Historiebloggen

Vad har utspelat sig på dagens datum genom historien? På Passagens historieblogg får du veta!

http://blogg.passagen.se/historiebloggen/

Helga, Olga

21 november

Namnsdagar

Helga

är ett fornnordiskt namn och en feminin form av Helge som antingen betyder helig eller lyckosam. Namnet blev populärt genom en isländsk saga om Helga den fagra. Helga var vanligt under tidig medeltid men ersattes under 1500-talet av Helja. I början av 1800-talet kom Helga åter till heders inom adeln och namnet spred sig därefter till alla samhällsklasser. I almanackan har namnet funnits sedan 1901. Antalet namnbärare är runt 7 000, omkring 4 000 har det som tilltalsnamn.

Olga

är en rysk form för Helga med samma betydelser. Namnet har varit bruk i Sverige sedan mitten av 1800-talet. Den mest kända Olga är också ryska (se vitryska), gymnastikstjärnan på 1970-talet Olga Korbut med smeknamnet ”Sparven från Minsk”. Antalet namnbärare är runt 6 300, omkring 3 800 har det som tillnamn.

I backspegeln

För 80 år sedan…

Den 21 november 1934 har Cole Porters ”Anything Goes” premiär på Alvin Theatre i New York. Showen skulle köras i 420 föreställningar.

För 50 år sedan…

Den 21 november 1964 invigs den gigantiska hängbron, Verrazanobron i New York. Den binder samman Brooklyn och Staten Island. Brons spann är 1 295 meter mellan pylonerna och avståndet mellan fästena är 2 033 meter.

För 25 år sedan…

Den 21 november 1989 utökas den pågående lärarstrejken när 2 400 göteborgslärare lägger ner arbetet. Sammanlagt strejkar nu 17 000 lärare på högstadier och gymnasieskolor runt om i landet.

Andra händelser den 21 november

1620 anländer skeppet Mayflower till New England i nuvarande Massachusetts. Ombord är de så kallade pilgrimsfäderna som sedermera grundade kolonin Plymouth i nuvarande Massachusetts. De första engelsmännen/puritanerna har kommit till den nya världen. Det skulle komma fler.

1783 gör naturvetaren François Pilâtre de Rozier (som den 15 oktober samma år hade varit den första mänskliga flygpassageraren någonsin) tillsammans med markis François-Laurent d'Arlandes, den första fria ballongflygningen. Flygningen planerades ursprungligen att göras i Versailles, men flyttas till slottet La Muette vid Boulognerskogen för att undvika alltför stor uppståndelse. Ballongen byggd av bröderna Joseph-Michel och Jacques-Étienne Montgolfier, lyfter utan problem och tar sina passagerare på en flygtur över Paris på en höjd av 1 km. Efter 25 minuter landar man 9 km bort.

1877 berättar Thomas A Edison om sin nyaste uppfinning ”The talking machine” eller fonografen som den sedermera skulle kallas. Den 19 februari 1878 skulle Edison få patent på uppfinningen.

1911 genomförs rösträttsdemonstrationer i London. Kvinnor slår sönder fönster i ministerier, klubbar och tidningsredaktioner.

1913 bränner den ryska tsarregimen 22 häften författade av författaren Leo Tolstoj, som hade avlidit tre år tidigare. Tolstoj, som bland annat författade ”Krig och fred” och ”Anna Karenina” låg under större delen av sin livstid i konflikt med myndigheterna i Ryssland. Samma dag publiceras världens första korsord, konstruerat av Arthur Wynne, i tidningen New York World.

1915 införs exportförbud för socker. Tidigare under månaden har export av fläsk och smör förbjudits, samt prisstopp införts på spannmål. Skälet är förstås det pågående världskriget.

1916 dör kejsare Franz Josef av Österrike-Ungern. Han har då varit dubbelmonarkins regent sedan 1848.

1922 talar den före detta franske presidenten Clemenceau i New York. Han varnar bland annat för risken av den tyska militarismens återuppvaknande genom Hitler.

