Historiebloggen

Vad har utspelat sig på dagens datum genom historien? På Passagens historieblogg får du veta!

http://blogg.passagen.se/historiebloggen/

Edit, Edgar

31 oktober

Namnsdagar

Edit

är engelskt och härstammar från det keltiska namnet Eadgyth som är sammansatt av ord för rikedom och strid. I fornsvenskan fanns ett namn, Ödghun, som också var sammansatt på samma sätt. En engelsk prinsessa som samtidigt blev ett helgon hette Edit. En känd Edit är den finlandssvenska poeten Edith Södergran som levde i början av 1900-talet. Antalet namnbärare är runt 14 200, cirka 7 900 har det som tilltalsnamn. Omkring 3 400 stavar namnet Edith.

Edgar

är ett gammalt engelskt kunganamn som troligen betyder framgångsrik spjutkämpe. Namnet fick genom Walter Scotts riddareromaner en renässans i England i början av 1800-talet. Snart spreds det också till Sverige. Vid förra sekelskiftet var namnet ganska vanligt men i dag är det ovanligt. Antalet namnbärare är runt 1 400, bara lite fler än 400 har det som tilltalsnamn.

I backspegeln

För 50 år sedan…

Den 31 oktober 1964 toppar ”Baby Love” med The Supremes den amerikanska Top 40.

För 30 år sedan…

Den 31 oktober 1984 mördas Indiens premiärminister Indira Gandhi av sin egen livvakt. Efter attentatet uppstod kravaller som krävde över tusen människoliv.

För 25 år sedan…

Den 31 oktober 1989 inbringar August Strindbergs oljemålning ”Fyrtornet II” 15,6 miljoner kronor på Bukowskis höstauktion i Stockholm. Köpare är en anonym svensk samlare. Säljare är författaren och före detta chefsredaktören på DN, Olof Lagercrantz, som fem år tidigare har köpt tavlan för 50 000 kr.

Andra händelser den 31 oktober

1517 ekar det av frenetiska hammarslag i den tyska staden Wittenberg. Det är Martin Luther som spikar upp sina teser på domkyrkodörren.

1878 brinner Eldkvarn i Stockholm. Eldkvarn låg på den plats där Stockholms stadshus nu ligger.

1907 håller Stockholms allmänna telefonbolag bolagsstämma. Där beslutas det att dotterbolaget AB Stockholms telefon skall bildas och ta över all telefontrafik i Stockholm. Förändringen skall ske vid årsskiftet. Det betyder att Bellbolagets telefonstation på Östermalm går upp i det nya bolaget.

1919 antar det danska folketinget en lag om lika lön för män och kvinnor i statlig tjänst.

1926 avlider den ungersk-amerikanske utbrytarkungen Harry Houdini, faktiskt inte under någon av sina fantastiska utbrytarförsök, utan på grund av en sprucken blindtarm. Houdini har även raljerat om att hans magmuskler kan klara av mycket kraftiga slag. Efter en föreläsning för studenter i Montreal gick en av eleverna utan förvarning fram till Houdini och gav honom två kraftiga slag just ovanför blindtarmen. På resan hem till USA hade Houdini våldsamma smärtor. Läkarna opererade bort blindtarmen, men då var det för sent. Houdini hade redan fått bukhinneinflammation. (Se även nedan, Hur denna dag firas i andra länder!)

1930 sjunger för ovanlighetens skull William ”Count” Basie på en inspelning, sången ”Somebody Stole My Gal”. Kompar gör Bennie Motens orkester.

1953 sänds världens första färg-tvsända operaföreställning. Det är NBC som visar operan ”Carmen” i fyrfärg.

1956 startar tidningen Expressen en lista över de populäraste skivorna i Sverige. Överst på den första listan kommer Bill Haley med EP:n ”The Saints Rock N’ Roll”.

1961 flyttas Josef Stalins kropp från mausoleumet på Röda torget i Moskva. Kroppen begravdes senare i en enkel ordinär grav.

1968 förklarar det kinesiska kommunistpartiets tolfte kongress att den första fasen av, som det heter den stora proletära kulturrevolutionen är avslutad. Under kulturrevolutionen har hundratusentals människor utvisats ur städerna för att tvingats jobba på landsbygden.

1969 landar ett amerikanskt inrikesplan från San Francisco i Rom sedan en 20-årig amerikan tvingat det att ändra kurs. Det här är den första flygplanskapningen över Atlanten.

1972 får Curtis Mayfield en guldskiva i USA för singeln ”Freddie’s Dead” från hans soundtrack till filmen ”Superfly”.

1973 genomförs en omfattande regeringsombildning. Sysselsättning och bostäder får var sitt departement genom att inrikesdepartementet delas upp i bostadsdepartementet och arbetsdepartementet. Bostadsminister blir Ingvar Carlsson, arbetsmarknadsminister Ingemund Bengtsson och biträdande arbetsmarknadsminister Anna-Greta Leijon.

1975 släpps Queens platta ”Bohemian Rhapsody” i England. En av rockhistoriens mest teatraliska hitsinglar någonsin!

