Historiebloggen

Vad har utspelat sig på dagens datum genom historien? På Passagens historieblogg får du veta!

http://blogg.passagen.se/historiebloggen/

Marta

27 juli

I dag är det sjusovardagen. Ända fram till förra sekelskiftet var denna dag reserverad för de legendariska sjusovarna Johannes, Constantinus, Maximanus, Malkus, Martianius, Dionysios och Serapion. I Norge och Finland hedrar man dem fortfarande. Det hela går tillbaka på en gammal antik saga. Under den romerske kejsare Decius kristfientliga tid beslöt sig sju fromma män att ta sin tillflykt till en grotta i närheten av Efesos. Väl i trygghet somnade de och likt Törnrosa sov de i nästan 400 år. De vaknade inte upp förrän 447 e Kr då den milde kejsare Theodosius regerade. Själva trodde de att de bara sovit en enda natt. Malkus sändes iväg till staden för att köpa bröd. Men både hans dräkt och de mynt han hade med sig var så föråldrade att folket reagerade och förde honom till prokonsuln. När man hört hans berättelse skyndade folket och biskopen och kejsaren till grottan, där de mycket riktigt träffade på Malkus kamrater med ”anleten strålande likt solen” Och så lade sig de sju sovarna lugnt ned på marken och somnade in på riktigt. Kejsaren betäckte dem med sin mantel och lät lägga deras kroppar i gyllene kistor. Den här historien har egentligen inte mycket med kristendomen att göra, även om man nödtorftigt försökt göra helgon av sjusovarna. Den är från början en gammal folksaga och ingår även i Koranen. I Sverige har sagan varit en populär folklektyr och tryckts i många skillingtryck, det äldsta redan från 1626.

I dag ska man hålla ett extra öga på vädret, för så som det blir i dag kommer det att fortsätta sju veckor framåt.

Namnsdagar

Marta

är ett bibliskt namn, ursprunget är det armeniska ordet marta som betyder husfru. I England, där namnet är mycket vanligt, är betydelsen ladylike. Marta kom in i almanackan 1901och var som populärast kring förra sekelskiftet, men är i dag ganska ovanligt. Antalet namnbärare är runt 7 700, omkring 4 300 har det som tilltalsnamn. Lite mindre än en tredjedel stavar Martha.

I backspegeln

För 75 år sedan…

Den 27 juli 1939 utkommer Gösta Knutssons första bok om Pelle Svanslös: ”Pelle Svanslös på äventyr”.

För 50 år sedan…

Den 27 juli 1964 har den första The Beatles-filmen ”A Hard Day’s Night” Stockholmspremiär.

För 40 år sedan…

Den 27 juli 1974 släpps ”Sweet Home Alabama” med Lynyrd Skynyrd i USA. Sången skulle som bäst, senare samma år, nå åttondeplatsen på Billboardlistan.

För 25 år sedan…

Den 27 juli 1989 finner Stockholms tingsrätt den 42-årige Christer Pettersson skyldig till mordet på Olof Palme och dömer honom till livstids fängelse. Rättens två jurister reserverar sig dock mot domen, men de sex nämndemännen menar att Lisbet Palmes säkra utpekande avgjort målet. Petterson skulle senare överklaga domen och bli friad av högre instans.

För 5 år sedan…

Den 27 juli 2009 skriver Zlatan Ibrahimovic under klubbkontraktet med FC Barcelona. FC Barcelona betalar klubben Inter 46 miljoner euro, närmare 490 miljoner kronor., plus spelaren Samuel Eto’o i utbyte till ett värde av 20 miljoner euro, för Zlatan. Dessutom går mittfältaren Alexander Hleb till Inter på ett års lån med option om att bli utköpt för 10 miljoner euro.

Andra händelser den 27 juli

1361 anfaller Valdemar Atterdag gotländska bönder. Atterdags vältränade krigshär besegrar den gotländska bondehären till grunden utanför Visbys ringmurar. Man beräknar att cirka 1800 gutar skall ha dött i det här slaget. Därefter skedde Atterdags så kallade brandskattning av Visby.

1866 lyckas efter tolv års arbete Cyrus Field avsluta arbetet med Atlantkabeln.

1908 kommer allt fler rapporter om kolerans epidemiartade spridning i Ryssland.

1942 spelar Peggy Lee tillsammans med Benny Goodman in ”Why Don’t You Do Right” i New York. Låten skulle bli Lees första hit.

1947 grundas den internationella vattenskidåkningsorganisationen i Genève i Schweiz.

1950 förlängs värnplikten i USA med ett år samtidigt som kriget mellan amerikaner och nordkoreaner trappas upp. Värt att observera är att USA normalt bara har en yrkesarmé. Det var bara under andra världskriget och Koreakriget som landet tillfälligt övergick till allmän värnplikt. Under Vietnamkriget hade man ett sorts kvotsystem.