1935 når den stora kampanjen om en sovjetmedborgares hjältedåd västvärldens öron. Gruvarbetaren Aleksej Grigorjevitj Stachanov skall först ha grävt fram 102 ton kol och efter det 227 ton, alltså fem gånger så mycket som genomsnittsproduktionen för en gruvarbetare. Stachanovs bedrift blev enormt uppmärksammad och nu startades ett raffinerat belöningssystem över hela Sovjetunionen där arbetarna skulle försöka nå upp till, eller överträffa resultatet. Gjorde någon det belönades denne bland annat med titeln ”Arbetets hjälte”. En framstående ”stachanovit” hade också rätt att handla i särskilda lyxiga livsmedelsbutiker.

1937 ger den legendariske pianisten Arthur Rubenstein ytterligare en kritikerrosad föreställning på Carnegie Hall i New York. Han har tidigare spelat där både 1906 och 1919.

1941 lanseras ”En svensk tiger”, den blågula tigern som under andra världskriget ingår i en kampanj mot ryktesspridning och mot oförsiktigt prat. Den har skapats av Bertil Almqvist på uppdrag av Statens Informationsstyrelse, SIS, Samma dag kommer den första delen av Frans G Bengtssons vikingaroman ”Röde orm” ut.

1977 talar Egyptens president Anwar el-Sadat i det israeliska parlamentet Knesset. Det är första gången en arabledare gör det och i sitt historiska tal säger el-Sadat bland annat att Egypten ”accepterar Israels existens…”.

1980 ser denna kväll den största amerikanska tv-publiken någonsin, 82 miljoner tittare, när Sue Ellens syster Kristin Shepard skjuter J.R Ewing på ”Dallas”. Tittarna får nu se den försmådda älskarinnan hålla i den rykande pistolen, efter en sommar då folk över hela USA ställt sig frågan ”Vem sköt J.R?”.

1981 når Olivia Newton John förstaplatsen på Billboardlistan med sin ”Physical”. Där skulle låten ligga kvar ytterligare tio veckor.

1983 hotar den protestantiske ledaren i Nordirland, pastor Ian Paisley, att sätta upp ett väpnat medborgargarde sedan tre personer skjutits ihjäl vid ett attentat mot en pingstkyrka. I dag är det äntligen ganska lugnt mellan protestanter och katoliker på denna våldsdrabbade del av Irland.

1987 säljs amerikanska CBS Records till japanska Sony för 22 miljarder dollar.

1988 beordrar Iraks president Saddam Hussein att hans äldste son Uday Hussein skall ställas inför rätta för mord på en av faderns medarbetare. Ordern drogs tillbaka sex dagar senare då presidenten istället meddelade att Uday skulle friges mot borgen. Hussein var uppenbarligen alltid lika nyckfull!

2007 vinner Sverige med 2-1 mot Lettland på Råsunda och är därmed klart för deltagande i fotbolls-EM i Schweiz och Österrike sommaren 2008.

2008, i finanskrisens spår, når den svenska kronan i dag en rekordlåg nivå. På en dag sjönk kronan med 22 öre mot euron och nu kostar en euro 10:48 kronor.

Hur denna dag firas i andra länder:

I dag är det World Hello-dagen! Firandet av den här vänskapliga dagen inleddes denna dag 1972 och har växt enormt sedan dess. Människor från mer än 177 länder deltar och inte mindre än 114 statsöverhuvuden har gett dagen sitt godkännande. Det enda du behöver göra för att delta i detta firande är att säga Hej! till tio personer i dag. Hälsa på dem vänligt och gör det med ett leende. Du kan säga Hej! på vilket språk som helst.

Födelsedagar

Lars Leijonborg

föddes 1949 som Lars Erik Ansgar Leijonborg och var folkpartiets partiledare från 1997 till tidigare i år. Han blev riksdagsledamot för (fp) 1985 och har tidigare varit ledamot bland annat för krigsdelegationen, talmanskonferensen, utrikesnämnden och i den nya borgerliga regeringen, utbildningsminister 2006-2007. Sedan sin avgång som partiledare var Leijonborg högskole- och forskningsminister i samma departement fram till 2009. År 2010 utsågs Lars Leijonborg till ny styrelseordförande i Utbildningsradion. Han belönades även 2011 med Konungens medalj i 12:e storleken i serafimerordens band ”för en framstående politikergärning”. Gratulerar på 65-årsdagen!

