Historiebloggen

Vad har utspelat sig på dagens datum genom historien? På Passagens historieblogg får du veta!

http://blogg.passagen.se/historiebloggen/

Gunborg, Gunvor

3 mars

Namnsdagar

Gunborg

är ett gammalt nordiskt namn sammansatt av ord som betyder strid och beskydd, betydelsen har tolkats som skydd i strid. Namnet kom in i almanackan 1901. Antalet namnbärare är omkring 21 600, cirka 7 800 har det som tilltalsnamn.

Gunvor

är ett fornnordiskt namn som ofta förekom på runstenar, men då som Gunvar. Betydelsen av Gunvor är oklar. Gun betyder strid men vad -vor står för finns det ett antal teorier om, en är att det betyder skydd. Gunvor låg länge i dvala, men återuppväcktes på 1800-talet och blev som allra populärast på 1920- och 1930-talen. Antalet namnbärare är omkring 25 500, omkring 13 400 har Gunvor som tilltalsnamn.

I backspegeln

För 90 år sedan…

Den 3 mars 1923 kommer den amerikanska tidskriften Time ut med sitt första nummer.

För 40 år sedan…

Den 3 mars 1973 ligger Slade överst på Englandslistan med ”Cum On Feel The Noize”. Felstavningen av låtarna är bandmedlemmarnas egen lilla uppfinning.

För 30 år sedan…

Den 3 mars 1983 dör belgaren George Remi, känd som signaturen Hergé och upphovsman till bland annat den älskade serien Tintin. Samma dag begår den ungersk-brittiske författaren Arthur Koestler självmord efter att en längre tid ha varit allvarligt sjuk i cancer. Bland hans böcker märks ”Natt klockan tolv på dagen”, ”Yogin och kommissarien” och ”Löfte och uppfyllelse”.

För 5 år sedan…

Den 3 mars 2008 blir Scania tyskt då Volkswagen (VW) tar kontrollen över den svenska lastbilstillverkaren. Affären kan genomföras sedan de svenska huvudägarna, Wallenbergkontrollerade Investor och Wallenbergstiftelserna, säljer hela sitt innehav i Scania. Den sammanlagda köpeskillingen för Scania blir 27 miljarder kronor.

Andra händelser den 3 mars

1904 ingriper nationalgardet i Springfield i Illinois, för att göra slut på en pogrom mot de svarta i staden.

1906 i Frankrike testas för första gången ett flygplan med luftfyllda däck.

1910 instiftar den amerikanske mångmiljonären John D Rockefeller en vetenskaplig fond, ”The Rockefeller Foundation”.

1915 har den första stora spelfilmen, D W Griffiths ”The Birth of a Nation” urpremiär i New York.

1918 undertecknas separatfreden i Brest-Litovsk mellan Tyskland och den nya revolutionära regimen i Ryssland. Kriget på östfronten är därmed över.

1919 kräver regeringen i den nyligen återupprättade staten Polen att gränserna från 1772 (före den första polska delningen) återställs.

1924 avskaffar den turkiska nationalförsamlingen kalifatet och därmed också kalifen. Titeln kalif betyder ställföreträdare eller efterträdare. Den bars av de andliga och världsliga ledare för islam som erkändes som legitima arvingar till profeten Muhammed. Den förste kalifen utropades år 632. I och med avskaffandet tar Turkiet ett stort steg mot en utveckling i en mer europeisk, sekulariserad riktning.

1930 avlider den engelske författaren D H Lawrence som gjorde skandal med den för sin tid oerhört provocerande erotiken i romanen ”Lady Chatterleys älskare”.

1931 spelar Cap Calloway och hans orkester in ”Minnie The Moocher” på Brunswick Records. Sången skulle även senare bli känd genom filmen ”The Blues Brothers” (1980, med John Belushi och Dan Akroyd i huvudrollerna).

1934 rymmer den amerikanske gangstern John Dillinger från Crown Point Jail enligt legenden med hjälp av en pistolattrapp som han skurit ut ur en tvålbit. Det finns teorier om att det även kan ha varit en pistolattrapp gjord av målat svart trä eller till och med gjord av potatis! Om det tvistar de lärde.

