Historiebloggen

Vad har utspelat sig på dagens datum genom historien? På Passagens historieblogg får du veta!

http://blogg.passagen.se/historiebloggen/

Göte, Göta

27 januari

I dag är det en svensk minnesdag för att hedra Förintelsens offer, en dag för samtal och reflektion om människovärde och demokrati. Den 27 januari 1945 befriades koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau (på polska Oswiecim) av sovjetiska trupper.

Namnsdagar

Göte

är ett gammalt nordiskt namn som betyder götisk man. Det lär under medeltiden ha varit vanligt i Sydsverige. Namnet återupplivades under 1800-talet och kom in i almanackan 1901. Antalet namnbärare är omkring 17 000, omkring 6 500 har det som tilltalsnamn.

Göta

är en feminin form av Göte och betyder således götisk kvinna, Göta kan alltså vara en syster till Svea, det vill säga kvinnan från Götaland. Det finns även teorier att namnet betyder oförvägen. Namnet återupplivades liksom sin manliga motsvarighet på 1800-talet och hamnade liksom Göte i almanackan 1901. Antalet namnbärare är runt 4 600, runt 3 200 har det som tilltalsnamn.

I backspegeln

För 75 år sedan…

Den 27 januari 1939 återkommer Tysklands utrikesminister Joachim von Ribbentrop till Berlin från ett flera dagar långt besök i Polen. Hans värd den polske utrikesministern Jósef Beck, har redan tidigare fått lugnande besked av Hitler angående Tysklands inställning till Polen och det bekräftas av Ribbentrop.

För 30 år sedan…

Den 27 januari 1984 fattar Michael Jacksons hår eld vid en reklamfilminspelning för Pepsi Cola i Los Angeles. Jackson fick tas in på sjukhus några dagar och fans över hela världen skrev krya på dig kort.

För 5 år sedan…

Den 27 januari 2009 dör den amerikanske författaren John Updike. Två gånger tilldelades Updike Pulitzerpriset och hade sedan länge funnits med i spekulationerna kring Nobelpriset – ett pris han aldrig fick.

Andra händelser den 27 januari

1302 blir Dante utvisad ur Florens efter partistrider. Han levde resten av livet i exil, längtade hem och skrev ”Inferno” och den övriga ”Gudomliga komedin”.

1880 tar Thomas Alva Edison patent på glödlampan.

1888 grundas The National Geographic Society i Washington.

1918 bryter inbördeskrig ut mellan ”vita” och ”röda” i Finland.

1923 inleds det tyska nazistpartiets första kongress i München.

1926 visar skotten John Logie Baird för första gången sin apparat för överföring av rörliga bilder, televisionen.

1938 avkunnas den första domen till ungdomsfängelse vid Stockholms rådhusrätt. I den nya strafformen ingår yrkesutbildning och social anpassning till samhället. Den nu dömde ynglingen har visat fallenhet för bilmekaniker varför han under sin fängelsetid skall få utbildning i detta yrke.

1940 utfärdas tyska direktiv för ett angrepp på Danmark och Norge i Tyskland.

1945 befrias Oswiecim, mer känt under sitt tyska namn Auschwitz, av den Röda armén. (Se även ovan!)

1948 annonserar Wire Recording Corporation of America om den första magnetiska bandspelaren. Bandspelaren kan fås för 149 dollar och 50 cent.

1951 startar radioprogrammet ”Karusellen” med Lennart Hyland. Ett lördagsnöje inför publik. Artistuppträdanden varvas med tävlingar och lekar, till exempel där någon i publiken ställs inför svåra prov- som att kyssa en polis ute på stan eller tillbringa en vecka isolerad i soldattorpet på Skansen. Programmet blev en stor succé.

1962 toppas amerikanska Top 40 av Joey Dee and the Starlighters med sången ”Peppermint Twist - Part 1”.

1967 omkommer de tre amerikanska astronauterna Virgil Grisson, Edward White och Roger Shafee vid ett test med en Appollokapsel på marken. Kapseln fattar eld och astronauterna kvävs av giftig gas och kropparna förbränns helt.

