Historiebloggen

Vad har utspelat sig på dagens datum genom historien? På Passagens historieblogg får du veta!

http://blogg.passagen.se/historiebloggen/

Frej, Freja

23 januari

Namnsdagar

Frej

är ett namn som kommer från fruktbarhetens gud i asatron, Frej eller Frö som han också kallades. I den isländske skalden Snorre Sturlassons berättelser var Yngve Frej Svearikets förste kung. Namnet hamnade i almanackan 1986. Frej har aldrig varit nämnvärt populärt i Sverige, men har börjat bli lite vanligare under det senaste decenniet. Antalet namnbärare är runt 500, omkring 300 har det som tilltalsnamn. Grattis säger vi till bland andra skådespelaren Frej Lindqvist!

Freja

är liksom Frej ett gammalt fornnordiskt (isländskt) namn. Enligt Asatron var Freja eller Fröja, dotter till Njord och syster till Frej. Hon dyrkades som kärlekens gudinna. Freja betyder härskarinna och härstammar från samma ord som fru. Namnet har använts i Sverige sedan 1800-talet. Från att ha varit ett mycket ovanligt namn har Freja under de senaste åren starkt ökat i popularitet. Antalet namnbärare är runt 1 000, omkring 700 har det som tilltalsnamn.

I backspegeln

För 70 år sedan…

Den 23 januari 1944 avlider den mycket kände norske målaren Edvard Munch, som bland annat målade ”Skriet”. Munch blev åttio år.

För 60 år sedan…

Den 23 januari 1954 råkar författaren Ernest Hemingway som är på en resa i Uganda ut för två svåra flygolyckor som inträffar dagarna efter varandra. Han överlevde ”naturligtvis” dem båda.

För 40 år sedan…

Den 23 januari 1974 får Mike Oldfield en amerikansk guldskiva för plattan ”Tubular Bells” som är soundtrack till filmen ”Exorcisten”. Filmen är baserad på en bok av William Peter Blatty.

För 5 år sedan…

Den 23 januari 2009 nationaliserar Bolivias president Evo Morales oljebolaget Chaco. ”Bit för bit tar vi tillbaka våra bolag”, säger Morales sedan han skrivit under dekret om nationalisering. Chaco har drivits av bolaget Anglo-Argentine Pan American Energy som ägs av oljejätten BP.

Andra händelser den 23 januari

1734 stadsfästs Sveriges Rikes Lag.

1789 etableras Georgetown College i Washington som det första katolska universitetet i USA.

1922 accepterar ledande flygkretsar i Storbritannien ett svenskt förslag om att sammanlänka alla Europas huvudstäder i ett gemensamt nät av flygvägar.

1925 har operan ”Bäckahästen” med musik av Kurt Atterberg och text av Anders Österling premiär på Operan i Stockholm.

1926 invigs Sigtunaskolan, ett skolinternat för pojkar, av ärkebiskop Nathan Söderblom. Skolan skall även undervisa flickor, men inte som internatelever.

1928 börjar sympatistrejker vid Grängesbergsbolagets gruvor. Det framkommer att de strejkande svenska gruvarbetarna får ekonomiskt understöd från den ryska gruvarbetarfackföreningen. Hittills har de svenska arbetarna fått 140 000 rubel. I ett avtal mellan de svenska och sovjetiska gruvarbetarna lovar de att stödja varandra ekonomiskt vid konfliktsituationer. Att sovjetiska arbetare är förbjudna att strejka påverkar inte avtalet. LO tar avstånd från gruvarbetarnas samröre med de sovjetiska arbetarna.

1930 blir Wilhelm Frick inrikesminister i Thüringens nybildade regering. Han är den första nazist som blir medlem av en delstatsregering.

1937 inleds en ny trotskistprocess inför Sovjetunionens högsta militärdomstol. Det vill säga, en utrensningsrättegång av partifunktionärer vilka enligt Stalin sympatiserar med den landsförvisade Trotskij. Den 31 januari avrättades 13, av militärdomstolen dödsdömda, trotskister.

1942 landstiger japanska trupper på Nya Guinea och Solomonöarna.

1961 har den franske ”nya vågen” regissören Jean Luc Godards film, ”Till sista andetaget”, svensk premiär. I huvudrollerna ses Jean Paul Belmondo och Jean Seaburg.

1967 har Janne Halldoffs film ”Livet är stenkul” premiär. Den handlar om popålderns livsmönster.

1970 vinner den 27-årige Björn Waldegård, från Rö utanför Stockholm, Monte Carlorallyt efter 550 mils sekundhets. Det är en stor sensation, Waldegård tar därmed sin andra seger i följd i världens hårdaste rally.

1971 debuterar Elton John på den engelska topplistan med ”Your Song”.

