Historiebloggen

Vad har utspelat sig på dagens datum genom historien? På Passagens historieblogg får du veta!

http://blogg.passagen.se/historiebloggen/

Frida, Fritiof

18 februari

Namnsdagar

Frida

är både ett nordiskt namn som betyder den älskade och ett namn av tyskt ursprung. Namnet blev under 1800-talet mycket omtyckt i hela Norden och 1901 togs det in i almanackan. Under 1990-talet nådde Frida åter mycket stor popularitet. Antalet namnbärare är runt 26 200, omkring 19 400 har namnet som tilltalsnamn. I dag kan vi bland andra gratulera sångerskan och före detta ABBA-stjärnan Frida Lyngstad. Hon heter egentligen Anni-Frid.

Fritiof

är antingen ett isländskt namn, och i så fall förmodligen ett öknamn som betydde fridstörare, då -tjof betyder tjuv, eller så härstammar namnledet från fornengelskans -theow som betyder tjänare. I så fall betyder Fritiof fridens tjänare istället för fridens tjuv. Namnet blev populärt i början av 1800-talet genom Esaias Tegnérs ”Frithiofs saga” och kom in i almanackan 1901. I dag är Fritiof ganska ovanligt. Antalet namnbärare är runt 1 900, omkring 200 har det som tilltalsnamn. Några hundra stavar namnet Frithiof.

I backspegeln

För 70 år sedan…

Den 18 februari 1942 spelar The Mills Brothers in ”Paper Doll” på Decca Records.

Andra händelser den 18 februari

1546 avlider reformatorn Martin Luther. Han föddes 1483 och var en tysk teolog. Luther blev sedermera ledare för den protestantiska reformationen. Han spikade upp sina 95 teser med kraftig kritik mot den katolska kyrkan, till exempel mot avlaten, på en kyrkport i den tyska staden Wittenberg.

1908 förbjuds invandring av japanska arbetare till USA.

1910 uruppförs August Strindbergs pjäs ”Stora landsvägen” på Intima Teatern i Stockholm.

1918 återupptar den tyska krigsledningen striderna på östfronten eftersom fredsförhandlingarna med Ryssland inte tycks leda till något resultat. De tyska trupperna rycker snabbt fram mot norra Ryssland.

1924 har den svenske regissören Victor Sjöströms första Hollywoodfilm ”Inför högre rätt” premiär i Stockholm.

1926 gör spanjoren Juan de la Cierva lyckade flygningar med sin Autogiro. Det är en märklig konstruktion utan vingar men med rotorer. Autogiron saknar det vanliga flygplanets benägenhet att tappa fart. Den är stabil, lyfter rakt upp och landar som en fallskärm.

1930 blir Elm Farm Ellie den första ko att flyga med ett flygplan. Elm Farm Ellie som är en Guernsey blir som extra attraktion mjölkad uppe i luften över St. Louis i Missouri. Mjölken förpackas sedan i små behållare och släps ner i fallskärmar över staden.

1932 vinner norskan Sonja Henie sin sjätte titel i konståkning vid världsmästerskapen i Montreal i Kanada.

1936 dyker seriefiguren Fantomen upp för första gången. Det sker i tidningen New York American Journal.

1953 är den nya grejen inom filmen 3-D, vilket demonstreras i den amerikanska filmen ”Bwana Devil”. Den tredimensionella filmen har premiär på Loew’s State Theatre i New York. Arch Oboler har regisserat filmen och huvudrollerna görs av Robert Stack och den ”tredimensionella” Barbara Britton. Samma dag skriver Lucille Ball och Dezi Arnaz ett kontrakt värt åtta miljoner dollar för att fortsätta med ”I Love Lucy” tv-showen fram till 1955.

1954 utmanar ”kommunistjägaren”, den amerikanske senatorn Joseph McCarthy, den amerikanska armén. I obehagligt närgångna ordalag förhör han en general som beviljat en tandläkare hedersamt avsked ur armén, trots att generalen har åberopat den amerikanska konstitutionen och vägrat svara på kommitténs fråga om han är kommunist. Generalen vidhåller inför McCarthy att det var rätt att bevilja tandläkaren ett hedersamt avsked, varpå senatorn hävdar att generalen är ovärdig att bära amerikansk uniform.

1955 tillkännager Polens regering att krigstillståndet med Tyskland upphört.

1957 inleds den första rättegången mot deltagarna i Ungernupproret i oktober och november 1956, i Ungern.

1959 gör Elvis Presley, under en permission från lumpen, ett improviserat uppträdande inför en hänförd publik på nattklubben Lido i Paris.

