Historiebloggen

Vad har utspelat sig på dagens datum genom historien? På Passagens historieblogg får du veta!

http://blogg.passagen.se/historiebloggen/

Ragnar, Ragna

1 oktober

I dag är det Kinas nationaldag (se Backspegeln nedan!)

Namnsdagar

Ragnar

är ett fornnordiskt namn bildat av två ord som betyder gudamakt och krigare. Den äldste kände namnbäraren i Sverige var Ragnar Lodbrok som enligt legenden var kung över både Sverige och Danmark. Namnet föll i glömska på 1500-talet men plockades fram igen ur historiens gömmor på 1800-talet. År 1901 kom Ragnar in i almanackan och var som populärast decennierna därefter. Antalet namnbärare är runt 21 900, omkring 3 700 har det som tilltalsnamn. Vi kan i dag bland andra gratulera tv-programledaren Ragnar Dahlberg och den gamle OS-guldmedaljören i pistolskytte Ragnar Skanåker.

Ragna

är en gammal svensk kortform på namn med förstavelsen Ragn-. Namnet kan betyda den gudainvigda eller gudarnas stridsmö (se även Ragnar ovan!). Antalet namnbärare är omkring 1 300, cirka 800 har det som tilltalsnamn.

I backspegeln

För 80 år sedan…

Den 1 oktober 1933 tas världens första telexförbindelse i bruk. Den går mellan de tyska städerna Berlin och Hamburg.

För 40 år sedan…

Den 1 oktober 1973 inleds den hittills största rättegången i samband med Watergate-affären, vid den federala distriktsdomstolen i Washington. Fem av den förre presidenten Nixons medarbetare står åtalade för att ha försökt hindra att rättvisa skipats efter Watergate-inbrottet, för att ha begått mened och sökt vilseleda myndigheterna.

För 30 år sedan…

Den 1 oktober 1983 inviger kung Carl XVI Gustaf Arlandas nya inrikeshall som är tänkt att ersätta Bromma flygplats. Från början skulle Bromma bara vara kvar för taxi- och affärsflyg men nu är det väldigt oklart vad som kommer att hända med den. Kulturminnesmärke är ett alternativ. Samma dag utses Bengt Westerberg till ny folkpartiledare efter Ola Ullsten. Efter rekordlåga opinionssiffror på fyra procent avgår Ullsten. Hans efterträdare Bengt Westerberg sitter inte i riksdagen men har gjort sig ett namn som en duktig statssekreterare.

För 5 år sedan…

Den 1 oktober 2008 besöker det svenska kungaparet för första gången Ukraina sedan landets självständighet.

Andra händelser 1 oktober

1821 tuffar den första ångbåten, Yngve Frej, över Östersjön. Rutten är Stockholm-Åbo.

1832 kommer amerikanen Samuel Morse på idén till Morse-alfabetet.

1858 inskränks rätten att utöva husaga till anställda pojkar under 18 år och anställda flickor under 16 år. Husagan avskaffades helt i Sverige 1920.

1900 godkänner den tyska riksdagen ”arbetarkompensationslagen” som ger arbetare ekonomisk kompensation vid händelse av en olycka eller sjukdom.

1902 stämmer amerikanen Joseph B. Hughes sin landsman Felix Warburg för att dennes bil i Seabright i New Jersey skrämt slag på hans hästar så våldsamt att en av hästarna dött och Hughes själv skadat sig.

1971 öppnas Walt Disney World i Orlando, Florida. Den har senare blivit den största turistattraktionen skapad av människor.

1926 utses Selma Lagerlöf till ledamot av Samfundet De nio. Hon efterträder Ellen Key.

1928 spelar Duke Ellington in ”The Mooche”. Samma dag spelar Ben Pollack och hans band in ”Forever” på Victor Records. I Pollacks band ingår två mycket talangfulla unga musiker, Benny Goodman och Jack Teagarden.

1935 införs idrottsplikt för alla studerande vid tyska universitet och högskolor.

1937 startar Dagens Eko sina sändningar i Sveriges Radio.

1944 stoppar Schweiz all export av krigsmaterial.

1946 avkunnas domarna mot de nazistiska krisförbrytarna i Nürnbergprocessen.

1949 grundas kinesiska republiken. I dag är det alltså Folkrepublikens Kinas nationaldag.

1955 avskaffas motboken.

1965 börjar mellanöl säljas i svenska livsmedelsbutiker. Den har en alkoholhalt på 3,6 procent (det motsvarade i den dåvarande måttenheten viktprocent, 3,6 %), men får inte säljas till ungdomar.

1969 avgår Tage Erlander efter 23 år som partiledare och statsminister. Ett rekord som kommer att bli svårslaget! Ny partiledare för socialdemokraterna blir Olof Palme.

1970 begravs Jimi Hendrix i födelsestaden Seattle, Washington.

1967 anländer Pink Floyd till New York för sin första USA-turné.

1977 ligger ”Star Wars Theme/Cantina Band” med Meco överst på den amerikanska Top 40.

