Historiebloggen

Vad har utspelat sig på dagens datum genom historien? På Passagens historieblogg får du veta!

http://blogg.passagen.se/historiebloggen/

Fabian, Sebastian

20 januari

Namnsdagar

Fabian

kommer från latinets Fabianus som troligen betyder från staden Fabiae. Fabian finns i almanackan tack vare helgonpåven Fabianus som levde på 200-talet och dog just den 20 januari. Han är krukmakarnas och tenngjutarnas skyddspatron. Fabian har använts sedan 1500-talet i Sverige. Antalet namnbärare är runt 3 300, omkring 2 000 har det som tilltalsnamn.

Sebastian

är ett grekiskt namn som betyder den vördade. Sebastianus var en högättad gallisk militär som levde på 200-talet. Han var befälhavare för det pretorianska gardet i Rom, och i hemlighet kristen. Sebastianus hjälpte sina förföljda trosfränder bäst han kunde. När det kom fram blev hans kejsare vred och tog honom till cirkus där livgardister fick skjuta till måls på honom tills han såg ut som en igelkott. Han blev enligt legenden genomborrad av 1 000 pilskott. Sebastianus är gestalten man ofta ser avbildad med pilar genom kroppen, exempelvis i rockgruppen REM:s video ”Loosing My Religion”. Eftersom Sebastianus var en helig man överlevde han denna behandling, men slogs ihjäl några dagar senare med knölpåkar. Hårda bud! Sebastian har på senare år blivit ganska vanligt i Sverige. Antalet namnbärare är runt 27 300, omkring 15 400 har det som tilltalsnamn.

I backspegeln

För 70 år sedan…

Den 20 januari 1944 inleder president Franklin D Roosevelt sin fjärde ämbetsperiod.

För 50 år sedan…

Den 20 januari 1964 släpps den första The Beatles-plattan ”Meet The Beatles” i USA på Capitol Records (plattan ”Introducing… The Beatles” på skivbolaget Vee-Jay kom i och för sig tidigare samma år men den räknas inte som officiell). ”The British invasion” har börjat!

I dag för 5 år sedan…

Den 20 januari 2009 svär Barack Obama presidenteden som USA:s fyrtiofjärde president inför en rekordstor publik i Washington D.C. Det amerikanska folket ger sin nya president ett starkt stöd och åtta av tio amerikaner tycker att dagens installation tillhör den mest ”historiska” någonsin.

Andra händelser den 20 januari

1567 grundas Rio de Janeiro i Brasilien och där är det helgdag i dag. Janerio betyder mycket riktigt januari.

1885 tar L A Thompson från Coney Island i New York patent på berg- och dalbanan.

1892 spelas den första officiella basketballmatchen mellan två studentlag vid Springfield YMCA Training School i Massachusetts.

1937 blir Franklin Delano Roosevelt den första amerikanska presidenten att svära ämbetseden den 20 januari. Därmed går det tjugonde tillägget i den amerikanska konstitutionen, som godkändes av den amerikanska kongressen 1933, i laga kraft.

1940 hemsöks Europa av en enorm köldvåg. Snö faller på Rivieran och Themsen fryser för första gången på 50 år.

1942 hålls den så kallade Wannseekonferensen i Berlin. Här kommer de nazistiska ledarna fram till den så kallade slutgiltiga lösningen av judefrågan. Det vill säga, total utrotning av det judiska folket i Europa.

1943 rapporterar den amerikanska regeringen att mer än 2 600 flygplan har transporterats till Sovjetunionen genom det så kallade lend-lease avtalet.

1953 installeras Dwight D Eisenhower som USA: s trettiofjärde president.

1958 meddelar radiostationen KWK i Saint Louis i USA, att de inte längre kommer att spela någon Rock n’ Roll. Veckan innan hade personalen gått igenom grammofonarkivet och förstört alla rockplattor. Samma dag blir Elvis Presley inkallad för militärtjänst. Och samma dag toppar ”Get A Job” med The Silhouettes den amerikanska Top 40. Och också samma dag börjar de första kvinnliga poliskonstaplarna sin tjänstgöring i Stockholm.

1961 svär John F Kennedy eden som USA:s trettiofemte president.

1965 avlider den legendariske amerikanske discjockeyn Alan Freed. Han var den förste att spela svart musik, eller ”race music” som det då hette, för en vit publik på sin station WJW Radio i Cleveland. Han skall också ha varit upphovsmannen till uttrycket ”Rock’N’Roll”.

1969 installeras Richard Nixon som USA: s trettiosjunde president.