1979 avlider både den gamle AIK-fotbollspelaren, förbundskaptenen i fotboll och mästertipparen Putte Kock, och skådespelaren Edvin Adolphson.

1988 stoppar ledningen för Sveriges Televisions Kanal 1 med omedelbar verkan den just påbörjade tv-serien ”Pluton B i Vietnam” sedan tittare och skribenter klagat. Serien anses spekulera i Vietnamkrigets fasor. Några år senare började serien gå i reklamfinansierade Nordic Channel (i dag Kanal 5) men då hördes inga större klagorop.

1992 erkänner Vatikanen med påven Johannes Paulus II i spetsen att den italienske astronomen Galileo Galilei hade rätt när han på 1600-talet hävdade att jorden snurrar runt solen och runt sin egen axel. År 1633 hade Galilei blivit anklagad av den romerska inkvisitionen för kätteri och blivit tvungen att göra avbön för sina teorier om att jorden inte var universums mittpunkt.

2007 tågar burmesiska munkar åter i Burma. Omkring 200 munkar genomför en fredlig protestmarsch i staden Pakokku i centrala Burma. Det var i Pakokku som juntatrogna trupper misshandlade demonstrerande munkar i början av september. 2008 visar DNA-studier att ismannen Ötzi som upptäcktes i en glaciär i Alperna 1991 inte har några ättlingar kvar. Ötzi mördades troligen när han var 46 år gammal för 5300 år sedan i nuvarande Sydtyrolen i Italien.

Hur denna dag firas i andra länder:

Natten till Allhelgonadagen samlas magiker och spiritistiska mediums över hela världen för att fira minnet av den store utbrytarkungen, magikern och illusionisten Harry Houdini (egentligen Ehrich Weisz) som dog denna natt 1926 (efter sviterna av en brusten blindtarm, se ovan!)

I Kina firar landets zenbuddister Bodhidarmas födelsedag. Han var grundaren av denna riktning inom buddhismen. Besök templet eller annan helgedom. Ägna dagen åt studier.

Födelsedagar

John Keats

föddes 1795, dog 1821 och var en engelsk skald, ett av den engelska romantikens största namn. Mest berömd är Keats epos ”Endymion” (1818) och ”Hyperion” (1820) med grekiska motiv samt hans formfulländade oden, till exempel ”Ode till en näktergal”, ”Ode till en grekisk urna” och ”Till hösten”. Keats mystikfulla dyrkan av skönheten (”a thing of beauty is a joy for ever”) har inspirerat många senare poeter, bland annat sekelskiftets esteticister. Keats dog i tuberkulos under en resa till Italien och ligger begravd i Rom. På hans gravsten står det bland annat “Here lies one whose name was writ in water”.

Mats Näslund

föddes 1959 och är en före detta ishockeyspelare som gjort drygt 170 A-landskamper, 6 B-landskamper och 43 J-landskamper. Näslund deltog i ett antal VM-matcher, bland annat 1981 då Sverige blev tvåa och i VM 1991 då Sverige vann. Han var också med i OS 1992, och OS 1994 då Tre Kronor fick sitt första olympiska ishockeyguld.

Larry Mullen Jr

föddes 1961 som Lawrence ”Larry” Joseph Mullen Jr, och spelar trummor i gruppen U2. Denna irländska supergrupp har släppt ett otal singlar som blivit jättehitar över hela världen, bland annat ”With Or Without You”, “I Still Haven’t Found What I’m Looking For” (båda 1987), ”Desire” (1988) och ”Mystrious Ways” (1991). Hösten 1995 kunde vi också höra ”Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me“ som var ledmotivet till filmen ”Batman. Senaste U2- plattan ”No Line on the Horizon” kom ut 2009.

Michael Landon

föddes 1936 som Eugene Maurice Orowitz, dog 1991 och var en amerikansk skådespelare känd från tv som Little Joe i ”Bröderna Cartwright” och som pappa Charles i Tv-serien ”Det lilla huset på prärien”, baserad på Laura Ingalls Wilder romaner om nybyggarliv i USA i slutet av 1800-talet.

Gunnar Gren

föddes 1920 som Johan Gunnar Olsson, dog 1991 och var en fotbollspelare, en av världens mest tekniska forwardar (högerinner). Gren vann SM-guld med IFK Göteborg 1942, OS-guld 1948, blev därefter professionell i Italien (italiensk mästare i AC Milan 1951). Där kallades han efterhand Il Professore, Gren ingick i Sveriges silverlag i VM 1958. Han spelade 57 landskamper 1940-59 och var den förste som fick ”Guldbollen” (1946).

Bernard Edwards

föddes 1952, dog 1996 och var en amerikansk bassist som tillsammans med Nile Rogers bildade gruppen Chic 1976. Gruppen debuterade 1977 med låten ”Dance, Dance, Dance”. Deras största hits är ”Le Freak” från 1978 och ”Good Times” som kom året efter.

6

? 1999, Dag för dag - en produktion från Mats K Media Process

© MATS K MEDIA PROCESS