Historiebloggen

Vad har utspelat sig på dagens datum genom historien? På Passagens historieblogg får du veta!

http://blogg.passagen.se/historiebloggen/

Vera, Veronika

30 maj

Namnsdagar

Vera

är av ryskt ursprung och kom till Sverige via Finland på 1850-talet. Namnet kan antingen komma från ryskans vjera som betyder tro eller så är det en kortform för Veronika med samma betydelser (se nedan!). Namnet är mycket vanligt i Ryssland. Vi träffar på det bland annat i den i slutet av 1980-talet mycket uppmärksammade sovjetiska Glasnostfilmen ”Lilla Vera”. I Sverige användes namnet flitigast från förra sekelskiftet fram till 1930-talet. I dag finns det runt 10 700 som lystrar till Vera, cirka 7 400 har det som tilltalsnamn.

Veronika

är latinskt och kommer från ordet verus som betyder sann. Namnet kan i sin tur härstamma från grekiskans Berenike och i så fall betyder det den segerbringande. På 1600-talet kom namnet in i den svenska almanackan tack vare helgonet Veronika av Jerusalem. Det var hon som enligt legenden torkade svetten av den korsfäste Jesus ansikte med sin duk. Namnet förekommer också som växtnamn. Antalet namnbärare är runt 3 500, omkring 1 800 har namnet som tilltalsnamn.

I Backspegeln

För 70 år sedan…

Den 30 maj 1943 blir Olle Tandberg, mitt under brinnande krig, Europamästare i proffsboxning genom att på Råsunda stadion inför en jublande publik poängbesegra belgaren Karel Sys efter 15 ronder.

För 5 år sedan…

Den 30 maj 2008 spår SCB i en prognos som sträcker sig fram till 2050 att det om 20 år kommer att finnas 10 miljoner svenskar. Andelen svenskar i arbetsför ålder (20-64 år) kommer att minska stadigt och nå ett bottenläge om ungefär 30 år.

Andra händelser den 30 maj

1431 bränns Jeanne d’Arc på bål av engelsmännen (Se även nedan: ”Hur denna dag firas i andra länder”!)

1848 tar amerikanen W G Young från Baltimore patent på glassfrysmaskinen.

1901 och andra dagar i maj har ett ytterst fint gulrött stoft från Nordafrika fallit ner så långt norrut som i Nordtyskland. I Italien talar man om ”blodregn”.

1911 vinner Ray Harroun det första Indianapolis Motor Speedway. Harroun vinner den första ”The Indianapolis 500” (”500” syftande på tävlingens längd, 500 miles) på sex timmar och 42 minuter i en genomsnittsfart på 74, 59 miles i timmen (119, 34 kilometer i timmen). I dag tar det cirka två timmar att köra loppet och medelhastigheten är någonstans mellan 175 och 200 miles i timmen (280 till 320 kilometer i timmen).

1912 avlider en av flygarbröderna Wright, Wilbur, av ”naturliga” orsaker.

1918 återvänder svenska brigaden på 550 man, som slagits på de vitas sida i inbördeskriget i Finland, till Stockholm. Den hälsas vid Skeppsbron av stora folkmassor. En hyllningsfest hålls på Stadion. Talen avlöser varandra när ”den första svenska trupp som på mer än hundra år segerrikt återvänt från ett krig” hälsas välkommen hem.

1934 antar riksdagen lagen om arbetslöshetsförsäkring vilken innebär att staten i fortsättningen ger bidrag till de arbetslöshetskassor som inrättats av fackföreningarna.

1960 avlider mannen bakom bland annat ”Doktor Zjivago”, den ryska författaren och Nobelpristagaren Boris Pasternak.

1964 toppar The Beatles USA-listan med ”Love Me Do”.

1975 får rockens skräcknestor nummer 1, Alice Cooper, en amerikansk guldskiva för sin LP ”Welcome to My Nightmare”. Skivan innehåller bland annat den ”romantiska” megahiten ”Only Women Bleed”. Alice var i Sverige senast förra sommaren och för några år sedan gjorde han tillsammans med våra egna A-Teens en nyversion av sin gamla klassiker ”School’s Out” från 1972.

1982 blir Spanien medlem av Nato. Landet blir västalliansens sextonde medlemsstat.

1987 får den sovjetiske försvarsministern marskalk Sergej Sokolov och chefen för luftförsvaret general Alexander Koldunov sparken av politbyrån till följd av skandalen med den unge västysken Mattias Rusts landning på Röda torget två dagar tidigare. Samma dag får The Beastie Boys avbryta en spelning i Liverpool sedan tårgas sprutats in bland publiken.

1989 premiärvisar Volvo sin nya bilfabrik i Uddevalla för pressen.

