Historiebloggen

Vad har utspelat sig på dagens datum genom historien? På Passagens historieblogg får du veta!

http://blogg.passagen.se/historiebloggen/

Rolf, Raoul

27 augusti

Namnsdagar

Rolf

är ett nordiskt namn som är känt sedan vikingatiden bland annat genom Gånge-Rolf som erövrade Normandie år 911 och blev dess förste hertig. Rolf härstammar från namnet Rodhulf och betyder möjligen envåldshärskare. Namnet kom in i almanackan 1901 och förekom till en början mest i norra och västra Sverige. Antalet namnbärare är i dag runt 60 500, omkring 36 400 har det som tilltalsnamn. Grattis kan vi säga till bland andra bluesmusikern Rolf Wikström och den före detta stjärnhockeymålvakten Rolf ”riddarn” Ridderwall.

Raoul

är ett av de nya namn som kommit in i kalendern från och med 2001. Raoul är den franska formen av Rudolf som betyder varg. Namnet är ett mycket ovanligt, även bland de minsta. Under de senaste åren har bara några enstaka barn fått Raoul som tilltalsnamn. Antalet namnbärare är runt 1 500, knappt 800 har det som tilltalsnamn. Fördelningen mellan stavningarna Raoul och Raul är jämt fördelad. Sveriges mest kända Raoul, alla kategorier, är naturligtvis diplomaten Raoul Wallenberg som i andra världskrigets slutskede räddade tusentals judar i Ungern och därefter blev tillfångatagen av ryssarna. Vad som sedan hände med honom är fortfarande efter mer än 65 år oklart.

I backspegeln

För 100 år sedan…

Den 27 augusti 1912 föds Tarzan i och med att den första Tarzanboken: ”Tarzan apornas son” publiceras. Boken är skriven av den amerikanske författaren Edgar Rice Burroughs.

För 90 år sedan…

Den 27 augusti 1922 meddelas resultatet av den så kallade förbudsomröstningen. Omröstningen, som ägt rum dagen innan, gäller ett allmänt rusdrycksförbud. Resultatet är att NEJ-linjen segrat med knappt 36 000 rösters övervikt.

För 60 år sedan…

Den 27 augusti 1952 förevisas en bildtelefon för första gången, det sker på en mässa i London.

För 25 år sedan…

Den 27 augusti 1987 avslår den svenska regeringen en nådeansökan från den livstidsdömde spionen Stig Bergling. Det är andra gången han försökt få nåd, första försöket gjorde han 1985.

För 30 år sedan…

Den 27 augusti 1992 säljs John Lennons handskrivna text till sången ”A Day In The Life” på en auktion för 87 000 dollar.

För 5 år sedan…

Den 27 augusti 2007 halverar Sverige antalet länder som får bistånd. 33 länder, varav nästan hälften ligger i Afrika, skall i framtiden få direkt statligt bistånd. Tanken är att insatserna skall koncentreras till länder där pengarna kan göra mest nytta.

Andra händelser den 27 augusti

1660 bränns författaren John Miltons böcker i London, på grund av författarens kritik mot Kung James II:s regim. Bland de böcker som går upp i rök finns bland annat verket ”Det förlorade paradiset”.

1859 upptäcks den första oljekällan i Titusville i Pennsylvania, USA av W A Smith. Det här skulle bli den första kommersiella oljefyndigheten i världen.

1889 får Charles G Conn of Elkhart från Indiana patent på metallklarinetten.

1896 äger världshistoriens kortaste krig rum. Det pågår i 38 minuter, från klockan 9.02 till 9.40, mellan England och Zanzibar.

1900 inrättas den första långfärdsförbindelsen med buss mellan London och Leeds. Sträckan är 230 kilometer och tar två dagar.

1913 gör piloten Peter Nestrov i det kejserliga ryska flygvapnet den första loopingen i ett monoplan vid en flyguppvisning i Kiev. Det här är det första flygplanstricket någonsin.

1928 undertecknar 15 länder i Paris den så kallade Kelloggpakten, som förbjuder krig. Det var den franske utrikesministern Aristide Briand som från början föreslog USA att ett avtal för att säkerställa fred skulle träffas. Den amerikanske utrikesministern Kellogg utarbetade på förslagets grundval texten till ett fördrag, där alla världens länder utfäster sig att enbart tillgripa skiljedom och inte väpnade konflikter för att lösa sina meningsskiljaktigheter. Pakten säger ingenting om hur en eventuell fredstörare skall tvingas följa regeln.