1952 slår tjecken Emil Zatopek vid OS i Helsingfors världsrekordet i maraton och tar sitt tredje OS-guld. Tidigare har han under spelen vunnit både 5 000 meter och 10 000 meter.

1953 undertecknas vapenstilleståndsavtalet som avslutar Koreakriget av de stridande parterna i Panmujon i Korea. Avtalet fastställer en demarkationslinje som sammanfaller med fronten sådan den var den 23 maj 1953. Samma dag som vapenvilan undertecknas offentliggörs de officiella amerikanska beräkningarna av antalet offer för kriget. 24 119 amerikaner har stupat eller dött av skador. FN-förbanden som helhet har lidit förluster på 94 000 man, och kommunisternas stupade beräknas till 1, 34 miljoner.

1955 går Chuck Berrys ”Maybellene” in på den amerikanska Rhytm & Blues-listan. Det här var Berrys första hit och den skulle som bäst nå förstaplatsen på denna lista och femteplatsen på Top 40.

1967 toppas den amerikanska Top 40 för tredje veckan i rad av ”Light My Fire” med The Doors.

1975 ligger 10 cc på andraplatsen (högsta placering) på den amerikanska Top 40 med ”I’m Not In Love”.

1976 får John Lennon efter flera års kamp med de amerikanska immigrationsmyndigheterna permanent uppehållstillstånd i USA. Lennons immigrationskorts nummer är A-17-597-321. Samma dag anhåller Tina Turner om skilsmässa från maken Ike.

1979 träffas Alice Coopers affär med indiansk konst i Scottsdale i Arizona av en brandbomb. Varor för ett värde av 200 000 dollar samt flera av Coopers guldskivor, vilka han förvarat i affären, förstörs. Cooper misstänker att det kanske är ett ”disco-music freak” som ligger bakom, på grund av att han under den senaste tiden gjort några negativa uttalanden, och låtar om discokulturen.

1983 ligger för åttonde veckan i rad The Police överst på den amerikanska Top 40 med ”Every Breath You Take”.

2007 uppger SR att de så kallade tsunamibanden kan bli hemligstämplade i upp till 70 år. Det handlar om de 119 backupbanden med datatrafik i regeringskansliet i samband med tsunamikatastrofen julen 2004. Dagen efter antogs lagen av enig riksdag.

2008 vinner spanjoren Carlos Sastre årets Tour de France och firar med att dricka champagne på väg in i mål. Det är första segern i cykeltävlingen för spanjoren som tidigare kommit trea.

Hur denna dag firas i andra länder:

I USA är det Flight Endurance day till minne av att Orville Wright (en av de berömda flygpionjärbröderna, den andre var Wilbur) i dag 1909, slog rekord i uthållighetsflygning. Orville testade arméns första flygplan och lyckades över Fort Myers i Virginia hålla planet i luften i en timme, tolv minuter och 40 sekunder. Då var Orville så utmattad att han kraschlandade, men han och hans passagerare klarade sig utan skador.

Födelsedagar

Peggy Fleming

föddes 1948 och är en legendarisk amerikansk konståkare som tog VM-guld 1966, 1967, och 1968. Sistnämnda år vann hon också guld i OS.

Claes Eriksson

föddes 1950 som Claes Ingvar Eriksson och är en komiker och skådespelare, känd från sitt samarbete med Galenskaparna. Han har även skrivit en mängd revyer bland annat ”Stinsen brinner” och ”Cyklar” och ligger bakom den älskade tv-serien ”Macken” och filmen ”Leif”. År 1987 fick Claes Eriksson mottaga Karamelodiktstipendiet av Povel Ramel och 2004 tilldelades han Fridolf Rhudin-stipendiet. Förra året kunde vi se Eriksson i revyn ”30-årsfesten” tillsammans med Galenskaparna och After Shave.

Betty Thomas

föddes 1948 som Betty Thomas Nienhauser och är amerikansk skådespelare och regissör som bland annat spelade Lucy i den kritikerrosade 1980-talsserien ”Spanarna på Hill Street”. Thomas gjorde senare sin regidebut 1992 med “Only You”. Därefter har hon regisserat bland andra “The Brady Bunch Movie” (1995), “Private Parts” (1997), “Dr. Dolittle” (1998), och “I Spy” (2002). Thomas har även producerat flera filmer, bland andra ”Can't Hardly Wait” (1998), ”Charlies Änglar” (2000) och “Surviving Christmas” (2004). I dag jobbar Thomas främst som regissör. Hon räknas faktiskt till en av de framgångsrikaste kvinnliga TV-regissörerna någonsin med produktioner som ”Star Trek The Next Generation” avsnitt bakom sig, samt HBO:s serie ”Dream On” vilken gav henne en Emmy på 1990-talet för bästa regi.

© MATS K MEDIA PROCESS