Historiebloggen

Vad har utspelat sig på dagens datum genom historien? På Passagens historieblogg får du veta!

http://blogg.passagen.se/historiebloggen/

Henrik

19 januari

Namnsdagar

Henrik

är ett forntyskt namn sammansatt av ord för hem eller inhägnat område och härskare. Betydelsen blir alltså något i stil med hemmets härskare. I Sverige har vi använt namnet sedan 1200-talet. I Europa har Henrik varit ett mycket vanligt kejsar- och konunganamn. I Sverige är det ett av våra vanligaste pojknamn. Den som hedras i almanackan är Finlands apostel, biskop Henrik som skall ha levt på 1200-talet. Enligt legenden blev han ihjälslagen av en bonde vid namn Lalli som inte uppskattade att biskopen och hans följe inte nöjde sig med att frälsa hans land utan dessutom våldgästade hans gård. Antalet namnbärare är runt 62 300, omkring 30 400 har det som tilltalsnamn. Cirka 2 700 stavar namnet Henric. I dag kan vi bland andra gratulera Henrik Sedin, den ena halvan av den talangfulla ishockeytvillingduon som nu gör succé i NHL (brorsan heter Daniel), och komikern och programledaren Henrik Schyffert.

I Backspegeln

För 5 år sedan…

Den 19 januari 2009, på sin sista dag som president, beslutar president George W. Bush att benåda två gränspoliser som fängslats för att ha skottskadat en mexikansk knarksmugglare. De båda gränspoliserna dömdes 2006 till fängelse i elva respektive tolv år efter att ha skjutit en obeväpnad knarksmugglare i skinkan. Bland dem som Bush till allmän förvåning inte benådar finns Irv Lewis ”Scooter” Libby, tidigare stabschef hos vicepresident Dick Cheney. Han dömdes för att ha ljugit för en jury som utredde hur det gick till när CIA-tjänstemannen Valerie Plames identitet röjdes.

Andra händelser den 19 januari

1520 blir Sten Sture den yngre dödligt sårad i slaget mot danskarna på sjön Åsundens is.

1900 begår den amerikanske baseballspelaren i Bostonlaget, Martin Bergen självmord efter att ha mördat både sin fru och sina barn.

1909 slår träsnidaren Axel Petersson, alias Döderhultaren, igenom på en utställning för svenska humorister.

1913 vållar damernas hattnålar stora bekymmer på de stockholmska spårvagnarna. De utgör en fara för de andra passagerarna och därför börjar konduktörerna sälja hattnålsskydd för fem öre stycket.

1915 tar parisaren George Claude patent på Neonreklamskylten.

1917 kan man läsa de första filmrecensionerna i den amerikanska tidningen Variety. Filmerna som får betyg är komedin ”An Exiting Honeymoon” och västernfilmen ”The Life of a Cowboy”. Filmerna är sju, respektive 13 minuter långa, så det var väl inte ett allt för tungt arbeta att recensera dem.

1918 upplöser den bolsjevikiska regeringen den ryska duman. Bolsjevikerna fick i valen i december 1917 endast 170 mandat av 707. Under det första mötet i duman avslår dumans medlemmar Lenins förslag att makten skall överlämnas till sovjeterna. Majoriteten hänvisar till att duman först och främst måste utarbeta en demokratisk författning. De bolsjevikiska ledamöterna lämnar sessionssalen och sovjetregeringen upplöser alltså duman. Rödgardister kallas in för att med vapenmakt skingra de anhängare till de borgerliga partierna som protesterar mot att duman berövas sin makt och därvid dödas över 100 personer. De första arresteringarna av dumamedlemmar som motsätter sig bolsjevikernas åtgärder utförs också av rödgardisterna. Lenin förklarar sitt tillvägagångssätt med att ”Bara skurkar och idioter kan inbilla sig att proletariatet först måste vinna majoritet i valen som äger rum under det borgerliga oket, och först därefter kan försöka gripa makten... Vi däremot hävdar att proletariatet först måste störta bourgeoisien och sedan tillskansa sig makten, det vill säga proletariatets diktatur”. Natten till den 20 januari mördas två deputerade från kadettpartiet, ett konstitutionellt parti i duman, av rödgardister.

1927 rapporteras det från Los Angeles att Charlie Chaplin, som just har stämts av sin fru på grund av deras pågående skilsmässa, har mer än en miljon dollar i tillgångar på banken.

1929 utnämns amerikanerna Owen Young och John P Morgan till sakkunniga i den kommitté som slutgiltigt skall reglera de tyska skadeståndsbetalningarna. Därmed är kommittén fulltalig.

1937 sätter Howard Hughes ett transkontinentalt flygrekord när han flyger sträckan Los Angeles - New York på tiden sju timmar, 28 minuter och 25 sekunder.

1941 tillkännager den japanska regeringschefen Fumimaro Konoye ”nyordning i Östasien”. Japan har tydliga planer på att expandera igen!