1977 svär den före detta Georgiaguvernören och jordnötsplantageägaren Jimmy Carter eden som USA:s 39: e president.

1981 släpps efter 444 dagars fångenskap de 52 amerikaner som hållits som gisslan på den amerikanska ambassaden i Teheran i Iran. Samma dag svär Ronald Reagan eden som USA:s fyrtionde president.

1984 avslöjas i Norge att Arne Treholt i många år har spionerat för Sovjetunionen. Han grips på Oslos flygplats på väg till ett möte med den sovjetiska säkerhetstjänsten KGB i utlandet. Arne Treholt har i många år haft en hög position inom norska UD. Han erkänner direkt att han överlämnat hemliga handlingar till KGB. Samma dag avlider Johnny Weismüller. Förutom att han är synonym med Tarzan på den vita duken, så var Weismüller även en av sin tids främsta simmare med bland annat fem OS-guld från spelen 1924 och 1928.

1986 återfinns bortklippt material från skräckfilmsklassikern ”Frankenstein” från 1931. De visar monstret, spelad av Boris Karloff, kasta en flicka i en sjö och en jättenål stickas in i armen på monstret. Scenerna ansågs för magstarka för 1930-talets filmpublik, men i dag har de klippts in i filmen igen.

1987 genomför polisen en stor razzia mot misstänkta PKK-anhängare i jakten på Olof Palmes mördare. (Se även i Backspegeln i morgon!)

1990 beslutar internationella friidrottsförbundet att frånta den dopingdömde Ben Johnson hans världsrekord på 100 meter. Rekordet är nu istället Carl Lewis med 9,92 sekunder. För en tid sedan försökte Johnson sig på en comeback men ertappades igen med förbjudna preparat i kroppen. Vissa lär sig visst aldrig!

2008 får ultranationalisten Tomislav Nikolic flest röster i Serbiens presidentval.

Hur denna dag firas i andra länder:

I Bulgarien kallar man gamla kvinnor som hjälper till vid barnfödslar för Baba, farmor. Föräldrarna tror att baban för över något av sin visdom till den nyfödde och varje år firar man dessa kvinnor på Farmorsdagen. Baban får blommor och besöks av de barn hon har hjälpt till världen.

Födelsedagar

Federico Fellini

föddes 1920, dog 1993 och var en italiensk filmregissör, dominerande i italiensk film efter 1940-talets neorealism. Från en enkel stil med humanistiskt och socialt patos övergick Fellini under 1960-talet till fantasteri och gestaltning av minnen och drömmar, långt ifrån filmisk realism. Bland hans filmer märks ”La Strada” (1954 med hustrun Giulietta Masina), ”Cabirias nätter” (1956), ”Det ljuva livet” (1960), ”8 ½” (1963), ”Julietta och andarna” (1965), ”Satyricon” (1969), ”Roma” (1971), ”Amarcord” (1973), ”Casanova” (1976), ”Kvinnostaden” (1979), ”Och skeppet går” (1983), ”Ginger och Fred” (1986) och ”Intervju” (1987). Fellini skulle ha blivit 90 år i dag.

Ernst Rolf

föddes 1891 som Ernst Ragnar Johansson, dog 1932 och var kuplettsångare, revyartist och teaterdirektör. Rolf var 1917-18 konstnärlig ledare för revyer i Fenixpalatset i Stockholm, i vilken han lanserade många populära melodier av svenskt eller företrädesvis franskt och engelskt ursprung, till exempel ”Lägg dina gamla sånger i en säck”. Hans första egna revy ”Kvinnan du gav mig”, hade premiär 1920. Därefter följde en rad påkostade lyxrevyer, med vilka han turnerade. Han sjöng in drygt 700 skivsidor, som utmärktes av hans friska humör, goda naturröst, stora musikalitet och perfekta textning. År 1930 knöts han till Hollywood och spelade svensk konferencier i ”Paramount on Parade”. Hans sista revy var ”Rolfexpressen” 1932 med bland annat melodin ”Se farfar dansar gammal vals”. Rolfs betydelse för svensk populärmusik som introduktör och inspiratör är betydande. Han dog i lunginflammation efter ett självmordsförsök. Han var sedan 1930 gift med skådespelerskan Tutta Berntzen-Rolf.