1960 invigs de åttonde olympiska vinterspelen i Squaw Valley i Sierra Nevada. Sverige blev näst bästa nation efter Sovjetunionen. Tre guldmedaljer skramlade vi ihop: Sixten Jernberg på 30 km, damernas stafettlag på tre gånger fem kilometer och överraskningen Klas Lestander i skidskytte.

1961 gör Bildjournalen reklam för de populära så kallade tv-dresserna i bomull och färgade i blått, orange, violett eller rött.

1965 blir Gambia självständig medlem i det brittiska samväldet.

1966 sänder Frankrike från en raketbas i Sahara upp sin första satellit, Stämgaffeln. Samma dag blir plastspiralerna godkända som preventivmedel i Sverige.

1967 avlider atombombens skapare, den amerikanske atomfysikern Robert Oppenheimer.

1975 blir abort tillåten i Italien, men bara om moderns liv är i fara.

1979 ligger ABBA i topp på Englandlistan med ”Take A Chance On Me”. I USA råder Bee Gees-feber med ”Stayin’ Alive”.

1981 dör bandyspelaren och sångaren Gösta ”Snoddas” Nordgren.

1989 ber den mordhotade engelsk-indiske författaren Salman Rushdie offentligt om ursäkt för att hans roman ”Satansverserna” upprört den muslimska världen. Ursäkten är dock inte tillräcklig för att ayatolla Khomeini skall ta tillbaka sin dödsdom, fatwa. Snart framgick att vad Rushdie än gjorde hjälpte det inte. Till och med efter Khomeinis död stod dödsdomen fast. Den iranska regimen höll fast vid sin forne ledares skrämmande angrepp på en utländsk författare.

Födelsedagar

Milos Forman

föddes 1932 som Jan Tomáš Forman och är en tjeckisk-amerikansk filmregissör och en av de ledande gestalterna under 1960-talets Pragvår. Bland hans tjeckiska filmer märks ”Konkurs” (1963) och ”Det brinner min sköna” (1967). Hans film ”Gökboet” (1975) gjord efter hans landsflykt till USA gick mer än tio år i rad på svenska biografer, ett svårslaget rekord. Hans ”Amadeus” (1984) gjorde också stor succé och fick fyra Oscar. År 1997 var Forman aktuell med filmen ”Larry Flynt - Skandalernas man” som handlar om grundaren till det amerikanska porrmagasinet Hustler. En film som blev mycket omdiskuterad bland annat för sitt entydiga ställningstagande för den totala yttrandefriheten. Bland Formans övriga filmer kan nämnas ”Hair” (1979), ”Ragtime” (1981), ”Der Mondman” (Man on the Moon”, 1999) och ”Goya’s Ghost” (2006). Gratulerar på 80-årsdagen!

Efva Attling

föddes 1952 Efva Katarina Attling och var en av det sena 1970- och tidiga 1980-talets främsta fotomodeller. Hon debuterade som sångerska 1981 med gruppen X-Models och fick samma år en hit med sången ”Två av oss” och strax därefter gifte hon sig med Niklas Strömstedt som hon har två barn med. I dag är paret skilda. Istället åstadkom Attling 1996 stora rubriker i kvällspressen då hon och Eva Dahlgren gick ut och berättade att de hade ”gift sig” med varandra (registrerat partnerskap). Attling är fortfarande aktiv i musikbranschen. Hennes senaste alster kom 1997, plattan ”Sanningen ligger på min säng”. I dag ägnar sig Attling främst åt att formgiva smycken. Grattis på 60-årsdagen!

Randy Crawford

föddes 1952 som Veronica Crawford och är en amerikansk soulsångerska och pianist som fick sitt skivgenombrott tillsammans med gruppen The Crusaders ”Street Life” 1979. Hennes största solohits därefter är ”One Day I’ll Fly Away”, “You Might Need Somebody” och ”Almaz”. Crawford senaste platta ”No Regrets” (med Joe Sample) kom 2008. Gratulerar på 60-årsdagen!

Anders Zorn

föddes 1860 som Anders Leonard Zorn, dog 1920 och var en målare och grafiker, en av de få svenska konstnärer som vunnit stor internationell ryktbarhet. Zorn arbetade till en början uteslutande i akvarell men övergick 1888 till olja, bland annat i nakenbilder och porträtt, varmed han vann stora framgångar i Paris, där han var bosatt åren 1888-96. Som världsbekant porträttmålare gjorde han flera turnéer till USA men vistades annars mest i hembyn Mora. Den valörrika, impressionistiska stil han hade utvecklat förflackades dock efter hand. Målningarna efter sekelskiftet kan inte mäta sig med vad han tidigare skapat, till exempel ungdomsårens akvareller från bland annat Spanien och Istanbul, de franska porträtten, ”En skål i Idun” (1892) och ”Midsommardans” (1897). Detsamma gäller hans betydande insats som etsare - även här ligger tyngdpunkten vid de tidigare verken. Han arbetade med stor lätthet och prövade sig även fram som skulptör (”Gustav Vasa-statyn” i Mora, 1903). Också som mecenat och hembygdsvårdare står Zorn som en av sin tids ledande kulturpersonligheter. Hans hem och samlingar i Mora är nu museum.