1969 bränner sig den tjeckiske studenten Jan Palach till döds i Prag i protest mot den Sovjetstyrda regimen. Samma dag stormar tusentals kravallpoliser Tokyos universitets aula som varit ockuperad av studenter sedan juni 1968 i protest mot föråldrade undervisningsmetoder.

1970 når soundtracket till Dennis Hoppers film ”Easy Rider” guldskivestatus i USA. Peter Fonda, som också är filmens producent, spelar huvudrollen med Dennis Hopper som sin motspelare. Det är första gången som ett popfilm-soundtrack lyckas med det.

1976 avböjer de gamla medlemmarna i The Beatles ett erbjudande på 30 miljoner dollar för en återföreningskonsert.

1978 får enligt den officiella versionen sångarn Johnny Rotten kicken från Sex Pistols för ”att han inte är tillräckligt galen längre”.

1980 ligger Pink Floyd överst på den amerikanska LP-listan med ”The Wall”.

1987 avregistreras bioteknikföretaget Fermenta från Stockholmsbörsen och blir därmed det tredje bolaget i börsens historia att bli avregistrerat för brott mot reglerna.

2008 får Migrationsverket 32 miljoner kronor av EU-kommissionen för att mer aktivt arbeta med asylsökande från Irak.

Hur denna dag firas i andra länder:

I de amerikanska sydstaterna firas minnet av den mycket populäre amerikanske generalen Robert Edward Lee som föddes den 19 januari 1807. Även om Lee var överbefälhavare för sydstatsarmén under inbördeskriget, så var han faktiskt både för bibehållandet av unionen och en motståndare till slaveriet. (Se även Födelsedagar nedan!)

Födelsedagar

Phil Everly

föddes 1939 som Phillip Everly, dog den 3 januari i år, och var en av bröderna i den stilbildande duon The Everly Brothers vilka hade sin storhetstid i slutet av 1950- och början av 1960-talet. Av deras otaliga hits från den tiden kan nämnas: ”Bye Bye Love”, ”Wake Up Little Susie” (båda 1957), ”All I Have To Do Is Dream”, ”Bird Dog” (båda 1958), ”Cathy’s Clown” (1960), ”Walk Right Back” (1961) och ”Crying In The Rain” (1962). Everly skulle ha blivit 75 år i dag!

Robert Palmer

föddes 1949 som Robert Allen Palmer, dog 2003 och var en engelsk sångare och låtskrivare som LP-debuterade 1974 med ”Sneakin’ Sally Through the Alley”. Singeln ”Every Kinda People” från 1978 blev hans stora genombrott. Några andra stora hits Palmer hade var ”Adicted To Love”, ”I Didn’t Mean To Turn You On” (båda 1986), ”Simply Irresistible” (1988) och ”Mercy Mercy (The Ecology)/I Want You” (1991). Palmers sista platta “Drive” kom samma år som han dog (2003). Palmer skulle ha blivit 65 år i dag.

Edgar Allan Poe

föddes 1809 som Edgar Poe (namnet Allan tog han från sina fosterföräldrar), dog 1849 och var en amerikansk författare. Poe är en bisarr, egenartad berättare, vars psykologiskt komplicerade noveller, delvis publicerade i tidningar och tidskrifter under 1830- och 1840-talen, ”Sällsamma historier” (sv 1922-29), förenar realism med starkt skräckromantiska inslag. Hans lyrik är suggestiv och musikaliskt välljudande: berömd är dikten ”The Raven” (sv ”Korpen” översatt av Victor Rydberg 1876). Genom Baudelaires kongeniala översättningar fick Poes diktning stor betydelse för det senare 1800-talet. Han betraktas även som detektivromanens skapare, främst genom sin novell ”Morden vid Rue Morgue” (1841, sv 1908), där Poe introducerar Auguste Dupin, förebilden för många av senare tiders detektivhjältar.

Janis Joplin

föddes 1943 som Janis Lyn Joplin, dog 1970 och var en amerikansk sångerska. Åren 1966-68 ingick hon i gruppen Big Brother and the Holiding Company med vilken hon 1967 fick sitt genombrott vid popfestivalen i Montery. Med LP:n ”Cheap Trills” 1968 gjorde hon sig bekant i hela USA och blev en av hippierörelsens mest omhuldade sångerskor. Efter uppbrottet från gruppen turnerade hon som soloartist. Under inspelningen av LP:n ”Pearl” (Joplins smeknamn) avled hon av en överdos heroin. Skivan utgavs postumt året därpå (1971). Joplin som var en rocksångerska med intensiv, starkt bluespåverkad sångstil, förkroppsligade i mycket samma myt som Billie Holiday, den självförbrännande kvinnan, som knäcktes av droger, promiskuitet och showbiz hårdhet.

