Historiebloggen

Vad har utspelat sig på dagens datum genom historien? På Passagens historieblogg får du veta!

http://blogg.passagen.se/historiebloggen/

Jonas, Jens

29 mars

I dag är det långfredagen, dagen för Jesus död på korset. Förr skulle dagen vara just lång. Allt arbete och nöjesliv var förbjudet och man klädde sig i svart. På långfredagen firas också ofta korsvägsandakt till minne av Jesus lidande. Gudstjänsten är ofta förlagd till klockan tre på eftermiddagen då det skall ha varit tidpunkten Jesus dog (den nionde timmen). På kvällen kan gravandakt firas.

Namnsdagar

Jonas

är en grekisk form av det hebreiska Jona som betyder duva, men det har även använts som en kortvariant av Johannes. Jona var en biblisk profet som kastades i havet av sjömän och slukades av en val, i vars buk han satt i tre dagar. Namnet har funnits i almanackan sedan början av 1700-talet. Antalet namnbärare är runt 57 900, omkring 39 300 har det som tilltalsnamn. Vi kan i dag gratulera komikern och författaren Jonas Gardell på namnsdagen, liksom den gamle tv-räven Jonas Hallberg.

Jens

är en dansk kortform av det hebreiska Johannes. Betydelsen av Johannes är Gud har förbarmat sig. Namnet var länge vanligt i Skåne men spred sig runt 1960 till resten av landet. Antalet namnbärare är omkring 17 400, runt 11 400 har Jens som tilltalsnamn. Vi kan bland andra gratulera journalisten, debattören och före detta jämställdhetsministern Jens Orback, samt före detta ishockeyspelaren Jens Öhling.

I backspegeln

För 80 år sedan…

Den 29 mars 1933 har Eugene O’Neills trilogi ”Klaga månde Elektra” svensk premiär på Dramaten. För regin står Olof Melander och i rollerna kan ses bland andra Tora Teje, Märta Ekström och Edvin Adolphson.

För 40 år sedan…

Den 29 mars 1973 lämnar den siste amerikanske soldaten Vietnam, efter det att vapenstilleståndet undertecknats i Paris i januari samma år. Samma dag, efter att tidigare ha spelat in plattan ”On The Cover Of Rolling Stone”, får den amerikanska gruppen Dr. Hook äntligen sin bild på den amerikanska tidningen Rolling Stones förstasida. Och samma dag har ”Hommy” den puertoricanska versionen av The Whos Rockopera ”Tommy” premiär på Carnegie Hall i New York.

För 5 år sedan…

Den 29 mars 2008 inleds världsnaturfondens globala stafett Earth Hour i Sverige på Stockholms slott. Dess syfte ör att uppmärksamma energi- och klimatfrågan. Sammanlagt väntas 30 miljoner människor i 370 städer världen över stänga av sina TV-apparater och släcka glödlamporna i en timme.

Andra händelser den 29 mars

1792 dör Gustav III av skadorna han tillfogades när han blev skjuten på Operan den 16 mars samma år.

1848 slutar Niagarafallet att rinna för första gången i historisk tid. En isfördämning i Niagarafloden just ovanför fallet får vattnet att avstanna.

1908 i Frankrike gör Henri Farman världens första flygtur med en passagerare, Léon Delagrange.

1912 fryser Robert Scott ihjäl tillsammans med de andra deltagarna i sin Sydpolsexpedition (troligt datum!).

1914 håller antikrigsrörelsens upphovsman pastor Albert Wickman frikyrkligt protestmöte mot kriget I Stockholm.

1936 får nazistpartiet 99 procent av rösterna i det tyska riksdagsvalet.

1951 har pjäsen ”The King and I” med Yul Brynner i huvudrollen premiär på S:t James Theatre på Broadway. Pjäsen skulle köras i 1 246 föreställningar.

1956 anländer statsminister Erlander och inrikesminister Hedlund till Moskva för ett officiellt statsbesök i Sovjetunionen.

1967 tar Tre kronor silver vid ishockey-VM i Wien. Sovjetunionen tar guld och Kanada brons.

1970 vinner den 14-årige Ingemar Stenmark junior-VM i slalom i Frankrike. Initierade bedömare anser att hans teknik och psykiska styrka inom några år skall placera honom i den yttersta världseliten.

1976 har den italienske regissören Pier Paolo Pasolinis sista film ”Saló eller 120 dagar i Sodom” svensk premiär. Filmens beskrivning av den fascistiska Salórepublikens perversioner och sadistiska övergrepp i slutet av andra världskriget blir ett ämne för mycket diskussion. Många biografbesökare klarar inte de starka scenerna utan lämnar salongen mitt i filmen.

