Historiebloggen

Vad har utspelat sig på dagens datum genom historien? På Passagens historieblogg får du veta!

http://blogg.passagen.se/historiebloggen/

Selma, Fingal

27 juni

Namnsdagar

Selma

var från början ett keltiskt ortnamn, Shelma, som betyder vacker utsikt. Namnet är med i Macphersons ”Ossians sånger” som skrevs på 1760-talet. I Sverige började namnet användas som dopnamn i slutet av 1700-talet efter att Frans Michael Franzén gjort det populärt genom romantiska dikter om en kvinna vid namn Selma. En tidig namnbärare var Nobelpristagaren i litteratur, Selma Lagerlöf. Genom hennes popularitet fick namnet ett stort uppsving vid slutet av 1800-talet - även i Tyskland. En mindre populär Selma var Lilla Fridolfs ragata till fru. År 1901 kom namnet in i almanackan. Antalet namnbärare är runt 3 500, omkring 2 000 har det som tilltalsnamn.

Fingal

är ett keltiskt namn vars ursprung är Fionngall och som troligen betyder vit eller främling, kanske för att skilja de ljushudade och ljushåriga nordborna från de något mer mörkhudade invånarna i England och Irland. Namnet kom till oss från England genom Macphersons diktverk ”Ossians sånger” i början av 1800-talet (se Selma ovan!). Till en början var det sällsynt som dopnamn, men på 1920-talet blev Fingal uppmärksammat genom att hjälten i en tidningsföljetong hette Fingal. Och hur många minns inte ”Knäpp upp”-sketchen med Martin Ljung. ”Är det inte Fingal Olsson som sitter därborta?”. Fingal har funnits i almanackan sedan 1901 och antalet namnbärare är knappt 400. Bara ett femtiotal har det som tilltalsnamn.

I backspegeln

För 110 år sedan…

Den 27 juni 1902 fastställs den maximala arbetstiden per dag i Frankrike till tio och en halv timmar.

För 40 år sedan…

Den 27 juni 1972 rapporteras det att det finns 2 456 940 personbilar i Sverige.

För 25 år sedan…

Den 27 juni 1987 blir Whitney Houston den första kvinnliga artisten att få in en LP direkt på förstaplatsen på USA-listan. Albumet heter ”Whitney” och kom i sinom tid att säljas i mer än tolv miljoner exemplar världen över.

För 5 år sedan…

Den 27 juni 2007 tar Labours partiledare Gordon Brown officiellt över som Storbritanniens premiärminister. Hans företrädare på båda posterna, Tony Blair, avslutar sin tio år som premiärminister med orden ”The end” när han talar i parlamentet.

Andra händelser den 27 juni

1787 avslutar engelsmannen Edward Gibbon sitt verk ”Det romerska rikets nedgång och fall”, ett av historieskrivningens stora epos.

1905 gör besättningen på den ryska pansarkryssaren Furst Potemkin myteri sedan en officer har skjutit en klagande soldat. Officerarna dödas och manskapet besätter fartyget och hissar den röda fanan i Sevastopol. Därpå tilltvingar de sig kol och livsmedel och vägrar underkasta sig order från de slagskepp som närmar sig. De löper in i Odessas hamn vid Krim. Kort tid efteråt måste Furst Potemkin ge upp i det neutrala Rumänien till följd av materielbrist. Besättningen får politisk asyl. Sergej Eisenstein gjorde senare, efter den ryska revolutionen, sin klassiska film: ”Pansarkryssaren Potemekin”, som byggde på denna händelse.

1907 beslutar den italienska nationalförsamlingen att förklara 100-årsdagen av nationalhjälten Giuseppe Garibaldis födelsedag som nationell helgdag.

1938 firas 300-årsminnet av kolonin Nya Sveriges grundande med stora festligheter i Wilmington, Delaware. Den svenska delegationen leds av prins Bertil och ett monument av Carl Milles avtäcks.

1945 gör SILA den första provflygningen på linjen Stockholm-New York via Island.

1950 beslutar FN:s säkerhetsråd att uppmana alla medlemsstater att bistå Sydkorea ”för att avvärja den väpnade aggression som det utsätts för”. General Douglas MacArthur har högsta befälet över de amerikanska trupperna i Japan och redan samma kväll ger president Truman honom kommandot över USA:s operationer i Korea.

1961 sätter 14-åriga Margareta Rylander världsrekord på 1 500 meter frisim med tiden 19,02,8.