Dolly Parton

föddes 1946 som Dolly Rebecca Parton och är en världsberömd amerikansk country och westernsångerska och kompositör som skivdebuterade redan 1959 med ”Puppy Love”. Hon slog igenom som soloartist 1974 med inspelningen av sin egen ”Jolene”. Parton går ofta såväl musikaliskt som textmässigt utanför country and westerns traditionella råmärken och har därigenom vunnit gehör hos bland annat kvinnliga (country) rockartister som Linda Ronstadt och Emmylou Harris. Parton har i dag etablerat sig som en av USA:s mest framgångsrika artister och hennes verksamhetsfält har breddats till att även omfatta tv-shower och filminspelningar. Bland de filmer hon varit med i kan nämnas 1980-talsfilmerna ”9 to 5” och ”Det bästa lilla horhuset i Texas”. Senaste plattan ”Better Day” kom 2011.

Stefan Edberg

föddes 1966 i Västervik och är en före detta svensk tennisspelare. Edberg som är en av våra mest framgångsrika tennisspelare genom tiderna har bland annat vunnit Australian Open 1985 och 1987, Wimbledon 1988 och 1990 och US Open 1991 och 1992. Han tog även en bronsmedalj i OS 1988 och vann Grand Prix Masters 1989 samt har deltagit i Davis Cup ett antal gånger; han var medlem i Sveriges alla tre segrande lag under 80-talet och 1990 fick han Svenska Dagbladets guldmedalj för årets främsta svenska idrottsbragd, det så kallade bragdguldet. År 1996, vid det årets Stockholm Open, meddelade Edberg att han tänkte lägga av som tennisspelare och ägna sig åt annat.

Paul Cézanne

föddes 1839, dog 1906 och var en fransk målare, en av det moderna måleriets banbrytare. Cézanne började som romantiker med barocktunga, melodramatiska kompositioner. Under 1870-talet blev motiven anspråkslösare och han övergick under inflytande av impressionisterna, främst Pissarro, till ett medvetet bildbyggande i dessas rena koloristiska anda och teknik. I grunden dock otillfredsställd med impressionisternas formupplösande tendens utarbetade han i hemstaden Aix-en-Provence, dit han återvände från Paris 1879, i största avskildhet sin egen tidlösa stil: en på tingens färgmodellering inriktad konst, som i sin formella stramhet saknar motstycke. Cézanne arbetade metodiskt och oändligt långsamt framför motivet, som han förenklade, monumentaliserade och renade, så att de alldagligaste föremål på ett sällsamt vis förlorade sin vardaglighet. I motsats till impressionisterna hade han en utpräglad känsla för volymen, som han byggde upp inte som tidigare skett med hjälp av perspektivistisk teckning, skuggor och dagrar utan med komplementära färgkonstraster som blått-orange, grön-rött. Färg och form blev hos Cézanne oskiljaktiga. Men hans strävan till rumsbildning balanseras av respekt för duken som tvådimensionell yta.

James Watt

föddes 1736, dog 1819 och var en skotsk fysiker och uppfinnare. Watt gjorde en banbrytande insats genom sina förbättringar av ångmaskinen. Han uppfann bland annat den för cylindern avskilda kondensorn och konstruerade 1782 den första dubbelverkande kolvångmaskinen. Vidare har han gett namn åt enheten watt.

Robert E. Lee

Föddes 1807 som Robert Edward Lee, dog 1870 och var en amerikansk general. Lee som var en skicklig härförare, var sydstatsarméns överbefälhavare i nordamerikanska inbördeskriget 1861-65 och vann flera framgångar men måste till sist kapitulera för general Grant. Det paradoxala med hans militära ställning som överbefälhavare för de konfedererade var att Lee personligen var anhängare av unionen och motståndare till slaveriet.

Lena Philipsson

föddes 1966 som Maria Magdalena Filipsson. Hon debuterade med låten ”Kärleken är evig” 1986. Året därpå medverkade hon i den svenska uttagningen till Melodifestivalen med låten ”Dansa i neon”. Med albumet ”A Woman’s Gotta do What a Woman’s Gotta do”. Från 1991 lanserades hon som ”Agent 006”. År 1995 var hon återigen aktuell med albumet ”Lena Philipsson” som bland annat innehöll hiten ”Moder Svea”. Lena Philipssons (eller som hon gärna i dag kallar sig, Lena Ph) gjorde en dundrande supercomeback 2004 när hon vann den svenska uttagningen till melodischlagerfestivalen med låten ”Det gör ont”. Januari 2007 hade Philipsson och Orup premiär av sin gemensamma show, "Lena+Orup" på Chinateatern i Stockholm. Den fick utmärkta recensioner och spelades fram till slutet av april, med i princip alla föreställningar utsålda. Showen fortsatte sedan efter sommaren och sen avslutade paret showen på Rondo i Göteborg. År 2008 kom parets gemensamma platta ”Dubbel” under artistnamnet Lena + Orup. År 2012 kom Philipssons senaste soloplatta ”Världen snurrar”.

© MATS K MEDIA PROCESS