Historiebloggen

Vad har utspelat sig på dagens datum genom historien? På Passagens historieblogg får du veta!

http://blogg.passagen.se/historiebloggen/

Emma

23 juli

I dag inleds rötmånaden. Traditionen bakom rötmånaden har urgamla anor. Notisen om den ströks i almanackan 1901 men begreppet lever ju alltjämt. Solen står då i Lejonets tecken i närheten av Sirius, som antikens folk kallade för hundstjärnan och ansåg hade olycksbringande inflytande. I Egypten bestämde man årets längd efter tiden i Hundstjärnans helikaliska uppgång, varav man också slöt till tidpunkten för Nilens översvämning. För grekerna var Hunddagarna framför allt tiden för den nordanvind som regelbundet blåser över Egeiska havet om somrarna vid den här tiden. På nordligare breddgrader var man mera intresserad av sommarvärmen, som brukar nå sin höjdpunkt nu och förr i tiden inte alltid var så efterlängtad eftersom man hade svårt att få livsmedlen att hålla sig och risken för magåkommor var stor. Den nordiska rötmånaden vimlar inte bara av bakterier utan även av en mängd sällsamma större djur. En flyktig genomgång av gamla tidningar visar att många konstiga varelser har uppenbarat sig i vårt land vid den här tiden under de senaste decennierna. Priset tas antagligen av den drakliknande varelse som många trovärdiga individer har sett i Storsjön i Jämtland. En blygsammare sydsvensk motsvarighet till detta odjur är källarglötten som bor i svenska potatiskällare och under rötmånaden rumsterar om därinne så att rotfrukterna rullar till höger och vänster. En rödlätt bagge som klättrade i träd framträdde en sommar för några personer i Småland. 1992 sågs spår av lejon i Finland. Äldre tiders rötmånadsdjur var i allmänhet mindre lustiga, det rörde sig om tvåhövdade kalvar och andra anatomiska missfoster.

Namnsdagar

Emma

Kommer från Tyskland och härstammar troligen från namn som betyder hög eller värdig. Namnet har använts i Sverige sedan 1766 och kom in i almanackan 1827. De senaste åren har Emma blivit allt populärare, ett riktigt modenamn faktiskt. Bland de äldre generationerna däremot är Emma inte ens bland 100 vanligaste. Emma är också en kortform för Emilia. Antalet namnbärare är drygt 58 000, runt 39 400 har det som tilltalsnamn. Grattis säger vi till bland andra fotomodellen Emma Sjöberg och till den engelska skådespelaren Emma Thompson.

I backspegeln

För 30 år sedan…

Den 23 juli 1984 återlämnar Miss America, Vanessa Williams sin krona efter det att det avslöjats att hon har poserat i herrtidningen Penthouse. Williams, den första svarta Miss America, får överlämna kronan till tvåan i uttagningen, Suzett Charles.

För 5 år sedan…

Den 23 juli 2009 visar tre nya studier som presenteras på den internationella HIV-konferensen i Sydafrika att om antingen modern eller spädbarnet får bromsmediciner kan HIV-positiva mödrar amma sina barn.

Andra händelser den 23 juli

1373 dör den heliga Birgitta.

1512 blir Sten Sture den yngre vald till riksföreståndare i Sverige.

1829 tar i USA William Burt patent på den första skrivmaskinen. Framgången uteblev dock. En av orsakerna kan ha varit att folk hade svårt att vänja sig vid att kalla den nya maskinen för en ”Burtwriter”.

1955 ligger ”Rock Around The Clock” med Bill Haley and the Comets överst på den amerikanska singellistan. Samma dag väljs den 21-åriga svenskan Hillevi Rombin till Miss Universum i Long Beach, Kalifornien. Priset är ett sex månaders filmkontrakt med en lön på 250 dollar i veckan. Redan en vecka senare var hon med vid inspelningen av ”The Benny Goodman Story”.

1958 utnämns de första adlade kvinnorna och livstidslorderna i Storbritannien. De får säte i överhuset, men adelskapet ärvs inte.

1962 skickas det första direktsända tv-programmet per satellit från USA till Europa via satelliten Telstar. I det amerikanska programmet visas delar av president John F Kennedys presskonferens om stopp för kärnvapenprov. Några timmar senare är det Europas tur att visa ett 20 minuter långt reportage med bilder från Lappland, Sicilien, London och Paris. Samma dag drar kalluft in över Sverige, vilken kom att bidra till att göra denna julimånad till en av de kallaste under 1900-talet.