1969 släpps den ”lätt” erotiska ”Je t‘Aime Moi Non Plus” med Jane Birkin och Serge Gainsbourg. Trots att många engelska radiostationer hotade med bojkott, lyckades låten senare bli etta på Englandslistan. 1970 avslutas landskampen i friidrott mot Norge i Skövde med svensk seger. Slutsiffran efter två dagars tävlingar blir 108-97 till Sverige. Avslutningsdagen presteras väldigt fina svenska resultat. Kjell Isaksson tar 5,27 i stav och Ricky Bruch gör 61,42 i diskus. Samma dag når ”The Love You Save” med Jackson 5 förstaplatsen på den amerikanska Top 40.

1974 besöker president Nixon för andra gången Moskva. Enighet uppnås om att inte bygga ut kärnvapenrobotsystemen.

1975 meddelas det att den amerikanske expresidenten Richard Nixon har förhörts av representanter för den specielle Watergate-åklagaren och medlemmar av den federala brottsmålsjuryn som behandlar Watergate-affären. Det här är första gången Nixon talat med utredningsmännen om Watergate. Utfrågningen handlade bland annat om hur ett arton och en halv minuters samtal kunde ha avlägsnats från de omstridda buggningsbanden.

1980 får Volvo en beställning på 1 600 lastbilar till Irak. Ordern, en av Volvos största någonsin, är värd 500 miljoner kronor.

1983 besöker USA:s vicepresident George Bush Stockholm för att förklara Reagans politik. Han träffar bland annat statsminister Olof Palme, och spelar också tennis med Björn Borg.

Födelsedagar

Björn Thelin

föddes 1942 som Björn Åke Thelin och var bassist i The Spotnicks, den svenska instrumentalgruppen som slog igenom även internationellt i början av 1960-talet iförda rymddräkter som scenkostymer. Gruppen hade hits med låtar som till exempel ”Have Nagila” och ”Just Listen To My Heart”. År 1958 blev Thelin även Göteborgs rock-kung, som Rock-Teddy i en tävling i Göteborgs konserthus med kompgruppen Blue Caps. År 2001 gav Thelin ut boken "Dé Vá Då, Dé" som återspeglar hans liv fram till detta årtal. Gratulerar på 70-årsdagen!

Helen Keller

föddes 1880 som Helen Adams Keller, dog 1968 och var en amerikansk författare och föreläsare. Keller var dövblind sedan två års ålder. Med järnvilja och okuvlig energi lärde hon sig att läsa och skriva och att uppfatta andras tal genom att läsa deras mun och struprörelser med fingrarna. Helen Keller studerade vid Harvarduniversitetet och skrev böcker som uppmärksammats över hela världen, bland annat ”Historien om mitt liv”, ”Den synliga verkligheten” och ”Min religion”.

Fredrik Lindström

föddes 1963 och är en komiker, språkvetare och historiker, bland annat känd som en av huvudfigurerna bakom busringningsprogrammet ”Hassan” på radio på 1990-talet. Han har också haft sin egen pratshow “Ingesson“. Under de senaste åren har vi kunnat se honom ibland annat krogshowen ”Stockholm” tillsammans med delar ur Hassan-gänget och i filmen ”Vuxna Människor”. I början av 2000-talet var Lindström programledare för det mycket underhållande språkprogrammet ”Värsta Språket” på SvT som följdes upp med ”Svenska dialektmysterier”. Lindström har skrivit ett antal böcker. Av dessa kan nämnas ”Världens dåligaste språk” (2000), ”Vad gör alla superokända människor hela dagarna?” (2001), ”Jordens smartaste ord” (2002) ”Vem är Björn och vem är Benny och andra intressanta mysterier” (2004), ”Jag är en sån som bara vill ligga med dig” (2005), historieboken ”Svitjods undergång och Sveriges födelse” (2006) och ”Evolutionen och jag kommer inte överens” (2010). Sedan hösten 2009 är Lindström domare i underhållningsprogrammet ”På spåret”.

Runar Sögaard

föddes 1967 i Norge som Runar Devik Søgaard och är känd som Carolas före detta make, pratshowskändis, frilansande Livets Ord-predikant, och helbrägdagörare. Sögaard har numera startat en sajt där han säljer "mirakelbringande smycken". Han hävdade för några år sedan i tidningen Dagen att han slutat predika.

4

? 1999, Dag för dag - en produktion från Mats K Media Process

© MATS K MEDIA PROCESS