1939 blir svenska Sally Bauer första skandinav att simma över Engelska kanalen, hon gör det på 15 timmar och 22 minuter.

1940 provflygs den första experimentella jetflygplansprototypen, italienska Caproni-Campini CC-2 i Milano.

1960 ligger för femte veckan i rad ”It’s Now Or Never” med Elvis Presley överst på den amerikanska Top 40.

1965 möts The Beatles och Elvis Presley för första och enda gången. De fyra beatlarna tillbringar fyra timmar i rockkungens hem i Beverly Hills. Samma dag släpps Bob Dylans andra elektriska platta ”Highway 61 Revisited”. Skivan innehåller bland annat spåren ”Like A Rolling Stone” och ”Ballad Of Thin Man”.

1967 hittas The Beatles manager sedan 1961, Brian Epstein, död efter en överdos sömnmedel. Beatlarna får nyheten när de studerar med Maharishi på University College i Bangor, North Wales. Maharishi förklarar för The Beatles att Epsteins död, genom att den sker inom gränserna för den fysiska världen, ”inte är viktig”.

1968 når ”Sunshine Of Your Love” med Cream sin högsta placering, femteplatsen, på den amerikanska Billboardlistan.

1970 gör Elton John sin debutspelning i USA på The Troubadour i Los Angeles.

1975 hittas Etiopiens avsatte kejsare Haile Selassie död i sin säng. Enligt officiella uppgifter dör han av sviterna efter en prostatakörteloperation några månader tidigare. Han begravdes endast några timmar senare på hemlig plats. Selassie hade varit Etiopiens kejsare under nästan ett halvsekel, från 1930 till dess han avsattes 1974.

1979 mördas den siste vicekonungen av Indien, Lord Mountbatten utanför sitt lantställe i Nordirland. IRA har satt fast en sprängladdning på hans båt och även flera av hans släktingar dör eller skadas. Mountbatten var barnbarnsbarn till drottning Victoria, bror till den svenska drottningen Louise och morbror till prins Philip.

1980 visar en undersökning att det finns 408 bibliotek i Sverige.

1981 hittar två dykare som är nere vid vraket av lyxkryssaren Andrea Doria två kassaskåp i purserns kontor. I kassaskåpen fann man cirka en miljon dollar i sedlar och juveler. Andrea Doria sjönk 1956, 200 sjömil utanför New York efter en kollision med den svenska båten Stockholm. Samma dag invigs Sveriges tredje största bro, Sannsundsbron, i Jämtland. Bron som är 1 323 meter lång binder samman Kårgärde och Oviken i Storsjöns södra del. 1990 utvisar USA två tredjedelar av personalen vid Iraks ambassad i Washington. Samma dag tilldelas regissören Suzanne Osten, Tage Danielssons minnespris på 60 000 kronor för sanningssökande, samhällskritik, humor, mjuk satir och generositet gentemot publiken.

Födelsedagar

Daryl Dragon

föddes 1942 som Daryl Frank Dragon och var medlem i den amerikanska duon tillika äkta paret Captain & Tennille (Dragon var Captain) som på 1970-talet hade jättehits med låtar som ”Love Will Keep Us Together” (1975), ”Lonely Night (Angel Face)” (1976) och ”Do That To Me One More Time” (1979). Under denna tid skrapade duon ihop inte mindre än fem guldskivor, sex guldsinglar, två platinaskivor och en platinasingel. Gratulerar på 70-årsdagen!