1985 förlorar Anders ”Lillen” Eklund EM-titeln i tungviktsboxning till engelsmannen Frank Bruno på knockout.

2007 kortas sjukskrivningstiderna avsevärt för en mängd olika sjukdomar och skador med nya nationella riktlinjer, som Socialstyrelsen tagit fram med Försäkringskassan.

Födelsedagar

Alf Svensson

föddes 1938 som Alf Robert Olof Svensson i Tidan utanför Skövde och var partiordförande för Kd (tidigare Kds) från 1973 till 2004. Han var riksdagsledamot åren 1985-88 och från 1991 och framåt. Svensson var också biståndsminister i den borgerliga regeringen 1991-94. I valet 1988 var han den stora segerherren tillsammans med Gudrun Schyman. Kd ökade då ifrån drygt fyra procent till mer än tolv procent. Svensson har även skrivit böcker med titlarna ”Kds ideologi” och ”Politik”. I dag är Svensson Europaparlamentariker för Kd. Gratulerar på 75-årsdagen!

Vladimir Horowitz

föddes 1903 som Volodymyr Samiylovich Horovyts i nuvarande Ukraina, dog 1989 och var en rysk-amerikansk pianist, berömd för sina briljanta tolkningar av den romantiska pianolitteraturen.

Dame Julie Andrews

föddes 1935 som Julia Elizabeth Wells och är en brittisk-amerikansk skådespelare som slog igenom som Eliza i originaluppsättningen av ”My Fair Lady” på Broadway 1955-56. I filmsammanhang är Andrews främst känd genom huvudrollen i ”Mary Poppins” (1964) och den hittills mest framgångsrika populärfilmen någonsin ”Sound of Music” (1965). Övriga filmer som kan nämnas är ”Blåst på konfekten” (1979), ”Victor/Victoria” (1982), ”En prinsessas dagbok (2001) och ”En prinsessas dagbok 2” (2004).

Jimmy Carter

föddes 1924 som James Earl Carter, Jr, och är en amerikansk politiker (demokrat). 1976 besegrade den före detta jordnötsfarmaren och guvernören i Georgia (1970-76) den sittande presidenten, republikanen Gerald Ford, i det amerikanska presidentvalet. I sin utrikespolitik som president arbetade Carter för försvaret av de mänskliga rättigheterna. Han bidrog aktivt till det så kallade Camp David-avtalen mellan Israel och Egypten 1978. Ockupationen av den amerikanska ambassaden i Teheran 1979 blev ett dominerande problem för Carter, som förgäves försökte få den amerikanska gisslan fri före 1980 års presidentval. Hans ställning försvagades ytterligare av inhemska problem som inflation och stigande arbetslöshet. I valet 1980 förlorade Carter mot Ronald Reagan. Efter tiden som president sysslade Carter med frågor inom mänskliga rättigheter och demokrati. Han var bland annat medlare i olika militära konflikter och valbevakare i latinamerikanska och afrikanska stater. Dessutom var hälsovård ett hjärteämne för honom. Tack vare Carters insats framställde några farmakologiska företag botemedel mot guineamasken. Man uppskattar att han på så sätt hjälpte fyra miljoner människor att bli av med denna parasit. Världskända blev även Carters medlingsinsatser i Haiti och Bosnien och Hercegovina 1994. För dessa ansträngningar för fred och mänskliga rättigheter fick Carter 2002 Nobels fredspris. Han är därmed efter Theodore Roosevelt och Woodrow Wilson den tredje amerikanske presidenten som har fått denna utmärkelse. I slutet av år 2006 publicerade Carter boken ”Palestina: Fred inte apartheid” där han menar att Israels fortsatta expansion av bosättningar på Västbanken är det viktigaste hindret för fred i Mellanöstern. Carter menar också att situationen i Västbanken påminner om Sydafrika under apartheid, bland annat på grund av att israeler och palestinier lever under olika juridisk måttstockar. Boken, och särskilt anklagelsen om apartheid, har lett till kraftiga reaktioner från israelvänner i USA. Organisationen Anti-Defemation League har anklagat honom för antisemitism och ledande demokrater har distanserat sig från Carter. Stödet för Carter har framför allt kommit från grupper som befinner sig utanför huvudfåran i den amerikanska samhällsdebatten.

Albert Collins

föddes 1932, dog 1993 och var en amerikansk bluesgitarrist och sångare, kusin till Lightnin’ Hopkins. Collins som senare kom att kallas ”The Master of the Telecaster” bildade 1952 sin första grupp, Albert Collins and the Rythm Rockers och skivdebuterade 1958 med singeln ”The Freeze”. Plattan ”Ice Pickin’” från 1978 sägs var en av de musikaliska höjdpunkterna. Andra plattor som kan nämnas är ”The Cool Sound Of Albert Collins” (1965), “Don’t Lose Your Cool” (1983), “Showdown”(1986) och “Molten Ice”(1992). Under åren spelade han också med musiker som Little Richard, Ike & Tina Turner, John Zorn och Johnny Copeland.

© MATS K MEDIA PROCESS