1982 avlider den tyske kompositören Carl Orff. Upphovsmannen bakom bland andra verket ”Carmina Burana”.

1986 toppas den amerikanska Top 40-listan av ”Rock Me Amadeus” med Falco.

1989 kräver striden kring Salmon Rushdies bok ”Satansverserna” sitt första mordoffer. Direktören och en bibliotekarie på det muslimska centret i Bryssel mördas av en muslimsk grupp, hemmahörande i Beirut.

Födelsedagar

Eric Idle

föddes 1943 och är en engelsk komiker som bildade Monty Pyton 1969 tillsammans med Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Terry Jones och Michael Palin. De skapade den mycket uppskattade tv-serien ”Monty Pytons flygande cirkus” som spelades in mellan 1969 och 1974 och bestod av respektlös, stundtals absurd och brutal humor. Idle har även tillsammans med de andra i Monty Pyton gjort sketcher på scen, LP-skivor och långfilmer: ”Monty Pyton and the Holy Grail” (1974, sv. ”Monty Pytons galna värld”), ”Life of Brian” (1979) och ”Meningen med livet” (1983). Bland Idles filmer utan Monty Pyton kan nämnas ”Secret Policeman's Private Parts” (1981), ”Yellowbeard” (1983),”Jorden runt på 80 dagar”, ”Baron von Munchausens äventyr” (båda 1989), ”Nuns on the Run” (1990), ”Casper” (1995) och ”Burn Hollywood Burn” (1997). År 2005 kunde vi se Idle i den amerikanska dokumentärfilmen ”The Aristocrats”. Han skrev också boken och var delaktig I skrivandet av musiken och texterna till musikalen “Monty Python's Spamalot” (2005), Gratulerar på 70-årsdagen!

Elle MacPherson

föddes 1963 som Eleanor Nancy Gow och är en tidigare amerikansk supermodell född i Australien. Under sex år på 1980-talet medverkade hon i varje nummer av modetidningen Elle. Hon har även varit Playmate i Hugh Hefners tidning Playboy. Grattis på 50-årsdagen!

Vangelis

föddes 1943 som Evánghelos Odysséas Papathanassíou och är en grekisk musiker och kompositör. Han spelade i gruppen Aphrodite’s Child tillsammans med en annan grek, Demis Roussos i Frankrike i slutet av 1960-talet och i början av 1970-talet. Efter hand har han gjort sig ett namn som filmmusiker. Bland de filmer han skrivit musiken till kan nämnas ”Chariots of Fire” (1982, vilken blev Oscarsbelönad för bästa musik). Från samma soundtrack kom låten ”Titles” som blev en amerikansk listetta. En annan film som Vangelis skrivit musiken till är ”1492” från 1992, som handlar om när Christofer Columbus upptäckte Amerika. Gratulerar på 70-årsdagen!

Erik Blix

föddes 1957 och är en tv-värd och journalist som blev känd genom radioprogrammet ”Riskradion” på P3 under 1980-talet. Han har också under åren jobbat med radioprogrammen ”Glädjetåget”, ”Morgonpasset”, ”Folkradion”, ”Dunka-Dunka” och ”Klang och kompani”. I tv har vi sett honom i ”Blix från klar himmel”, ”Stek” och som nyhetsuppläsare i SVT:s satirprogram ”DTH” (”Detta har hänt”). Från 1999 till 2006 var han även chefredaktör för Grönköpings veckoblad. Sedan några år tillbaka leder Blix varje söndagsmorgon det satiriska programmet Public service som sänds som en del av Godmorgon, världen! i P1.

Christopher Lambert

föddes 1957 som Christophe Guy Denis Lambert och är en franskamerikansk skådespelare som slog igenom som Tarzan i filmen ”Greystoke” 1984. Stor succé gjorde han som den odödlige hjälten Connor Macleod i Highlander-trilogin ”Higlander” (1986), ”Highlander II: The Quickening” (1991) och ”Highlander III: The Sorcerer” (1994). Bland Lamberts övriga filmer kan nämnas ”Subway” (1985), ”The Sicilian” (1987), ”The Hunted” (1995), ”Mean Guns” (1997), ”Beowulf” (1998) och ”Absolon” (2003) och ”Day of Wrath” (2005).

Terry Jacks

föddes 1944 och är en kanadensisk artist, mest känd för sin hit ” Seasons In The Sun” som låg etta på den amerikanska Billboard-listan och blev en stor hit i övriga världen 1974.

© MATS K MEDIA PROCESS