Historiebloggen

Vad har utspelat sig på dagens datum genom historien? På Passagens historieblogg får du veta!

http://blogg.passagen.se/historiebloggen/

Bror

5 oktober

Namnsdagar

Bror

är ett släktskapsnamn som helt enkelt betyder vad det låter som, nämligen bror. Förr döpte man (av naturliga skäl) inte den första sonen till Bror, men desto oftare fick den andra heta så. Bror kom in i almanackan 1901 och var ganska vanligt de kommande årtionden. Antalet namnbärare är runt 24 100, omkring 12 700 har det som tilltalsnamn.

I backspegeln

För 750 år sedan…

Den 5 oktober 1263 (troligt datum) överger norrmännen ett försök att erövra Skottland. Det är uppenbarligen slut på vikingatakterna nu.

För 90 år sedan…

Den 5 oktober 1923 föreslår Statens rasbiologiska institut att ”mindervärdiga folkelement” skall kunna tvångssteriliseras.

För 25 år sedan…

Den 5 oktober 1988 utesluter centerpartiet tre lokalpolitiker i Skåneorten Sjöbo, bland andra den lokale partiledaren Sven Olle Olsson. Det för att Olsson varit emot att invandrare skall ha rätt att flytta till kommunen, samt att han samarbetat med den nysvenska rörelsen.

För 30 år sedan…

Den 5 oktober 1983 inleder Cliff Richard sin ”Silverturné” i England. Varför han kallar den det beror på att han firar 25 år som artist. Samtidigt ger Richard ut sin fyrtiosjätte platta. ”Silver” heter den förstås.

För 5 år sedan…

Den 5 oktober 2008 vinner Umeå IK damallsvenskan i fotboll för fjärde året i rad. Det konstateras efter en seger mot Kristiansstads DFF med 8-0. Mästerskapsvana och brasilianskan Marta leder Umeå IK till sin sjätte seger, av åtta möjliga segrar, på 2000-talet.

Andra händelser den 5 oktober

1892 försöker bröderna Robert och Grattan Dalton råna två banker i Coffeyville i Kansas och skjuts i samband med detta till döds. Bröderna fortlever i dag i seriealbumen om ”Lucky Luke”, dock med andra förnamn.

1930 gör New York-filharmonikerna sin första radiokonsert på CBS. Konserten ges i Carnegie Hall. Samma dag lägger svenska flottans fartyg Svensksund till i Stockholm med kistorna med August Andrées, Nils Strindbergs och Knut Frankels kvarlevor. Samma dag jordfästs de i Storkyrkan.

1947 ger Harry S Truman, som första amerikanske president, ett tv-sänt tal från Vita huset i vilket han uppmanar den amerikanska befolkningen att avhålla sig från kött på tisdagar och fågel på torsdagar. Det för att spara på spannmål som kan användas för att försörja hungrande människor i Europa.

1962 släpper The Beatles sin första singel på EMI. Det är ”Love Me Do”/”PS I Love You”. Den skulle sedermera även bli gruppens första hit. Samma dag har den första James Bondfilmen urpremiär. Den heter ”Dr No” och hennes Majestäts hemliga agent James Bond spelas av den relativt okände skotten Sean Connery.

1965 får Henry Mancini en guldskiva för soundtracket till filmen ”Rosa Pantern”.

1966 upphävs dödsdomen mot Lee Harvey Oswalds mördare Jack Ruby. En besvärsdomstol i Texas beslutar att Ruby skall granskas på nytt. Samma dag har David Leans film ”Doktor Zjivago”, baserad på Boris Pasternaks roman med samma namn, premiär.

1979 åtalas den förre FN-officeren Stig Bergling vid Stockholms tingsrätt för grovt spioneri. Den 7 december kom han att dömas till livstids fängelse. Samma dag erhåller Dr Markus Wallenberg den nätta summan på nio miljoner kronor på sin 80-årsdag. Pengarna skall användas till ett konferenscenter för ingenjörsvetenskapsakademien

1981 utnämns Raoul Wallenberg genom ett amerikanskt kongressbeslut till amerikansk hedersmedborgare, den mest exklusiva utmärkelse USA kan tilldela en utlänning. Tidigare har endast Winston Churchill hedrats med denna utmärkelse.

1986 sänds den hittills största direktsända artistgalan i svensk tv:s historia, ”Flykting -86”, vilken skall samla in pengar till flyktingar runt om i världen.

2007 vinner de västvänliga så kallade orangea partierna knappt helgens val i Ukraina. President Viktor Justjenko ber därför representanter för sitt part Vårt Ukraina att inleda förhandlingar om en koalition med Julia Tymosjenkos orangea block.

Hur denna dag firas i andra länder:

I Kenyas huvudstad Nairobi hålls i dag en årlig jordbruks- och teknikmässa. En utvald bonde får äran att prissätta potatis, kål och andra grönsaker. Dessutom tipsar och rådgör han och andra utställare besökarna om hur de kan öka produktionen och tjäna mer pengar.