1965 ger The Beatles ut singeln ”Help!” i England.

1966 toppar Frank Sinatra den amerikanska albumlistan med LP:n ”Strangers In The Night”. Det är Sinatras första LP-etta sedan 1960.

1971 ligger ”It’s To Late/I Feel The Earth Move” med Carole King överst på den amerikanska Top 40.

1972 vinner belgaren Eddy Merckx för fjärde året i rad Tour de France.

1979 visar en undersökning att aborterna under det senaste året ökat med tio procent i Stockholms län. Samtidigt föds tusen fler barn än beräknat.

1986 gifter sig prins Andrew, näst yngste son till drottning Elizabeth, med Sarah Ferguson i London.

1987 visar uppgifter att Shell Group är Europas största företag, räknat efter årsomsättning.

1990 skriver en polsk tidning att hundratusentals innevånare runt staden Katowice i södra Polen skall bära gasmask till skydd mot industriutsläppen. Runt Katowice finns ett av Polens viktigaste industri- och gruvområden. Trakten är en av Europas mest förorenade. I dag är dock miljösituationen en helt annan genom att polackerna successivt har lagt ner de flesta av dessa stora statsägda industriföretag och gruvor.

1991 meddelar IMF (Internationella valutafonden) att Sovjetunionen ansökt om fullt medlemskap i både Internationella valutafonden och Världsbanken.

2007 stoppar kinesiska myndigheter en rapport där kostnaden för miljöförstöringen räknats fram. Kinas ovilja att på allvar göra något åt miljöproblemen är orsaken enligt forskare.

2008 skärper Italien sina flyktinglagar. Efter att senaten godkänt flera omstridda lagar kommer icke-italienska personer att kunna straffas hårdare än italienare om de begår brott. Bland dessa kan nämnas att ´påföljden för den som stannar kvar i landet efter att ha nekats asyl kan bli upp till fyra års fängelse och att den som hyr ut till papperslösa personer riskerar att få bostaden konfiskerad.

Födelsedagar

Jan Troell

föddes 1931 och är en filmregissör och filmfotograf. Han är en av Sveriges ledande filmskapare, känd bland annat för ett finstämt, närmast lyriskt bildberättande i filmer som ”Här har du ditt liv” (1966), ”Utvandrarna” (1971). ”Nybyggarna” (1972), ”Bang” (1977), ”Ingenjör Andrées luftfärd” (1982), ”Sagolandet” (1988). Den sistnämnda är en personligt hållen dokumentärfilm om tillståndet i 1980-talets Sverige. Bland senare filmer kan nämnas ”Il Capitano” (1991) som byggde på Åmsele-morden, den kritikerrosade ”Så vit som en snö” (2002) som handlar om Sveriges första flygare Elsa Andersson och ”Maria Larssons eviga ögonblick” (2008). År 2012 gick Troells senaste alster ”Dom över död man” upp på biograferna.

Titiyo

föddes 1967 som Titiyo Yambalu Felicia Jah och är en svensk sångerska och halvsyster med Neneh Cherry. Titoyo, som är en av Sveriges mest omtyckta soulartister, slog igenom i början av 1990-talet med låtar som ”Man In The Moon”, ”My Body Says Yes” och ”Never Let Me Go”. Hennes senaste hit är ”Come Along” som låg högt upp på listorna 2001. År 2010 släppte Titiyo sin senaste platta ”Keep Company” under namnet Keep Company.

Andy Mackay

föddes 1946 som Andrew Mackay och är saxofonist och oboist, främst känd som en av originalmedlemarna i Roxy Music. Gruppen bildades 1971 och var tillsammans med T-Rex, David Bowie och Moot the Hoople en av de brittiska grupper som slog igenom i glamrockens kölvatten. Med Roxy Music hade Mackay hitar som ”Do The Strand”, ”Street Life (båda 1973), ”The Thrill Of It All” (1974), ”Love Is The Drug” (1975), ”Dance Away” (1979) och ”Avalon” (1982).

David Essex

föddes 1947 i London som David Albert Cook och var stor tonårsidol på 1970-talet såväl som sångare med hits som ”Rock On” och ”Gonna Make You A Star”, och som skådespelare i filmer som ”That’ll Be the Day” och ”Stardust”.

© MATS K MEDIA PROCESS