Historiebloggen

Vad har utspelat sig på dagens datum genom historien? På Passagens historieblogg får du veta!

http://blogg.passagen.se/historiebloggen/

Signe, Signhild

23 augusti

Signe

kommer från det fornnordiska namnet Sighni som är en sammansättning av ord för seger och ny. I sagan var Signe namnet på en kungadotter som följde sin älskade i döden. Signe användes i Skåne redan på 1300-talet och fram till 1800-talet förekom namnet nästan bara där, men sedan spred det sig snabbt och blev vid sidan av Gerda och Ingeborg det mest använda fornnordiska namnet i slutet av 1800-talet. Signe kom in i almanackan 1901. Antalet namnbärare är runt 19 100, knappt 10 400 har det som tilltalsnamn.

Signhild

härstammar från det äldre nordiska namnet Signil som är skapat från två ord som betyder seger och strid. Under medeltiden var Signhild vanligt, men blev med tiden alltmer sällsynt. Först på 1820- och 1830-talen började namnet bli relativt vanligt igen. Antalet namnbärare är runt 3 100, omkring 1 100 har det som tilltalsnamn. Cirka 500 stavar namnet Signild.

I backspegeln

För 100 år sedan…

Den 23 augusti 1913 tar ”Den lille havsfrue” plats i Köpenhamn. ”Den lille havsfrue” är en skulptur i brons av den danske skulptören Edvard Eriksen (1876 - 1959).

För 40 år sedan…

Den 23 augusti 1973 börjar (det sedermera världsberömda) bankdramat vid Norrmalms torg. Rånaren Jan Olsson tar fyra av Kreditbankens personal som gisslan och kräver tre miljoner i lösensumma samt att Clark Olofsson skall släppas fri.

För 20 år sedan…

Den 23 augusti 1993 får engelska Duran Duran en stjärna vid Hollywood Walk of Fame.

För 5 år sedan…

Den 23 augusti 2008 meddelar demokraternas presidentkandidat Barak Obamas kampanjstab att den 65-årige senatorn Joe Biden blir Obamas vicepresidentkandidat.

Andra händelser den 23 augusti

1617 skapas den första enkelriktade vägen i London.

1833 förbjuder Storbritannien slaveri i alla sina kolonier. 700 000 slavar runtom i det engelska imperiet släpps fria.

1877 fångas Texasbanditen Wes Hardin nära Pensacola i Florida.

1902 får överste William F. Cody, alias Buffalo Bill ansvaret att försöka rädda den utrotningshotade bisonoxen.

1915 har en Charlie Chaplin-film för första gången svensk premiär. I Göteborg visas “Charlie som boxare“ på biografen Metropol.

1926 sörjer kvinnor (och en del män med!) över hela världen när det får besked att filmvärldens största älskare alla kategorier, Rodolpho Alfonzo Rafaello Pietro Filiberti Guglieimi Di Valentina D’Antonguolla, mer känd som Rudolf Valentino är död. Han blir 31 år.

1947 ger Margaret Truman, president Harry S Trumans dotter sin första konsert som sångerska framför en publik på 15 000 på The Hollywood Bowl. Konserten får inte speciellt bra kritik. Om sanningen skall fram så har recensenterna inget över för Margarets sångkvalitéer alls, och Margarets pappa tycker inte om recensenterna och säger det - från vita huset.

1960 fångas världens största groda i Guinea i Afrika. Den väger 3,3 kilo.

1962 gifter sig John Lennon med den gravida Cynthia Powell. I april 1963 föddes sonen Julian.

1964 utkommer den sista delen av Herbert Tingstens memoarer ”Mitt liv Tio år 1953-63”. Efter Olof Lagercrantz anmälan i DN bryter Tingsten omedelbart samarbetet med tidningen. Samma dag ligger ”The House Of The Rising Sun” med The Animals överst på den amerikanska Top 40.

1968 får The Rascals en amerikansk guldskiva för sin singel ”People Got To Be Free”.

1969 har ”Honky Tonk Women” med The Rolling Stones klättrat upp till förstaplatsen på den amerikanska Billboardlistan.

1970 vägrar docent Stig Tejning på Yrkesmedicinska institutionen i Lund att avslöja ett giftämne han upptäckt i ett av våra vanligaste livsmedel. Hans skäl är att producenterna bör få en chans att själva tar bort ämnet i livsmedlet. Samma dag lämnar efter en konsert på Max Kansas City i New York, Lou Reed Velvet Underground. Och samma dag slår den amerikanske simmaren Gary Hall tre världsrekord vid AAU:s (Amateur Athletic Union) utomhussimningar i Los Angeles, Kalifornien.

1980 toppar David Bowie den engelska singellistan för första gången på fem år med ”Ashes To Ashes”.