Coleman Hawkins

föddes 1904 som Coleman Randolph Hawkins, dog 1969 och var en amerikansk jazzmusiker, den förste betydande stilbildaren på tenorsaxofon. Framför allt är Hawkins känd som den improviserade balladens mästare (”Body & Soul” 1941) Hans mustiga spelsätt bildade en motpol till cool jazz. I dag är det 110 år sedan Hawkins föddes!

Voltaire

föddes 1694 som François-Marie Arouet, dog 1778 och var en fransk författare och en av upplysningstidens främsta förgrundsgestalter. Voltaire skrev bland annat ”La Henriade” (1728) som handlar om religiös fanatism och politiskt intrigmakeri. Han påbörjade detta verk i en fängelsecell 1717 där han avtjänade ett straff för att ha förlöjligat Frankrikes regent. Voltaire skrev också tragedin ”Zaire” (1732). Mest känd är han nog för ”La Pucelle” - boken om Jeanne d’Arc (1755) samt ”Candide” (1759). Den sistnämnda skrevs som ett svar på filosofen Leibnitzs uttalande att ”Vi lever i den bästa av alla världar”.

Björk Guðmundsdóttir

föddes 1965 och är en isländsk artist. År 1986 bildade hon Sugarcubes i vilken hon var sångerska. Björks solodebutplatta ”Björk” blev en storsäljare och hennes andra album ”Post” hade lika stora framgångar. Björk har haft hits som ”Human Behavior” och ”Oh So Quiet”. Senast var Björk i Sverige 1998 och gjorde en bejublad konsert på Vattenfestivalen i Stockholm. År 2000 gjorde hon sin filmdebut när hon spelade i Lars von Triers film ”Dancer in the Dark”. Björk har tidigare varit gift med Jungle-geniet Goldie. Hennes senaste platta ”Biophilia” kom ut 2011. År 2010 delade Björk tillsammans med Ennio Morricone på Polarpriset.

Goldie Hawn

föddes 1945 som Goldie Jean Hawn och är en amerikansk skådespelare som 1969 tilldelades en Oscar för bästa biroll i filmen ”Kaktusblomman”. Hon är känd för sitt smittsamma skratt och blev under 1970- och 1980-talet berömd genom komedier som ”Tjejen som visste för mycket”, ”Tjejen som gjorde lumpen”, ”Tjejen som föll överbord” med flera. (de amerikanska originaltitlarna har dock ingenting med ”Tjejen…” att göra). Andra filmer hon har gjort under senare år är ”Lovligt byte” och ”Döden klär henne”. Hawns senaste film var ”The Banger Sisters” 2002. Hawn är sedan 1983 sambo med skådespelaren Kurt Russel.

Gert Fredriksson

föddes 1919, dog 2006 och var under 1940- och 1950-talen världens främste kanotist med en lång obruten segerrad, Sveriges hittills framgångsrikaste olympier med sex guldmedaljer, en silver- och en bronsmedalj. Fredriksson vann K-1 1 000 meter 1948, 1952 och 1956 (trea 1960), 10 000 meter 1948 och 1956 (tvåa 1952) och K-2 1000 meter 1960 tillsammans med Sven-Olof Sjödelius. Fredriksson vann vidare sju VM (fyra individuella och tre i stafett) och 71 SM (32 individuella i K-1). År 1949 fick han SvD:s guldmedalj.

Marie Bergman

föddes 1950 och är en svensk sångerska, låtskrivare och gitarrist. 1969 blev hon medlem i Family Four och 1974 solodebuterade hon med plattan ”Mitt ansikte”. År 1982 bildade hon Marie Bergman band och senare Magic Body Band med vilken karriären som rocksångerska var given. År 1994 vann Marie den svenska uttagningen till Melodifestivalen tillsammans med Roger Pontare och sången ”Stjärnorna”. Bergmans senaste platta ”Det liv du får” kom 2009. År 2011 instiftades ett stipendium i Bergmans namn av Visfest Mälardalen. Stipendiet är ett icke sökbart arbetsstipendium som delas ut av en jury där Marie Bergman själv ingår. Syftet med det är att stötta artister och entreprenörer i musikbranschen. 5

? 1999, Dag för dag - en produktion från Mats K Media Process

© MATS K MEDIA PROCESS