Georg Wilhelm Friedrich Hegel föddes 1770, dog 1831 och var en tysk filosof, professor i Jena 1805-07, i Heidelberg 1816-18, i Berlin från 1818. Hegel är den viktigaste inspiratören till senare historiefilosofi och spekulation över den historiska utvecklingens drivkrafter. Det grundläggande i hans filosofi är åsikten att det råder ”identitet” mellan utvecklingen i tankens värld och i verklighetens, historiens värld.; både vårt tänkande och historien utvecklas ”dialektiskt” enligt schemat tes-antites-syntes. Det första och allmännaste begreppet i vårt tänkande om verkligheten är ”varat” (”tesen”), alltså att någonting helt enkel är. Men vad är det rena ”varat”, befriat från alla egenskaper och bestämningar? Uppenbarligen ingenting: ”varat” slår med nödvändighet över i sin motsats eller negation ”icke-varat” (”antitesen”). ”Syntesen” av de två blir begreppet ”vardandet” eller ”blivandet”. På det historiska området har Hegel sannolikt fått idén till det dialektiska schemat från utvecklingen i Frankrike, som han själv var åskådare till: först uppträder det gamla kungadömet (”tesen”), som störtas 1789 av Revolutionen (”antitesen”), varefter det monarkiska styrelseskicket och revolutionens idéer återigen förenas i Napoleons välde (”syntesen”). Hegel menade att alla tendenser i filosofin, lika väl som i historiens värld eller samhälleliga institutioner, när de drivs till sin spets slår över i sin motsats, men att motsatserna därefter återförenas på ett högre plan. På sitt utomordentligt dunkla språk beskriver han den världshistoriska utvecklingen som en ”världsandens” gång genom tiderna i riktning mot det sluttillstånd där alla motsatser har förenats. Den hegelska dialektiken har haft och har en ofantlig betydelse därigenom att den i modifierad form har övertagits av marxismen. Hegels betydelse för de radikala krafterna är paradoxal, eftersom han själv ofta har blivit framställd som urtypen för den ärkekonservative universitetsprofessorn. Bland hans verk kan nämnas ”Phänomenologie des Geistes” (1807) och ”Wissenshaft der Logik” (1812-16).

Sven Tumba

föddes 1931 Sven Olof Gunnar Johansson, dog förra året och var en före detta ishockeyspelare, en av de stora ishockeylegenderna i landet (Djurgårdare). Tumba spelade 250 ishockeylandskamper och var med i VM 1953, 1957 och 1962 (Sveriges första ”riktiga” VM-guld). Han var också en av de personer som gjorde mest för att popularisera golfen i Sverige. Själv blev Tumba skandinavisk mästare i golf redan 1970. År 2008 fick Tumba Idrottsakademins hederspris vid Idrottsgalan samma år.

Lyndon B Johnson

föddes 1908 som Lyndon Baines Johnson, dog 1973 och var en amerikansk politiker (demokrat) som var demokratisk senatsledare 1953-61, vicepresident under Kennedy 1961-63 och USA:s president 1963-69. Johnson blev efter mordet på sin företrädare automatiskt president för dennes återstående period. 1964 valdes han med överväldigande majoritet för en ny fyraårsperiod i kamp mot republikanernas ultrakonservative kandidat Barry Goldwater. Johnsons program omfattade från början mycket ambitiösa inrikespolitiska reformer (ökad jämlikhet mellan raserna, slumsanering i storstäder, kamp mot fattigdomen). En betydande framgång nåddes redan 1964, då den stora medborgarrättslagen, avsedd att påskynda den svarta befolkningens integration i de vitas samhälle, kunde undertecknas. Snart tvingades dock Johnson att skjuta inrikespolitiken i bakgrunden parallellt med att han allt hårdare engagerade sig i Vietnamkriget. Johnsons Vietnampolitik ådrog honom allt häftigare attacker från en växande radikal opposition. Han attackerades också av framträdande politiker inom sitt eget demokratiska parti. Johnson kandiderade 1968 inte för ännu en presidentperiod.

Charlotte Corday

föddes 1768 som Marie Anne Charlotte Corday d'Armont och dog (avrättades) 1793. Denna unga franska adelsdam har gått till historien som den som mördade revolutionären Marat i hans badkar där han låg och kurerade en hudåkomma.

Martin Eriksson

föddes 1965 som Bo Martin Erik Erikson och är känd som eurodiscostjärnan E-Type. Han hade under 1990-talet hits som ”This Is The Way” och ”Set The World On Fire”.E-types senaste storsäljare är plattorna ”Loud Pipes Saves Lifes” (2004) och ”Eurotopia” (2007).

Glen Matlock

föddes 1956 och är en engelsk musiker, bassist som bland annat spelade i det klassiska punkbandet The Sex Pistols från starten 1976 fram till början av 1977 då han blev sparkad av gruppens manager Malcolm McLaren, enligt legenden för att ha blivit ertappad med att ha lyssnat på ”The Beatlesplattor. Även om det är hans efterträdare Sid Vicious som står som bassist på alla plattorna efter ”Anarchy In The UK” så var det faktiskt Matlock som spelade på nästan alla The Sex Pistols klassiska sånger som ”God Save The Queen”, ”Pretty Vacant” och de flesta andra låtarna på albumet ”Never Mind The Bollocks”, Matlock skrev även många av Pistols låtar, i varje fall musiken (John Lydon, alias Johnny Rotten skrev de flesta texterna).

© MATS K MEDIA PROCESS