1985 avslöjas det att västtyske kontraspionagechefen Hansjoachim Tiedge flytt till Östtyskland (den 19 augusti) där han ansökt om politisk asyl. Inom några dagar avslöjades ytterligare tre spioner från öst. Detta skulle utveckla sig till en av Västtysklands största spionaffärer.

1989 bildar en halv miljon ester, letter och litauer en 600 kilometer lång mänsklig kedja genom de tre baltiska republikerna för att markera 50-årsdagen av Molotov-Ribbentrop-pakten. Den pakt som lade Baltikum inom den sovjetiska intressesfären.

1990 röstar östtyska parlamentet med stor majoritet för att de båda tyska staterna skall återförenas.

2007 förklaras den svenske EU-diplomaten Kent Degerfelt vara icke önskvärd, ”persona non grata”, av den sudanesiska regeringen. Tillsammans med en kanadensisk kollega utvisas han från Sudan på grund av att de ”lagt sig i interna frågor” och haft ”otillbörliga kontakter” med oppositionella. Senare blev diplomaterna ursäktade av Sudans president Umar Hasan Ahmed al-Bashir.

Födelsedagar

Bengt Westerberg

föddes 1943 som Bengt Carl Gustaf Westerberg och är en svensk före detta politiker (Fp). 1979 blev Westerberg statssekreterare i budgetdepartementet och när Ola Ullsten avgick 1983 efterträdde han honom som partiledare för folkpartiet. Efter framgångsvalet 1985 myntades uttrycket Westerberg-effekten. Mellan 1991 och 1994 var han socialminister i den borgerliga regeringen. Efter den misslyckade inviten till socialdemokraterna efter valet 1994 beslutade Westerberg att avgå som partiledare och mer eller mindre sluta med politiken helt och hållet. Sedan 2003 är Westerberg ordförande i (den första fullt ansvariga) styrelsen för Finansinspektionen. Han sitter också bland annat i styrelserna för Linköpings universitet, Föreningen äldreomsorgsföretagarna, Institutet för handikappsvetenskap, Svenska institutet och Svenska Röda korset. Westerberg är även styrelseledamot i Förbundet Humanisterna. Gratulerar på 70-årsdagen!

Ludvig XVI

föddes 1754, dog 1793 och var fransk kung från 1774. Vid kungens tronbestigning var stora samhällsreformer nödvändiga och trots sin goda vilja förmådde Ludvig inte stävja den växande oron i landet och av rädsla för adeln vågade han inte stödja sina reformvänligt sinnade ministrar Turgor och Necker. På grund av det finansiella nödläget tvingades kungen till sist inkalla ständerna. Det tredje ståndets beslutsamhet och Ludvigs vankelmod påskyndade revolutionens utbrott. Kungafamiljen tvingades flytta till Paris. Efter ständiga konflikter med nationalförsamlingen gjorde familjen 1791 med Axel von Fersens d y:s hjälp ett misslyckat flyktförsök till staden Varennes i norra Frankrike (flykten till Varennes) vilket ytterligare undergrävde kungaparets ställning. Den 10 augusti 1792 stormades Tuilerierna. Kungafamiljen fängslades och den 21 september samma år avsattes Ludvig. Som ”medborgaren Capet” anklagades han för högförräderi och dömdes med en rösts majoritet till döden. Han giljotinerades den 21 januari 1793.

Keith Moon

föddes 1946, dog 1978 och var trummis i det legendariska engelska bandet The Who som bildades 1964. Moons trumspel var mycket bidragande till gruppens aggressivt rytmiska musik i låtar som ”I Can’t Explain”, ”Anyway Anyhow Anywhere” (båda 1965) och den stora genombrottslåten ”My Generation” (1966). Andra jättehitar som gruppen hade under senare delen av 1960-talet var ”Substitute” (1966), ”Pictures Of Lily”, ”I Can See For Miles” (båda 1967) och ”Pinball Wizard” (1969, från rockoperan ”Tommy”). The Who var också en av de stora dragplåstren vid både Monteryfestivalen 1967 och Woodstockfestivalen 1969. Moon avled av alkoholförgiftning vid ett party till minne av Buddy Hollys födelsedag.

Gene Kelly

föddes 1912 som Eugene Curran Kelly, dog 1997 och var en amerikansk filmskådespelare, koreograf, dansör och regissör och var tillsammans med Stanley Donen förnyare av den amerikanska musikalfilmen. Klassiska filmer han varit med i är bland annat ”En Amerikan i Paris” (1951), ”Singin’ in the Rain” (1952), ”Drömmarnas dans” (1954) och ”Flickorna i Rochefort” (1967).

© MATS K MEDIA PROCESS