David Lynch

föddes 1946 som David Keith Lynch och är en amerikansk filmregissör känd för ett antal mycket personliga och bisarra filmer. Han slog igenom redan 1977 med den i dag kultförklarade ”Erazerhead”. Lynchs stora genombrottsfilm var dock ”Elefantmannen” 1980 och under resten av 1980-talet kom flera spektakulära filmer från denne säregna amerikan. Av dessa kan nämnas ”Dune” och ”Blue Velvet” (där hans hustru Isabella Rosselini spelar huvudrollen och för vilken han även vann en Oscar för ”bäste regissör”). Under 1990-talet har Lynch fortsatt sin originella filmgärning med filmer som ”Wild At Heart” och tv-serien ”Twin Peaks” vilken även gjordes i en långfilmversion. År 1997 kom filmen ”Lost Highway”, en ”Road movie” som i sitt bildspråk visar mycket starka influenser från den amerikanske konstnären Edward Hoppers målningar. De senaste filmerna Lynch gjort är ”The Straight Story” (1999), ”Mulholland Drive” (2001) och ”Inland Empire” (2006). Lynch är även mycket intresserad av Transcendental Meditation, TM som Maharishi Mahesh Yogi, gjorde stor i västvärlden på 1960-talet. Bland andra medlemmarna i The Beatles var stora fans till TM.

Buzz Aldrin

föddes 1930 som Edwin Eugene Aldrin, Jr. och är en amerikansk pilot och astronaut, mest känd för att vara den andra mannen på månen efter Neil Armstrong 1969.

Eric Stewart

föddes 1945 som Eric Michael Stewart och är en engelsk gitarrist, en av dem som bildade 10 cc 1969. Gruppen hette ursprungligen The Hotlegs och med detta namn fick bandet 1970 en hit med ”Neanderthal man”. År 1971 bytte de så namn till 10 cc och året därefter släpptes debutsingeln ”Donna”. År 1973 slog de igenom med ”Rubber Bullets” som blev etta på den engelska listan. Åren 1974 till 1976 hade 10 cc två jättehits med ”Wall Street Shuffle” (1974) och ”I’m Not In Love” (1975). År 1976 lämnade två av medlemmarna, Kevin Godley och Lol Creame, gruppen och Stewart och den andre kvarvarande medlemmen Graham Gouldman fortsatte själva 10 cc med varierande framgång till 1983 då de upplöste gruppen. 1977 hade det halverade 10 cc i alla fall en jättehit med ”The Things We Do For Love”. Stewart har efter upplösningen släppt två soloalbum. År 1992 återförenades 10 cc tillfälligt med alla originalmedlemmarna och släppte plattan ”Meanwhile”. I den senaste uppsättningen av 10 cc, som var här i Sverige hösten 2011, ingår dock inte Stewart.

Paul Stanley

föddes 1952 som Stanley Harvey Eisen och sjunger och spelar gitarr i amerikanska Kiss som bildades 1972. Gruppen debuterade 1974 med ”Kiss” och året därpå kom genombrottet med dubbelliveplattan ”Alive!”. Bland Kiss otaliga platiniumplattor i USA kan nämnas ”Destroyer” (1976), ”Love Gun” (1977), ”Dynasty” (1979), ”Lick It Up” (den första plattan där medlemmarna framträdde utan smink) och ”Revenge” (1992). År 1997 var gruppen åter aktuella med en världsturné med orginaluppsättningen av bandet från glansperioden på 1970-talet. Med smink, fyrverkerier, blod och en stor dos nostalgi kan man tänka, återerövrade de rockscenen. År 1998 kom gruppens senaste platta ”Psycho Circus” och i samma veva var det dags för de eld- och blodsprutande ”grabbarna” att inta svenska och utländska scener igen. Senaste Kiss-plattan ”Sonic Boom” kom förra året. Förra året var det dags för Kiss i Sverige igen. Då kom de gamla skräckrockarna till Stockholms Stadion för en konsert den 12 juni och en i Malmö Stadion kvällen efter. Senaste Kiss-plattan ”Monster” kom 2012.

Ola Magnell

föddes 1946 och är en svensk artist och låtskrivare. Han har bland annat skrivit texter åt Lill Lindfors och Siw Malmkvist. År 1972 solodebuterade han med ”Påtalåten” som senare blev titellåten på debut-LP:n ”Påtalåtar” 1974. Det stora genombrottet kom 1976 med skivan ”Nya perspektiv”. År 1988 medverkade han på ”Den flygande Holländaren” som är ett minnesalbum för Cornelis Vreesvijk och 1990 medverkade han på ett liknande minnesalbum för Evert Taube. Av senare plattor kan nämnas ”Förlovat land” (1993) och Vallmoland” (2003). År 2010 kom Magnells senaste studioalster ”Rolös”.

© MATS K MEDIA PROCESS