Historiebloggen

Vad har utspelat sig på dagens datum genom historien? På Passagens historieblogg får du veta!

http://blogg.passagen.se/historiebloggen/

Fredrik, Fritz

18 juli

Namnsdagar

Fredrik

kommer från det forntyska Friduric, som betyder fredsfurste. Fredrik har använts här ända sedan 1300-talet och funnits i almanackan sedan 1702 efter en biskop i Utrecht som dödades i sin kyrka 838. Han hade då några år tidigare skickat ut missionären Ansgar till Danmark och Sverige. Från början var det bara furstar som fick heta Fredrik. I Danmark har sedan 1500-talet varannan kung hetat så, i Sverige har två kungar burit namnet, Fredrik I och Adolf Fredrik. En annan mycket känd Fredrik var kung Fredrik II (den store) av Preussen som skapade grunden för det moderna Tyskland på 1700-talet. Namnet var oerhört populärt vid sekelskiftet och fick ett nytt stort uppsving på 1980-talet. Smeknamnformer är Ficke, Figge och Fricke. Antalet namnbärare är runt 94 100, av dessa har omkring 50 300 det som tilltalsnamn. Lite fler än 2 000 stavar det Fredric. I dag kan vi bland andra gratulera den fram till EM 2008, förre landslagsmannen i fotboll, Fredrik Ljungberg och tv-mannen Fredrik Belfrage.

Fritz

är en tysk smeknamnsform för Friedrich som i sin tur kommer från det forntyska Friduric och alltså betyder fredsfurste. Namnet har funnits i Sverige ända sedan 1600-talet men efter 1930 minskat ganska kraftigt i popularitet. Antalet namnbärare är runt 4 500, av dessa har omkring 2 200 det som tilltalsnamn. En känd 1900-tals Fritz var den tyske expressionistiske filmaren Fritz Lang med bland annat filmer som ”Metropolis” och ”Doktor Mabuses testamente” på sin meritlista.

I backspegeln

För 5 år sedan…

Den 18 juli 2009 dör den legendariske amerikanske journalisten och nyhetsankaret Walter Cronkite. Han jobbade på CBS från 1962 till 1981, och levererade nyheter om stora amerikanska händelser som månlandningen 1969 och Watergateaffären 1974. Cronkites rapportering från Vietnamnkriget 1968 anses ha påverkat den amerikanska politiken, och bidragit till att Lyndon Johnson trädde tillbaka som president inför valet samma år. Cronkite blev 92 år.

Andra händelser den 18 juli

År 64 börjar Rom brinna. Kejsar Nero kastar skulden på de kristna men är själv starkt misstänkt för ha anlagt branden.

1873 kröns Oscar II till kung över Sverige och Norge.

1902 tillkännager Ryssland att man kommer stå fast vid sin intention att inlemma Manchuriet i Kina.

1909 utlyser LO storstrejk efter att SAF hotat med lockout inom pappersmassaindustrin, textilindustrin och vid sågverken. 80 000 skall utestängas från sina arbetsplatser och LO vill därför inte begära nya förhandlingar. Syftet med LO:s strejk är att få regeringen att ingripa. Samma dag bildas svenska sångarförbundet.

1925 utges det första bandet av Hitlers ”Mein Kampf”. Boken har Hitler skrivit under tiden i Landsbergsfängelset där han suttit sedan det misslyckade kuppförsöket i München året innan. Hitler vill kalla boken ”Fyra och ett halvt års kamp mot lögn, dumhet och feghet”, men chefen för det nazistiska förlaget hittar på en mer slagkraftig titel.

1928 invigs järnvägen över Pyrenéerna.

1936 äger en militärkupp ledd av general Franco rum i spanska Nordafrika. Det här ledde till spanska inbördeskriget.

1953 kräver väldiga översvämningar på ön Tondo i Japan 1 700 liv.

1958 har filmen ”Bron över floden Kwai” med bland andra Alec Guinness och William Holden svensk premiär. Filmens ledmotiv, den lilla ”käcka” visseltrudelutten, blir en av årets mest populära melodier.

1969 råkar efter en fest den yngste av bröderna Kennedy, Edward, och hans kvinnliga sekreterare Mary Jo Kopechne ut för en bilolycka vid Chappaquiddick på Marthas Vineyard. Mary Jo omkommer, men Kennedy väntar ovanligt länge med att rapportera olyckan. Dessutom verkar han inte ens ha försökt hjälpa henne. Han dömdes den 25 juli till två månaders fängelse villkorligt. Den här händelsen gjorde att Edward Kennedys trovärdighet härefter alltid ifrågasattes. Han var i och för sig i många år senator i kongressen, men även om han var jättepopulär bland det amerikanska folket - han var ju en Kennedy - så skulle han ändå inte haft en chans om han försökt ställa upp som demokratisk presidentkandidat.

