 beslutar Turkiet att från och med 1927 följa den västerländska tidräkningen.

1928 kommer inte längre några radiomeddelanden från luftskeppet Italia som dagen innan meddelade att det flugit över Nordpolen. En katastrof befaras ha inträffat och ett omfattande räddningspådrag förbereds.

1930 avskaffas passtvånget för resor över Öresundssundet för skandinaver.

1935 slår amerikanen Jesse Owens från Ohio State University två världsrekord i löpning, tangerar ett tredje, och slår världsrekordet i längdhopp. Allt detta sker vid tävlingar på University of Michigan i Ann Arbor.

1941 beslutar riksdagen att införa lyxskatt.

1945 bildar Winston Churchill en rent konservativ regering.

1955 beslutar riksdagen att staten skall lösa in gruvföretaget LKAB. Staten har ägt halva LKAB sedan 1907, nu skall man överta hela gruvan för 830 miljoner kronor.

1959 gör Billie Holliday sitt sista offentliga framträdande på Phoenix Theatre i New York.

1965 försvarar Cassius Clay sin VM-titel genom att slå Sonny Liston på knockout i första ronden i Lewiston i USA.

1968 på kvällen drar kårhusockupanterna ner på Stockholms gator och en del inte alltför allvarligt menade försök att storma Konserthuset och Operan görs. Den 26 maj gjordes motdemonstrationer av högerstudenter utanför kårhuset, och den 27 maj lämnade ockupanterna frivilligt byggnaden, dock utan att känna sig besegrade. I ett manifest manade man till fortsatt kamp mot UKAS och kårbyråkrater och uppmanade arbetarna att ansluta sig till kampen.

1970 arresteras Englands lagkapten Bobby Moore, en av världens bästa och rikaste fotbollsstjärnor, i Bogotá, Colombia. Han anklagas för att stulit ett guldarmband, vilket han dock förnekar. Efter fyra dagars förhör släpptes han ock fick fortsätta träningen inför VM i Mexiko City. Samma dag lämnar Peter Green Fleetwood Mac och går med i en religiös sekt.

1979 får den västtyske regissören Volker Schlöndorffs film ”Blecktrumman”, byggd på Günter Grass roman, Guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes.

1981 börjar den tjugofemårige Dan Goodwin att klättra upp för världens högsta byggnad Sears Tower i Chicago Illinois. Goodwin klättrar i sex timmar. När han når den femtionde våningen vilar han några minuter och försäkrar samtidigt den närvarande polisen att de inte behöver ingripa. Sedan klättrar han upp för resten av byggnaden på mindre än en timme. Där möter polisen honom och han arresteras för förbjudet intrång. Goodwin släpptes senare efter att ha betalat böter.

1982 frisläpper regeringen 13 300 hittills hemligstämplade sidor ur UD:s arkiv om Raul Wallenberg, för publicering.

1985 blir den engelska popgruppen Wham, med George Michael, den första gruppen sedan Bee Gees 1979 att få tre listettor i rad på den amerikanska Billboardlistan. ”Everthing She Wants” når denna dag förstaplatsen. Där skulle den stanna i två veckor. De två tidigare topphitarna var ”Careless Whisper” och ”Wake Me Up Before You Go-Go”.

1986 fattar 5,5 miljoner amerikaner varandras händer och bildar en kedja från New York till Long Beach i Kalifornien. Genom projektet kallat ”Hands Across America” hoppas man få in 60 000 000 dollar till USA:s fattiga.

2007 förlänger Burmas militärjunta husarresten för oppositionsledaren Aung San Suu Kyi med ett år. Det innebär att hon har varit frihetsberövad i elva av de senaste sjutton åren.

Födelsedagar

Miles Davis

föddes i USA 1926 som Miles Dewey Davis III, dog 1991 och var en amerikansk jazzmusiker, trumpetare och orkesterledare. Davis var en av de tidigaste företrädarna för cool jazz, spelade från början i en lyrisk och inåtvänd stil på den lägre halvan av trumpetens register och ofta med sordin (till exempel med Charlie Parker mot slutet av 1940-talet och med sitt tubaband 1948-50). 1955 startade han den legendariska kvintett (sedermera sextett) som innebar början på samarbetet med John Coltrane. Parallellt gjorde han sina berömda inspelningar med musik för stor ensemble, skriven och/eller arrangerad av Gil Evans. 1963 hade denna nya kvintett - innehållande bland andra pianisten Herbie Hancock och trummisen Tony Williams tagit form, med vilken Davis skulle söka sig mot en allt friare form av jazz. Själv spelade han vid den här tiden sina solon i en fränare och mer expressiv stil. Det minskade beroendet av det traditionella jazzidiomet gjorde sig ännu mer märkbart mot slutet av 1960-tralet, då Davis började använda sig av elförstärkta instrument och musiker med mycket varierande bakgrund, till exempel den engelske gitarristen John McLaughlin och den brasilianske slagverkaren Airto Moreira. Davis själv trakterade även elorgel och synthesizer vid sina inspelningar. Davis musik fick under 1970- och 1980-talen en allt tydligare rock- och soulprägel och Davis kunde sägas vara såväl upphovsman till, som en av de främsta företrädarna för den blandmusikstil som fått beteckningen fusion. Bland de många framstående musiker som spelat i Davis grupper kan nämnas gitarristen Mike Stern och basisten Marcus Miller.

Ralph Waldo Emerson

föddes 1803, dog 1882 och var en amerikansk tänkare, en tid unitarisk präst i Boston. Under inflytande av europeisk idealistisk filosofi utvecklade Emerson en panteistisk livsåskådning, för vilket hävdvunna religiösa former är likgiltiga och den enskildes fria personlighetsutveckling det väsentliga. Han framlade sin filosofi i en lång rad föreläsningar och essäer, vilka blev utgångspunkten för en metafysisk-idealistisk strömning i USA, transcendentalismen. Sina tankar framförde han i en slående, ofta poetiskt verkningsfull form, till exempel i ”Mänsklighetens representanter” (1850, sv 1914). Flera av hans skrifter finns översatta till svenska och har påverkat tänkare och författare som Fredrika Bremer och Wilhelm Ekelund.

Paul Weller

föddes 1958 som John William Weller och är en engelsk gitarrist och sångare. År 1975 bildade han The Jam som av många anses ha varit ett av Englands bästa New Wave-band. Bland The Jams hits kan nämnas ”Going Underground” (1979) och ”Start” (1980). 1982 upplöstes The Jam och Weller bildade den mer soulinspirerade The Style Council som LP-debuterade 1983 med mini-LP:n ”Introducing Style Council. Efter att den gruppen splittrats 1990 har Weller ägnat sig åt en kritikerrosad solokarriär. På våren 1995 släppte han albumet ”Stanley Road” där bland andra Noel Gallagher från Oasis medverkade. Förra året släpptes ”Sonik Kicks” Wellers elfte soloplatta.

Jokkmokks-Jokke

föddes 1915 i Porsi i kommunen Jokkmokk som Bengt Simon Johansson (han tog sig efternamnet Djupbäck 1974), dog 1998 och var en sångare och artist. Han var en före detta rallare som under 1950-talet slog igenom i radioprogrammet ”Frukostklubben”. En bit in på 1960-talet var han inte bara artist utan närmast en kultfigur med egen ”Fän Club”. Hans mest kända melodi, valsen ”Gulli-Gullan” från 1963, kan nog fortfarande nynnas av många och Jokkmokks-Jokke sjöng den i både Japan och i USA. I slutet av 1960-talet medverkade han även i två ”Åsa-Nisse”-filmer.

© MATS K MEDIA PROCESS