1973 väcks invånarna på den isländska Hemön av dån och eldsken. Det är vulkanen Helgafell som efter tusentals år av tystnad får ett utbrott. Ett stort katastrofpådrag startar och nästan alla de 5 000 invånarna evakueras. 150 personer stannar kvar för att hålla igång fiskfryserierna. Vulkanen sprutade eld i drygt fem månader framöver, men mirakulöst nog kom inte någon person till skada.

1989 avlider den surrealistiske och excentriske spanske konstnären Salvador Dali.

2008 är den borgerliga regeringen överens om utförsäljningen av apoteken och slopa statliga Apoteket ABs monopol, men inte hur många apotek det gäller. ”Statliga Apoteket AB skall ha en mindre andel av marknaden”, säger socialminister Göran Hägglund till DN.

Hur denna dag firas i andra länder:

I Brasilien firas Festa do Bonfirm. År 1875 förliste ett skepp utanför Bahia vid Brasiliens kust. Kaptenen lovade då Gud att om han och hans män överlevde skulle han bygga en kyrka. De överlevde och kaptenen uppfyllde sitt löfte. Kyrkan kallade han Vår herres kyrka för lyckliga slut eller bonfirm och den byggdes i staden Salvador. I dag samlas hundratals vitklädda kvinnor för att gå i procession till denna kyrka under den så kallade Bonfirmfestivalen. Alla bär på en kruka med vatten som parfymerats med vita blommor och sen tvättar de varje trappsteg upp till kyrkan.

Födelsedagar

Édouard Manet

föddes 1832, dog 1883 och var en fransk målare. Manet började som lärjunge till de gamla mästarna, som han studerade på Louvren, i Spanien och i Nederländerna, men han avstod medvetet från att liksom dem modellera med hjälp av skuggor och dagrar. Istället ligger föremålen på hans dukar platta ”som spelkort” i en jämndager, och den lysande färgen är ansatt i stora plan. När Manet 1863 ställde ut den berömda ”Frukosten i det gröna” på De refuserades salong i Paris blev han utsatt för de hätskaste angrepp, vilka nådde sina kulmen 1865 inför ”Olympia”, en nakenstudie som väckte fullständig skandal. Det var hans djärva färgkonst lika mycket som motiven som chockerade. I början av 1870-talet sökte han sig till de unga radikala impressionisterna, men han tillämpade aldrig konsekvent deras färgdelningsteknik och bibehöll också sin egen klara fasta bilduppbyggnad. Bland Manets viktigaste verk från denna tid märks ”Chez le Père Lathuille” (1879) och ”Baren i Folies Bergère” (1882). Som porträttmålare var han en av 1800-talets mest betydande.

Jeanne Moreau

föddes 1928 och är en fransk skådespelare. Bland hennes mest kända filmer kan nämnas ”Hiss till galgen”, (1957), ”De 400 slagen (1959), ”Natten”, (1961) ”Jules och Jim” (1962), En kammarjungfrus dagbok” (1964), ”Bruden bar svart”, ”En odödlig historia” (båda 1968), ”Nathalie Granger” (1972), ”Matrosen och stjärnan” (1982) och ”Tiden som finns kvar” (2005).

Totte Wallin

föddes 1952 som Torsten Wallin i Enköping. Han blev känd för låtarna ”Morgonpasset” 1980 och ”Gyllene Noice” 1981. Wallin har också jobbat som programledare i tv-program som ”Videograttis” och ”Tottes klass” som gick på 1980-talet. År 1983 var han den första att vinna Povel Ramels kaRAMELodipriset med motiveringen ”för originellt och spännande visskapande i oförutsägbar riktning”. Fram till för några år sedan medverkade Wallin i bland annat Telespånarna i P4. Han är också krönikör i Radio Uppland och hörs då och då i Studio Ett i P1.

Anita Pointer

föddes 1948 och är en av systrarna i den amerikanska soulpopgruppen Pointer Sisters. Gruppen som bildades 1971 består av Anita, Bonnie, June och Ruth. Deras största hits är ”Yes We Can” (1973), ”Fire” (1978, skriven av Bruce Springsteen), ”He’s So Shy” (1980), ”Slow Hand” (1981), ”Automatic” (1984), ”Jump (For My Love)”, ”I’m So Excited” och ”Neutron Dance” (alla 1984). År 1993 fick Pointer Sisters en stjärna på Hollywood Walk of Fame.

Robin Zander

föddes 1953 som Robin Wayne Zander och är sångare i amerikanska Cheap Trick vars stora genombrott kom 1979 med plattan ”Live At Budokan”, på vilken bland annat hiten ”I Want You To Want Me” finns med. Bland gruppens många andra hits kan nämnas ”Surrender” (1978), ”Dream Police” (1979), ”Voices” (1980), ”The Flame”, ”Don’t Be Cruel” (båda 1980), ”Ghost Town” (1988) och ”Can’t Stop Fallin’ In Love” (1990). Cheap Tricks senaste platta ”The Latest” kom 2009. Zanders senaste soloplatta ”Countryside Blvd” kom året därefter.

© MATS K MEDIA PROCESS