Toni Morrison

föddes 1931 som Chloe Anthony Wofford och är en amerikansk författare. Hon är den första svarta amerikan som fått nobelpriset, året 1993. Hon arbetade som förläggare på Random House innan hon började skriva. Morrisons kraftfulla och knivskarpa berättarkonst skildrar afro-amerikaners livsöden på den amerikanska landsbygden. Bland hennes romaner från debuten i början av 1970-talet kan nämnas ”The Bluest Eye” (1970) och ”Song of Solomon” (1977). Två senare romaner ”Tar Baby” (1981) och ”Beloved” (som hon fick det amerikanska Pulitzerpriset för 1988) bekräftade hennes position som en av de mest inflytelserika författarna av sin generation. Romanen ”Jazz” kom ut 1992, året innan Morrison fick Nobelpriset. Senaste romanen heter ”A Mercy” och kom ut 2008.

John Travolta

föddes 1954 som John Joseph Travolta och är en amerikansk skådespelare som slog igenom som med discofilmen ”Saturday Night Fever” 1977. Året därpå kom ”Grease” med Olivia Newton-John. Även den blev en enorm succé. 1980-talet var dock en lång uppförsbacke för Travolta då han uteslutande fick spela skräproller. Den stora comebacken kom 1994 med Tarantinos ”Pulp Fiction” där Travolta spelade en kitchig gangster. Sedan dess har Travolta varit med i ett otal framgångsrika filmer, till exempel ”Get Shorty” (1995), ”Primary Colors” (1998), ”Swordfish” (2001), ”A Love Song for Bobby Long” (2004) och ”Hair Spray” (2007) där Travolta spelar tonårstjejen Tracy Turnblads mamma Edna Turnblad i 1960-talets Baltimore. År 2010 gick Travoltas senaste film ”From Paris with Love”, i regi av Luc Besson, upp på biograferna.

Matt Dillon

föddes 1964 som Matthew Raymond Dillon och är en amerikansk skådespelare. Han tillhörde ”The Bratt Pack” som den unga generationen amerikanska skådespelare kallades i början av 1980-talet. Bland Dillons filmer kan nämnas ”Outsiders” (1983), ”Target - livsfarlig måltavla” (1985), ”Down By Law” (1986), ”Drugstore Cowboys” (1989), ”Sleepless in Seattle” (1990), ”En kyss före döden” (1991), ”In & Out” (1997), ”Deuces Wild” (2002), Crash” (2005) och ”Takers” (2010).

Ted Gärdestad

föddes 1956 som Ted Arnbjörn Gärdestad, dog 1997 och var en sångare och låtskrivare som hade sin storhetsperiod under 1970-talet med låtar som ”Jag vill ha en egen måne”, ”För kärlekens skull”, ”Sol, vind och vatten”, ”Eiffeltornet” och ”Satellit” (med vilken han vann den svenska schlagerfestivaluttagningen 1979). Efter mer än 13 års tystnad gjorde han en kritikerrosad comeback med plattan ”Äntligen på väg” 1994.

Yoko Ono

föddes 1933 och är en japansk avantgarde-artist som 1968 träffade John Lennon och året därefter gifte sig med honom. Efter The Beatles upplösning spelade Ono tillsammans med Lennon i bandet Plastic Ono Band där hon även framförde några av sina egna låtar, bland annat ”Listen The Snow Is Falling”. Efter att Lennon mördats 1980 utgav hon singeln ”Walking On Thin Ice”. Ono förvaltar efter Lennons död alla rättigheterna till hans låtar. Yoko Ono fick sonen Sean med John Lennon.

Enzo Ferrari

föddes 1898 som Enzo Anselmo Ferrari, dog 1988 och var en italiensk industriman, grundare av bilfirman Ferrari.

Cybill Shepherd

föddes 1950 som Cybill Lynne Shepherd och är en amerikansk skådespelare som slog igenom 1969 med ”The Last Picture Show”. Men mest känd är hon nog för sin medverkan i tv-serien ”Par i brott” mellan åren 1985-89, där hon spelade mot Bruce Willis. Shepherd har också varit med i filmer som ”Taxi Driver” (1976), ”Tillbaka till evigheten” (1980), ”Alice” (1990) och ”Trubbelmakarna” (1991).

© MATS K MEDIA PROCESS