1937 redogör Josef Stalin inför kommunistpartiets centralkommitté för ”brister i partiarbetet och åtgärder för likvidering av de trotskistiska skadedjuren”. Samma dag antar riksdagen förslaget om förbud mot att ta värvning i Spanien.

1942 beslutar USA enligt ett beslut av president Roosevelt att runt 100 000 japanskamerikaner skall interneras i ett område nästan lika stort som Japan på den amerikanska västkusten. DeWitt, överbefälhavaren för försvaret av västkusten, kungör att alla amerikaner av japanskt ursprung, även de som har amerikanskt medborgarskap, efterhand skall flyttas till ett militärt skyddsområde som innefattar två femtedelar av delstaten Oregon, delar av södra Arizona och mer än halva Kalifornien.

1944 bildas nämnden för svensk språkvård.

1949 häktas den så kallade syramördaren, fabrikören John Haigh, i London. Han anklagas för mord på sex personer vars kroppar han styckat och upplöst i svavelsyra. Genom morden anses han ha kommit över värdesaker för 6 900 pund. Vid fortsatta förhör framkom det att han mördat ytterligare tre personer. Haigh dömdes till döden.

1959 avlider Lou Costello, den ena halvan av det amerikanska komikerparet Abbot och Costello.

1965 har filmversionen av den populära Broadway-pjäsen ”The Sound of Music” premiär. I huvudrollerna ses Julie Andrews, Christopher Plummer och Eleanor Parker. Filmen skulle köras non stop på biograferna i tre och ett halvt år och bli en av de mest populära filmerna någonsin.

1979 har den amerikanska filmen ”The Deer Hunter”, med Robert de Niro i huvudrollen, svensk premiär.

1986 utses Ingvar Carlsson till socialdemokraternas partiledare efter den mördade Olof Palme. Fem dagar senare utsågs Carlsson till statsminister.

1987 avlider den amerikanske skådespelaren Danny Kaye.

1989 får vi en ny symbol i Sverige, de gröna och vita nyckelhålen på magra och fiberrika matvaror. Det har livsmedelsverket bestämt.

Födelsedagar

Christer Lindarw

föddes 1953 och är mest känd som den söta ”flickan” i drag-gruppen After Dark. 1996 väckte han och de andra i After Dark stor uppmärksamhet då de figurerade på affischerna i Stockholms tunnelbana. Lindarw föreställde Baywatch-stjärnan Pamela Anderson. Anledningen var After Darks 20-årsjubileumsshow på Stockholmskrogen Hamburger Börs. För några år sedan var det dags igen då After Dark hade ett antal shower runt om i landet i samband med sitt 25-årsjubileum. Lindarw syr i dag även scenkläder åt Sveriges artistelit. År 2004 ställde han även upp i Melodifestivalen tillsammans med gamla After Dark-kollegan Lasse Flinckman med låten ”La Dolce Vita”, som i och för sig inte vann men ändå blev en riktig landsplåga. Lindarw deltog även i melodifestivalen 2007 med låten ”Åh, när ni tar saken i egna händer”, men den gick inte vidare till finalen. Gratulerar på 60-årsdagen!

Alexander Graham Bell

föddes 1847, dog 1922 och var en kanadensisk uppfinnare och dövlärare av skotsk härkomst. Som pedagog för döva och lärare i talorganens fysiologi experimenterade Bell med hjälpmedel för sin undervisning och uppfann då först mikrofonen och sedermera den första användbara telefonen 1876.

Jean Harlow

föddes 1911 som Harlean Carpenter, dog 1937 och var en amerikansk filmskådespelare. Harlow blev i början av sin korta karriär känd som lätt vulgär vamp i bland annat ”Public Enemy” (1931, sv. ”Samhällets fiende nummer ett”) men hon utvecklades snart till en skicklig komiker, bland annat i ”Taifun” (1932) och ”Riffraff” (1936).

© MATS K MEDIA PROCESS