2007 nomineras Robert Zoellick till ny chef för världsbanken av president George W. Bush. Han efterträder Paul Wolfowitz som avgår den 30 juni sedan det bl.a. blivit känt att han givit sin flickvän en kraftig löneökning. Den 53-årige Zoellick har tidigare varit diplomat, WTO-förhandlare och biträdande handelsminister.

Hur denna dag firas i andra länder:

I den katolska världen firas Jeanne D’Arc, Jungfrun av Orleans martyrium. Den franska bondflickan hade aldrig fått någon utbildning och kunde varken skriva eller läsa. Omkring 1425 vid 13 års ålder började hon höra himmelska röster, som uppmanade henne till jungfrulighet och slutligen att rädda Frankrike. Det så kallade hundraårskriget gick mot sitt slut och nästan hela Frankrike var i engelsmännens händer. Henrik V bosatte sig i Paris och gjorde anspråk på den franska tronen emot kronprinsen Karl VII. Just då besökte den 17-åriga Jeanne prinsen vid hans hov i Bourges. Historien förtäljer inte vad de talade om, men efter samtalet var Karl som förvandlad och det otroliga hade skett: bondflickan hade blivit den franska härens överbefälhavare. På hennes vita fana lyste i guld den franska liljan. Till och med generalerna beundrade hennes skicklighet med vapen och hennes strategiska geni. I ett blodigt slag befriade hon det belägrade Orléans. Vid Patay krossade hon den engelska armén och öppnade vägen till Reims. Där medverkade hon när Karl VII kröntes till kung av Frankrike. Målet var nått och Jeanne ville återvända till sin hemby, men kungen lät henne ta befälet över en ny armé, som skulle befria Paris. Där blev hon dock sårad och tillfångatagen av burgunderna. Jeanne D’Arcs martyrium började med att man satte henne i en järnbur som ett vilt djur och förde henne genom landet till allas spott och hån. Slutligen sålde burgunderna henne till engelsmännen. För att återupprätta sin prestige lät engelsmännen förstöra hennes rykte. Några korrumperade biskopar och prelater dömde henne slutligen till bålet. Som ”heretiker” (avfälling), blev hon bränd denna dag 1431 i Rouen. Man spred hennes aska för alla vindar, men hennes namn försvann inte ur historien. Några år efter sin död blev Jeanne D’Arc fullständigt återupprättad, och 1920 blev hon inskriven i de heliga martyrernas skara.

Födelsedagar

Marie Fredriksson

föddes 1958 som Gun-Marie Fredriksson och började så smått i banden Strul och MaMas Barn innan hon i början av 1980-talet träffade Per Gessle i Halmstad då hon körade för Gyllene Tider. I eget namn LP-debuterade Fredriksson med ”Het vind” 1983 och året därefter kom uppföljarplattan ”Den sjunde vågen” som blev en stor försäljningsframgång. 1986 bildade Per och Marie ”hobbybandet” Roxette. Roxette har som bekant skördat enorma framgångar världen över. Några av deras största hits är ”The Look”, ”Listen To Your Heart” (båda 1989), ”It Must Have Been Love”(1990) och ”Joyride” (1991), vilka alla blev USA-ettor! Fredrikssons senaste soloplatta, ”I en tid som var” kom 1996. År 2000 kom Roxettes senaste platta ”Have a Nice Day” som naturligtvis sålde i miljonupplagor över hela världen. Senaste soloplattan ”Min bäste vän” kom ut 2006.

Hannes Alvén

föddes 1908 som Hannes Olof Gösta Alfvén, dog 1995 och var en teoretisk fysiker, sedermera världsberömd för sin forskning inom ämnena plasma och kärnfysik, nobelpristagare i fysik 1970. Han studerade i Uppsala och började på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm 1940. År 1967 flyttade Alvén till University of California. Han gjorde pionjärarbeten på plasma och dess beteenden på magnetiska och elektriska fält. 1942 lade Alvén fram teorin om vågor i plasma ”Alvén-vågorna”, vilka senare kunde iakttas och bevisas.

Benny Goodman

föddes 1909 som Benjamin David Goodman, dog 1986 och var en amerikansk jazzmusiker, klarinettist och orkesterledare. Han skivdebuterade som sjuttonåring med klarinettsolon som aldrig hörts tidigare och bidrog kraftigt till swingens utbredning på 30-talet med sin mycket populära orkester, och kallades ”The King of Swing”. Med sin berömda kvartett - innehållande Teddy Wilson, Lionel Hampton och Gene Krupa och för en tid Peggy Lee på sång, var han på 1940-talet en av de första att integrera svarta och vita musiker. Goodman deltog även som solist i klassiska konserter, med musik av bland annat Mozart och Bartók. Han medverkade dessutom i ett par filmer, bland annat ”Vilda toner” (1947).