1971 avlider den ”eviga ragatan” i svensk film, skådespelerskan Julia Caesar.

1975 går Sverige vidare i Davis Cup genom att i Riga slå Sovjetunionen med 3-2. Detta trots att Björn Borg och Ove Bengtsson får storstryck i dubbeln.

1976 hänför den 14-åriga rumänska gymnasten Nadia Comaneci en hel värld genom att genomföra ett perfekt program på baren som får tior av alla domarna vid OS i Montreal. Det här är första gången i historien som någon lyckats med denna bedrift. Comaneci skulle under detta OS klara av ytterligare sju felfria discipliner, ta tre guldmedaljer, ett silver och ett brons - och fyra år senare i OS i Moskva, ta ytterligare två guld och två silvermedaljer.

1979 har Milos Formans ”Hair” premiär i Sverige.

1983 grips sju amerikanska medlemmar tillhörande miljöorganisationen Greenpeace av sovjetisk militär, när de går iland på den sibiriska kusten för att dokumentera utfodring av djur med valkött. Något som är förbjudet enligt alla internationella avtal.

1986 dör byggmästaren Anders Diös.

1987 fortsätter jakten på främmande undervattensföremål i Törefjärden i norra Bottenviken. Polis- och militärpatruller söker också efter eventuella dykare som kan ha tagit sig i land. Men spåren är ytterst diffusa och ansträngningarna blir resultatlösa.

2007 publiceras en rapport i tidskriften Science om att världens glaciärer smälter allt snabbare, vilket gör att havsytan stiger snabbare än vad forskarna tidigare trott.

2008 fyller Nelson Mandela 90 år. Landsfadern firas stort i Sydafrika med jubileumsmynt, frimärken och uppläsningar ur självbiografin ”Den långa vägen till frihet”.

Födelsedagar

Dion

föddes 1939 i Bronx, New York som Dion DiMucci och är en musiker som alternerat mellan banden The Belmonts, The Street Heart Band och olika soloförsök. Dion är fortfarande verksam efter en scendebut redan 1955. Han har haft hits som ”A Teenager In Love” (1959) ”Runaround Sue”, ”The Wanderer” (båda 1961) och ”Ruby Baby” (1963). Hans sista stora hit ”Abraham, Martin And John” kom 1968 och var en hyllning till Abraham Lincoln, Martin Luther King Jr och John F Kennedy. Gratulerar på 75-årsdagen!

Nelson Mandela

föddes 1918 som Nelson Rolihlahla Mandela, dog förra året och var en sydafrikansk jurist och politiker, president i Sydafrikanska republiken från 1994 till 1999. År 1993 fick han Nobels fredspris tillsammans med F W de Klerk. Mandela var från 1952 en av ANC:s ledare, från 1991 formellt dess president. Efter flera rättegångar, där han anklagades för landsförräderi, dömdes han 1964 till livstids fängelse och satt fängslad i 26 år till frigivningen 1990. Under fängelseåren blev Mandela en symbol för den svarta befrielsekampen i Sydafrika, och hans frigivande var länge ett av ANC:s främsta krav.

William Thackeray

föddes 1811 William Makepeace Thackeray, dog 1863 och var en engelsk författare. Thackeray började sin författarbana vid 1830-talets mitt som reporter i Londonpressen, där han också publicerade en rad kvicka och satiriska kåserier från bland annat London och Paris. En serie satiriska skisser, ursprungligen publicerade i Punsch publicerade han i ”Snobbarnas bok” (1848, sv 1918) och med den slog han igenom. Thackerays mästerverk är ”Vanity Fair” (1848, sv ”Fåfängans marknad” 1941). Boken kallades av honom själv betecknande nog för ”en roman utan hjälte” och är en bred, realistisk sede- och samhällsskildring i en borgerlig miljö som belyses med cynism och indignation, humor och moraliskt patos. Hans andra huvudarbeten är ”Den välborne Barry Lyndons Memoarer” (1844, sv 1976) som Stanley Kubrick gjorde en klassisk film av på 1970-talet, och ”Historien om Henry Esmond” (1852, sv 1926), en historisk roman förlagd till 1700-talet. På grund av sin stil och den skickligt förmedlade 1700-talsatmosfären har den kallats för ”den mest perfekta historiska romanen på engelska”.

John Glenn

föddes 1921 som John Herschel Glenn Jr. och är en amerikansk astronaut och politiker. År 1962 färdades Glenn tre varv runt jorden i en Mercurykapsel. Han valdes 1974 till senator från Ohio och gjorde 1984 ett misslyckat försök att nomineras till demokraternas presidentkandidat i valet. År 1998 var det dags för Glenn att åter flyga upp i rymden, men den här gången i en av rymdfärjorna.