1972 kommer tidningen Folket i Bild/Kulturfront, med Jan Myrdal som ansvarig utgivare, ut med sitt första nummer.

1973 undertecknas i Paris avtal om fred i Vietnam. Det skulle dock ta nästan två år innan stridigheterna tog slut och de sista amerikanska trupperna lämnade landet.

1977 bortförs 18-åriga Dagmar Hagelin av militären i Argentina. Hon återfanns aldrig men mördades bevisligen av militärjuntans hejdukar.

1985 vinner Gunde Svan guld på 30 och 50 kilometer och Thomas Wassberg silver på 15 kilometer vid VM i längdåkning i Seefeld, Österrike.

2008 vinner Danmark handbolls-EM efter att ha besegrat Kroatien med 24-20 i finalen i Lillehammer i Norge. Der är Danmarks första EM-guld. Sverige kommer på femte plats efter att ha besegrat Norge med 36-34 efter två förlängningar.

Hur denna dag firas i andra länder:

I England firas i dag Charles Lutwidge Dodgsons födelsedag (se även Födelsedagar nedan!). Han föddes denna dag 1832. År 1864 skrev han sagan ”Alice i underlandet” som en gåva till Alice Lidell, ett barn som brukade lyssna på hans berättelser. Under de följande åren publicerade han sagan under pseudonymen Lewis Carroll och sedan dess har den blivit översatt till fler språk än något annat verk, med undantag för Bibeln.

På Shetlandsörna utanför Skottland firas den sista tisdagen i januari Up-Helly-Aa. Det är en fest till åminnelse om öbornas norska/skandinaviska ursprung. I förkristen tid välkomnade norrmännen solens återkomst med Yule, en 24-dagarsperiod innehållande brasor, festande, sagoberättande och lustiga och groteska kostymer. Den sista natten på festivalen Up-Helly-Aa var ”slutet på de heliga dagarna”. I dag bygger en grupp individer kallade Guizers ett tio meter långt vikingaskepp. På natten till Up-Helly-Aa klär Guizers sig i vikingakläder och hjälmar och var och en bär en fackla. Några äntrar båten, medan andra drar den till ett stort öppet fält. Där lämnar alla skeppet och på ett givet ögonblick kastar alla sina facklor in i den och tittar på skeppet när det brinner upp.

Födelsedagar

Nick Mason

föddes 1944 som Nicholas Berkeley Masonden och spelar trummor i Pink Floyd som släppte sin debut-LP ”The Piper at the Gates of Dawn” 1967. Gruppen största framgång var LP:n ”Dark Side of the Moon” som släpptes 1973, den låg på amerikanska Billboards Top 200 i femton år. Ett garanterat svårt rekord att slå! 1979 spelade gruppen in megaverket ”The Wall” som även blev en film med Bob Geldoff i huvudrollen. Nick Mason är fortfarande med i det som är kvar av Pink Floyd, det vill säga även gitarristen Dave Gilmour. Han har även släppt några soloalbum. År 2008 representerade och hämtade Mason och den andra gamla Pink Floyd-medlemmen Roger Waters Polar Music Price som bandet fick då. Gratulerar på 70-årsdagen!