Johan Ulveson

föddes 1954 som Karl Johan Magnus Ulveson och är en skådespelare och som bland annat varit med i komediserien ”Lorry”. Han har också dykt upp flera gånger på vita duken, bland annat som Berts pappa i ”Bert den sista oskulden”. Våren 2000 var det efterlängtad nypremiär för ”Lorry”-gänget då deras gamla tv-serie började köras åter på Svt. Ulveson dök också upp i ”Livet är en schlager” och som Stickans bror i den senaste Jönssonligan- filmen ”Jönssonligan spelar högt” (båda 2000). År 2001 var det premiär för det gamla Lorry-gänget på teatern i föreställningen ”Lorry på Oscars” på Oscarsteatern i Stockholm. Julen 2007 kunde vi se Ulveson i SvT:s julkalender ”En riktig jul” där han spelade journalisten Pascal Petersén. År 2010 kunde vi bland annat se Ulveson i SvT:s serie ”Våra vänners liv” och nu kan han ses i TV4:s komediserie ”Familjen Holstein-Gottorp”.

Zowie Bowie

föddes 1971 som Duncan Zowie Haywood Jones och är en filmregissör, son till David Bowie. Då Zowie var 15 år lär pappa blivit chockad över sonens utstyrsel inför en konsert med Johnny Lydons (före detta Rotten) grupp P I L. Zowie hade bland annat färgat håret orange. Sådan far, sådan son! Bowie regisserade 2009 klart sin debutfilm “Moon”. Det är en engelsk Science fiction thriller med bland andra Sam Rockwell i en av de ledande rollerna. År 2011 kom Bowies (Jones) senaste filmalster ”Source Code”, även den en Science fiction.

Hjalmar Gullberg

föddes 1898, dog 1961 och var en författare, filosofie hedersdoktor 1944, ledamot av den Svenska Akademien 1940, chef för Radioteatern 1936-50. I Gullbergs formsäkra och musikaliska lyrik gestaltas främlingskänsla, kluvenhet och längtan efter frälsning genom en mytisk gudsupplevelse genom kärleken. Främlingskänslan är klart uttryckt i debutsamlingen ”I en främmande stad” (1927), medan den religiösa problematiken är starkt framträdande i ”Andliga övningar” (1932) för att i ”Kärlek i tjugonde seklet” (1933) bli alltmer dominerande. ”Ensamstående bildad herre” (1935) är ett lekfullt mellanspel med anknytning till Gullbergs tid som studentspexare, medan ”Att övervinna världen” (1937) och ”Fem kornbröd och två fiskar” (1942) innebar en formell nyorientering i anslutning till modernistiska mönster men med tydlig anknytning till orientalisk mystik. Hans skolning i antik och franskklassisk dikt gör sig åter gällande i ”Terziner i okonstens tid” (1958), en samling djupt personliga kärleksdikter fullbordade under en svår sjukdomstid. Hans dragning till antiken resulterade även i en rad tolkningar, bland andra av Euripides, Sofokles och Aristofanes. Tolkningar av främst spansk och grekisk lyrik ingår i samlingen ”Själens dunkla natt” (1956).

Howard Hawks

föddes 1896 som Howard Winchester Hawks, dog 1977 och var en amerikansk filmregissör. Hawks regisserade en mängd filmer inom olika genrer; gangsterfilm, västern, musikal och komedi. Han gjorde sig även känd för skickligt berättade historier om manligt kamratskap och professionell heroism. Bland filmerna kan nämnas ”Scarface - Chicagos siste gangster” (1932), ”Ingen fara på taket” (1938), ”Att ha och inte ha” (1944), ”The Big Sleep” (1946, sv. ”Utpressning”), ”Red River” (1948), ”Herrar föredrar blondiner” (1953), ”Rio Bravo” (1959), ”Eldorado” (1967) och ”Rio Lobo” (1970).

Topper Headon

föddes 1955 som Nicholas Bowen Headon och var trummis i den engelska New Wave-gruppen The Clash mellan 1977 och 1982, då han blev sparkad efter ett allt allvarligare heroinmissbruk. Från och med The Clash tredje album, ”London Calling”, bjöd gruppen på ett högst varierat låtmaterial. Några av de stilar som Clash använde sig av var hårdrock, reggae, ballader och punk. Bland Clash mest kända sånger kan nämnas ”White Riot” (1977, vilken dock inte Headon spelade på), ”I Fought The Law”, ”London Calling” (båda 1979), ”Should I Stay Or Should I Go” och ”Rock The Casbah” (den sistnämnda skrev Headon själv, båda 1982).

1

? 1999, Dag för dag - en produktion från Mats K Media Process

© MATS K MEDIA PROCESS