Martha Reeves

föddes 1941 och var sångerska i Motown-gruppen Martha Reeves and the Vandellas på 1960-talet. De hade bland andra en storsäljare med ”Dancing In The Street”. En låt som Mick Jagger och David Bowie hade en hit med drygt 20 år senare. Martha and the Vandellas blev invalda i Rock and Roll Hall of Fame 1995.

Screamin’ Jay Hawkins

föddes 1929 som Jalacy Hawkins, dog 2000 och var en amerikansk Rhythm and Blues-sångare, kompositör och pianist. Han var mannen bakom bland andra klassikern ”I Put A Spell On You” från 1956. Hawkins var även en av de första artisterna som införde teatrala skräckeffekter i sin scenshow, en föregångare till artister som Alice Cooper och Marilyn Manson! Kuriosa: Hawkins trodde själv att han var far till minst 57 barn. Efter hans död har en undersökning kommit fram till att antalet närmast ligger runt 75.

Andrej Gromyko

föddes 1909 som Andrej Andrejevitj Gromyko (vitryska: Andrej Hramyka), dog 1989 och var en sovjetisk politiker av vitryskt ursprung. Gromyko utbildade sig till ekonomi och skrev sedermera en avhandling om amerikansk diplomati. När han 1939 trädde i diplomattjänst sändes han genast till Washington, där han 1943 blev beskickningschef. Tre år senare blev han sitt lands förste delegat i FN (där han blev känd som ”Mr Njet”) och han deltog i alla de stora internationella konferenserna under och efter andra världskriget. Gromyko utsågs 1949 till vice utrikesminister och 1957 till utrikesminister, en post som han genom stor skicklighet och lojalitet lyckades behålla ända fram till 1985, då han pensionerades. Istället fick Gromyko den symboliska posten som president, tills Michail Gorbatjov övertog denna i oktober 1988 och samtidigt petade honom ur politbyrån, där denne suttit sedan 1973 (medlem i kommunistpartiet hade Gromyko blivit redan 1931). Ett halvår senare förlorade han också sin plats i centralkommittén. Gromyko kom alltför mycket att förknippas med Sovjetunionens stagnation under Brezjneveran, och han ställde sig också tveksam till mycket i Gorbatjovs perestrojka.

Louis de Geer

föddes 1818 som Louis Gerard De Geer af Finspång, dog 1896 och var en politiker och friherre; far till Gerard de Geer. De Geer var president i Göta hovrätt 1855-58, i Svea hovrätt 1870-80, justitiestatsminister 1858-70 och 1875-76, Sveriges första statsminister 1876-80, ledamot av första kammaren 1867-88 och ledamot av den svenska akademien 1862. Han var liberalt sinnad och framlade 1863 ett förslag till en representationsreform, som antogs av Riksdagen 1865 varigenom ståndsriksdagen ersattes av tvåkammarsystemet och samfällda val. Han genomförde även utfärdandet av den nya strafflagen 1864 och ratificeringen av handelstraktaten med Frankrike 1866, vilken innebar frihandelssystemets seger i Sverige. Däremot misslyckades han som landets första statsminister med att genomföra en värnpliktsreform. De Geer var även litterärt begåvad och publicerade memoarverket ”Minnen” (1892).

Stig Grybe

föddes 1928 och är en skådespelare och för många känd som den knipsluge Ante Nordlund från Mobacken. Han har bland annat medverkat i revyer som ”Ryck mig i snöret”, ”Ta av dig skorna” och ”Skaffa mej en tenor”. År 2000 kunde vi höra Grybe som en av rösterna i Per Åhlins senaste tecknade film ”Hundhotellet”. År 2011 kunde vi också se Grybe på biograferna i ”Åsa-Nisse – wälkom to Knohult”.

Clifford Odets

föddes 1906, dog 1963 och var amerikansk författare. Odets var starkt radikalt engagerad och skildrade proletärmiljöer i naturalistiska pjäser, till exempel ”Månraketen” (1939), ”Urladdning” (1942) och ”Mannen du gav mig” (1951).

Nick Faldo

föddes 1957 som Nicholas Alexander "Nick" Faldo och är en engelsk golfspelare som blev proffs redan 1976 och vunnit det mesta som går att vinna på touren. Här är några smakprov: British Open 1987, 1990, och 1992, Masters 1989, 1990 och 1996. Faldo blev utsedd till Europas Ryder Cup-kapten 2008.

1

? 1999, Dag för dag - en produktion från Mats K Media Process

© MATS K MEDIA PROCESS