Födelsedagar

Russell Mael

föddes 1948 som Russell Craig Mael och är en amerikansk sångare och bassist. Han bildade tillsammans med brodern Ron gruppen Sparks 1968. Gruppen hade sina största framgångar i mitten av 1970-talet, främst då i Europa, då någon av LP-plattorna ”Kimono My House”, ”Propaganda” (båda 1974) och ”Indiscreet” (1975) ingick i de flesta ungdomars skivsamlingar. Under 2000-talet har Sparks blivit ett rent kultfenomen. Då har bröderna bland varit ute på flera turnéer, Sverige har gästats två gånger, och släppt de två kritikerrosade plattorna ”Lil' Beethoven” (2002), ”Hello Young Lovers” (2006). Bröderna ´Maels senaste studioprojekt var en radiomusikal om Ingmar Bergman ”The seduction of Ingmar Bergman” (2009). Tidigare i år kom liveplattan ”Two Hands, One Mouth: Live In Europe”. Gratulerar på 65-årsdagen!

Steve Miller

föddes 1943 och är en amerikansk artist. 1966 bildade han The Steve Miller Band. Miller har under eget namn och med Steve Miller Band haft hits som ”The Joker” (1973) ”Take The Money And Run”, ”Rock’n Me” (båda 1976), ”Jetairliner” (1977) och ”Abracadabra” (1982). Senaste Steve Miller Band-plattan, ”Let Your Hair Down”, kom 2011. Grattis på 70-årsdagen!

Václav Havel

föddes 1936, dog 2011 och var en tjeckisk författare och medborgarrättskämpe, president i Tjeckoslovakien 1989-92, i Tjeckien 1993-2003. Havel började tidigt skriva essäer och kom i kontakt med teatern, först som scenarbetare och elektriker, senare framför allt som dramatiker. Som sådan häcklade han systemet och makthavarna, ofta i den absurda komedins form. Efter den sovjetiska invasionen av Tjeckoslovakien 1968 förbjöds han att arbeta med teater, och hans pjäser fick inte uppföras. Sedan Havel som en av de första undertecknat det upprop som medborgarrättsrörelsen Charta 77 lät publicera 1977, började myndigheternas trakasserier på allvar. Han fängslades trots dålig hälsa gång på gång, senast 1989. När demokratiseringsvågen samma år tvingade bort Gustáv Husák från presidentposten krävde många att Havel på grund av sin ovanliga moraliska resning skulle efterträda Husák, och han utsågs av ett enigt parlament till Tjeckoslovakiens nye president, den förste icke-kommunisten på över 40 år. Som en följd av motsättningarna i samband med landets delning, vilken Havel motsatte sig, avgick han 1992, men återinsattes som president i det nybildade Tjeckien 1993. Efter många år på denna post pensionerade han sig 2003. Så sent som 2007 utkom Havels senaste verk ”To the Castle and Back”. Havel erhöll under åren en lång rad utmärkelser och priser för sin kamp för demokrati och mänskliga rättigheter. År 2004 mottog han den amerikanska Frihetsmedaljen av USA:s president George W. Bush och 1986 fick Havel Erasmuspriset som årligen delas ut i Holland till personer som verkar för humanistiska ideal i Europa.

Robert Goddard

föddes 1882 som Robert Hutchings Goddard, dog 1945 och var en amerikansk rakettekniker och en av rymdteknologins pionjärer. Hans skrift ”A method of reaching extreme latitudes” (1919) fick stor betydelse för den tyska raketteknologin under 1920-talet.

Mario Lemieux

föddes 1965 och är en förre detta kanadensisk ishockeyspelare, enligt många bedömare den största kanadensiska ishockeyspelaren någonsin efter Wayne Gretsky. ”Super Mario” spelade (1984-97, 2000-2006) i Pittsburgh Penguins. Lemieux blev fem gånger skyttekung i NHL samt utsågs vid två tillfällen (1988 och 1993) till ligans mest värdefulla spelare. Han vann Stanley Cup med Pittsburgh Penguins 1991 och 1993. Säsongen 2000 gjorde Lemieux storartad comeback i Penguins efter flera års allvarliga skador. Den 24 januari 2006 meddelande Lemieux att han tänkte sluta med hockeyn på grund av sina hjärtproblem.

Bob Geldof

föddes 1951 som Robert Frederick Xenon Geldof och är en irländsk före detta journalist, sångare och harpspelare som 1975 bildade gruppen The Boomtown Rats, en av de mest inflytelserika så kallade New wave-grupperna i slutet av 1970-talet. The Boomtown Rats största hit är “I Don’t Like Mondays” från 1979, som handlar om en verklig händelse där en 16-årig skolflicka sköt sina klasskamrater och sen förklarade sin handling med att hon hatade måndagar. Geldof var 1984 initiativtagare till välgörenhetssingeln ”Do They Know It’s Christmas” och var med och arrangerade den legendariska Live-aid-konserten 1985 och sedan uppföljaren Live 8 sommaren 2005. Geldof har medverkat i filmerna ”The Wall” (baserad på musiken och texterna till Pink Floyds skiva med samma namn) och ”Number One”. Geldof kommer i oktober till Sverige för tre konserter i Göteborg, Uppsala och Stockholm.

Brian Connolly

föddes 1945 som Brian Francis Connolly, dog 1997 och var en skotsk sångare i glam rockgruppen Sweet som bildades 1968 och upplöstes 1982. Gruppen hade när det begav sig hitar som ”Funny Funny” (1971), ”Ballroom Blitz” (1973), ”Fox On the Run” (1974), och ”Love Is Like Oxygen” (1976).

© MATS K MEDIA PROCESS