Wolfgang Amadeus (Amadé) Mozart föddes 1756 som Johannes Chrysostomus Wolfgangus Teophilus Mozart, dog 1791 och var en österrikisk tonsättare. Mozart fick sin grundläggande utbildning i piano- och violinspelning samt komposition av fadern Leopold Mozart och framträdde som underbarn på vidsträckta turnéer, bland annat till Italien, Frankrike och England, Av tidiga verk som ännu uppförs bör nämnas herdespelet ”Bastien och Bastienne” (1768). Åren 1773-81 delade Mozart sin tid mellan resor, kompositionsarbete och tjänst i furstbiskopen Colloredos kapell i Salzburg. Sin sista tio år tillbringade han som fri konstnär i Wien under tilltagande fattigdom och sjukdom. Mozarts oerhört rika produktion omspänner alla musikaliska former. Hans operor betecknar en höjdpunkt i musikdramatiken genom såväl den melodiska rikedomen och uttryckskraften, som den psykologiska nyanseringen. Mest berömda är operorna ”Idomeno” (1781), ”Figaros bröllop” (1786), ”Don Giovanni” (”Don Juan” 1787) och ”Cosi fan tutte” (1790) samt sångspelen ”Enleveringen ur seraljen” (1782) och ”Trollflöjten” (1791). Bland Mozarts 50 symfoniska verk märks de fyra sista symfonierna (1786-88): ”Pragsymfonin nr 38”, ”Ess-dursymfonin nr 39”, ”g-moll-symfonin nr 40” och ”Jupitersymfonin nr 41”. De 27 pianokonserterna, av vilka de mest betydande (nr 14-25) tillkom 1784-86, utgör de första moderna solokonserterna med sin balans mellan briljant soloparti och självständig orkestersats. Vidare komponerade Mozart konserter för flöjt, horn, klarinett med mera, samt sju violinkonserter, vilka tillhör Salzburgtiden, en mängd tillfällighetsmusik som serenader och divertimenti (Särskilt ”Eine kleine Nachtmusik”, 1787) och talrika kammarmusikverk: sex stråkkvintetter, 25 stråkkvartetter, pianosonater och violinsonater. Av hans kyrkomusikaliska verk bör främst nämnas ”c-mollmässan” (1783) och ”Requiem” (1791), båda ofullbordade. Mozarts musik brukar med rätta betecknas som mönsterexemplet på ”klassisk” musik: i en förening av suverän kompositionsteknisk behärskning och oöverträffad melodisk ingivelse förmådde han trots sin korta levnad skapa ett antal av musikhistoriens främst verk.

Lewis Carroll

föddes 1832 som Charles Lutwidge Dodgson, dog 1898 och var en engelsk matematiker och författare till de världsberömda böckerna ”Alice äventyr i underlandet” (”Alice’s adventures in Wonderland” 1865, sv 1945), oftast kallad ”Alice i underlandet” och dess fortsättning ”Bakom spegeln” (”Through the looking-glass”, 1872, sv 1945). Med dessa böcker skapade Carroll en helt ny barnboksstil, bisarrt humoristisk och fantasifull. Han skrev i nära anslutning till nonsensgenren, och hans dikt ”Snarkjakten” (”The hunting of the Snark”, 1876, sv 1959) är nonsensvers av högsta klass. Carroll var också en av sin tid främsta fotografer.

Gillian Gilbert

föddes 1961 som Gillian Lesley Gilbert, spelade gitarr, synt och sjöng i en av de stora nydanarna inom syntpopen, engelska New Order som slog igenom 1983 med singeln ”Blue Monday”. Före fotbolls-VM 1988 spelade gruppen in ”World In Motion” som blev en engelsk listetta. Gilbert bildade därefter 1991 duon ”The Other Two” som skivdebuterade med ”Tasty Fish”. För några år sedan återförenades Gilbert med de övriga medlemmarna i New Order efter ett tioårigt uppehåll.

Björn Afzelius

föddes 1947 som Björn Svante Afzelius, dog 1999 och var en svensk sångare, låtskrivare och gitarrist. 1970 bildade han tillsammans med Mikael Wiehe, Hoola Bandola Band, Sveriges förmodligen mest kända progressiva rockband. 1974 släpptes första solo-LP:n ”Vem är det som är rädd”. 1988 startade Afzelius det egna skivbolaget Rebelle och 1990 kom det stora kommersiella genombrottet med Anne Linnets ”Tusen bitar” som faktiskt hamnade högt upp på svensktoppen. Inte dåligt för en gammal proggare! Året därefter fick han årets danska Grammy som ”Bästa utländska sångare”. 1993 provade Afzelius på författarbanan med romanen ”En gång i Havanna”. Afzelius sålde mer än två miljoner plattor och förärades tolv guldskivor.

© MATS K MEDIA PROCESS